Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα ο χρυσός εκμεταλλευόμενος τη διολίσθηση του δολαρίου σε χαμηλό 2 μηνών, ολοκληρώνοντας την καλύτερη εβδομάδα από τα τέλη Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ένα διαιρεμένο Κογκρέσο στις ΗΠΑ υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.
Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.952,61 δολάρια η ουγκιά, μετά τα κέρδη 2,4% την Πέμπτη κι ολοκλήρωσε την εβδομάδα με ενίσχυση 3,9%.
Ο δείκτης του δολαρίου έναντι μιας συστάδας 6 ανταγωνιστικών νομισμάτων υποχώρησε 0,2%, καθιστώντας το πολύτιμο μέταλλο περισσότερο ελκυστικό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, η δυναμική της αγοράς χρυσού έχει μετατοπιστεί από την αντιστάθμιση για τα κίνητρα σε ένα στοίχημα για το δολάριο, δήλωσε ο αναλυτής της IG Markets, Κάιλ Ρόντα.
«Μόλις δούμε τη σκόνη να κατακάθεται από τις εκλογές, η αγορά θα επιστρέψει στην καθοδήγηση από τη δημοσιονομική πολιτική», πρόσθεσε.
Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προηγείται, ωστόσο οι ψήφοι καταμετρώνται ακόμη σε βασικές πολιτείες.
«Οι εκλογές φαίνεται πιθανό να μας δώσουν έναν Δημοκρατικό πρόεδρο και μία Ρεπουμπλικανική Γερουσία, διατηρώντας το status quo στην πολιτική και αυτή η εξέλιξη επέτρεψε στις αγορές να επιστρέψουν στο πραγματικό ζήτημα για το 2020 – η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας χαλάρωσε σε τεράστια κλίμακα», υπογράμμισε ο Τζέφρι Χέιλι, αναλυτής αγορών στην OANDA.
Ωστόσο οι προοπτικές ενός διαιρεμένου Κογκρέσου εξασθενούν τις πιθανότητες για άμεσα μέτρα στήριξης, οδηγώντας τις προσδοκίες προς τη Fed και σε ότι θα χρειαστεί για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.
«Υπάρχουν αρκετά δημοσιονομικά κίνητρα για να προκαλέσουν τον πληθωρισμό, ούτως ώστε ο χρυσός να βρεθεί ξανά στα 2.000 δολάρια; Τελικά αυτό θα συμβεί, αλλά εκεί κρύβεται όλη η αβεβαιότητα», τόνισε ο Στέφεν Ινές, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων αγορών της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Axi.
Τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια εν μέσω τεράστιων μέτρων στήριξης που εξαπολύθηκαν εν μέσω της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο βοήθησαν τον χρυσό, που θεωρείται αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, να ενισχυθεί 28,1% φέτος.