Με κέρδη έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, για ακόμη μία ημέρα σε υψηλά 11μήνου, ενισχυόμενες από την διεύρυνση του κύκλου εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού διεθνώς, αλλά και από την προσδοκία ότι τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης που θα λάβει η επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν θα ενισχύσουν τη ζήτηση για αργό.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 36 σεντς ή 0,6%, κλείνοντας στα 56,42 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου κέρδισε 66 σεντς ή περίπου 1,3%, κλείνοντας στα 53,57 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του από τις 20 Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Dow Jones.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού διατηρούνται άνω των 50 δολ. το βαρέλι εδώ και μία εβδομάδα, με τους traders να σταθμίζουν τους ρυθμούς των κινεζικών εισαγωγών, τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση και την πτώση των αποθεμάτων των ΗΠΑ σε αργό, έναντι του ανασταλτικού παράγοντα της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 διεθνώς.
Σε μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) διατήρησε την εκτίμησή του για τη ζήτηση αργού σε παγκόσμια κλίμακα το 2021 στα ίδια επίπεδα με την ανάλογη πρόβλεψή του τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή μερική μόνον ανάκαμψη από την απώλεια 9,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
Συγκεκριμένα, ο OPEC κάνει λόγο για ζήτηση 95,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως το τρέχον έτος, αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο κατά 5,9 εκατ. βαρέλια.
Διαβάστε περισσότερα
Wall Street: Βαρίδι η τεχνολογία – Το οικονομικό πακέτο Μπάιντεν αναμένουν οι επενδυτές
Ενιαίο σχέδιο προστασίας για τους δανειολήπτες προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο