Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη.
Διπλή σεισμική δόνηση εντάσεως 3,7 και 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι – με διαφορά οκτώ λεπτών – το πρωί της Πέμπτης.
Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη με εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιομέτρων, στις 11:04.
Νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:12, δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου, με εστιακό βάθος επίσης πέντε χιλιομέτρων.
Δείτε πώς κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την πρώτη σεισμική δόνηση στις 11:04
Ο χάρτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέγραψε τη δεύτερη σεισμική δόνηση των 4,5 Ρίχτερ στις 11:12
Σεισμοί: Τρία εξάρια σε 23 ημέρες στη χώρα – «Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», δηλώνει ο Γεράσιμος Χουλιάρας
Την επικινδυνότητα της περιοχής του ελληνικού τόξου (σ.σ. το ελληνικό σεισμικό τόξο ξεκινά από την περιοχή της Κεφαλονιάς – Ζακύνθου, περνά από τα Κύθηρα, την Κρήτη, την Κάρπαθο και καταλήγει στη Ρόδο) για έντονα σεισμικά φαινόμενα πριν από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης(θρηνήσαμε έναν νεκρό, ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες και σοβαρές οι υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις), που σημειώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στις 9:17, πρωί Δευτέρας, είχε υπογραμμίσει ήδη από τον Ιούλιο o Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ένας πολύ ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφεται στην Κρήτη στις 12 Οκτωβρίου, στις 12:24 το μεσημέρι στα νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, σεισμός που δεν συνδέθηκε με την έταιρη μεγάλη σεισμική δόνηση προ εβδομάδων στο Αρκαλοχώρι. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προήλθε από διαφορετικό κέντρο.
Σύμφωνα με την αυτόματη ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο στα 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8,2 χιλιόμετρα.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr