Πώς αξιολογούνται οι τουριστικοί προορισμοί του πλανήτη ανάλογα με το Google, το Instagram και το Tripadvisor.

«Αυτός ο τόπος εκπέμπει μια δύναμη που ο ανθρώπινος νους, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να εξηγήσει. Θα τολμούσα να τον χαρακτηρίσω μαγικό, αν και όλοι γνωρίζουν ότι δεν πιστεύω στη μαγεία». Αυτό το απόσπασμα έρχεται από το προσωπικό ημερολόγιο του Χίραμ Μπίνγκαμ, του Αμερικανού ακαδημαϊκού και εξερευνητή που «ανακάλυψε» το Μάτσου Πίτσου το 1911. Αυτή είναι και η πρώτη καταγεγραμμένη φορά που το εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο του πολιτισμού των Ίνκα αναφέρεται ως «μαγικό».

Αυτά είναι τα 10 πιο «μαγικά» μέρη στον κόσμο – Ο αλγόριθμος μίλησε
Το Μάτσου Πίτσου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αναφέρεται συχνά και ως “Η χαμένη πόλη των Ίνκας”.

Για να το αναφέρει έτσι, μάλιστα, ένας σοβαρός και αυστηρότατων αρχών άνθρωπος, γιος Πρεσβυτεριανού ιερέα, καταλαβαίνει κανείς πόση εντύπωση του έκανε όταν, πριν έναν αιώνα και βάλε, οδηγήθηκε από έναν ντόπιο χωρικό στο μνημείο. Η ακριβής θέση του Μάτσου Πίτσου είχε ανακαλυφθεί μέχρι και 50 χρόνια νωρίτερα -ο ίδιος ο Μπίνγκαμ παραδέχεται ότι ο Περουβιανός εξερευνητής Αγκουστίν Λιθαράγκα είχε φτάσει εκεί ήδη από το 1902)-, ωστόσο το μνημείο έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στις προσπάθειες του Αμερικανού εξερευνητή. Αυτή την πρώτη αναφορά στο «μαγικό» τοπίο ακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλες, εκατομμύρια άλλες. Πόσες ακριβώς; Σ΄ αυτή την πολύ δύσκολη ερώτηση, αλλά και ιντριγκαδόρικη, ανέλαβε να απαντήσει το Slingo.

Αναζητήσεις Google, φωτογραφίες Instagram, κριτικές Tripadvisor
Με έρευνα βασισμένη σ’ έναν αλγόριθμο καταγραφής της λέξης «μαγικό» για έναν τουριστικό προορισμό, η ιστοσελίδα μέτρησε ότι το Μάτσου Πίτσου εμφανίζεται σε περισσότερες από 19 εκατομμύρια αναζητήσεις το χρόνο μόνο στη Google. Επίσης αναφέρεται σε 2,4 εκατομμύρια posts στο Instagram και στο 4,2% των κριτικών στο Tripadvisor που το αφορούν, αναφέρουν τη λέξη «μαγικό». Γι’ αυτό, το εμβληματικό μνημείο του πολιτισμού των Ίνκα από τον 15ο αιώνα είναι πρώτο και καλύτερο στη λίστα με τα «πιο μαγικά σημεία του πλανήτη».

Αυτά είναι τα 10 πιο «μαγικά» μέρη στον κόσμο – Ο αλγόριθμος μίλησε
Tο Μάτσου Πίτσου εμφανίζεται σε περισσότερες από 19 εκατομμύρια αναζητήσεις το χρόνο μόνο στη Google. Photo: Unsplash
Αυτά είναι τα 10 πιο «μαγικά» μέρη στον κόσμο – Ο αλγόριθμος μίλησε

Αυτή η αντικειμενική έρευνα (με την έννοια ότι δεν βασίζεται στην άποψη του συντάκτη, ή έστω μιας ομάδας συντακτών, αλλά εκατομμυρίων ανθρώπων) προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο ένα από τα πιο όμορφα, αλλά και τα πιο μυστηριώδη, μνημεία της αρχαιότητας. Το «Μάτσου Πίτσου», που στην τοπική γλώσσα κέτσουα σημαίνει «παλιό βουνό», είναι ένα συγκρότημα κατοικιών και ιερών χτισμένο για τον Ίνκα, τον βασιλιά-θεό της ομώνυμης αυτοκρατορίας. Χτίστηκε περίπου το 1420 μ.Χ. κι εγκαταλείφθηκε σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, όταν ξεκίνησε η κατάκτηση της περιοχής από τους Ισπανούς. Χτισμένο σε υψόμετρο 2.430 μέτρων, το Μάτσου Πίτσου προσφέρει απίστευτη θέα στη γύρω ορεινή περιοχή, γι’ αυτό παρά την ταλαιπωρία που συνεπάγεται το ταξίδι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκουμε κάτι πολύ πιο κοντά μας: Τα ερείπια της Πέτρας, της αρχαίας πόλης της Ιορδανίας. Η Πέτρα, ως τουριστικός προορισμός, συγκέντρωσε 9,3 εκατομμύρια αναζητήσεις στο Google, 1,8 εκατομμύρια δημοσιεύσεις στο Instagram και 3,8% των κριτικών στο Tripadvisor χαρακτήρισαν το μνημείο «μαγικό». Η Πέτρα, κάποτε η λαμπερή πρωτεύουσα του βασιλείου των Ναβαταίων, είναι διάσημη για την αρχιτεκτονική της, μια πόλη ουσιαστικά λαξευμένη σε βράχο, με πλήρες σύστημα αγωγών νερού, ανάμεσα στα άλλα. Τα κτίρια που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των τουριστών είναι το Θησαυροφυλάκιο και το Μοναστήρι.

Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται στην περιοχή Ουίλτσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεντρώνει πάνω από 12 εκατομμύρια αναζητήσεις στο Google το χρόνο, όπως επίσης και πάνω από 900.000 φωτογραφίες-αναρτήσεις στο Instagram. Το 3,6% των κριτικών του Tripadvisor αναφέρουν ότι είναι ένα «μαγικό» μέρος. Προφανώς όχι τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο για το μυστήριο που καλύπτει τα βασικά ερωτήματα: Πώς, πότε και γιατί κατασκευάστηκε. Κανείς (ακόμα) δεν μπορεί να απαντήσει σ’ αυτά με βεβαιότητα.

Αυτά είναι τα 10 πιο «μαγικά» μέρη στον κόσμο – Ο αλγόριθμος μίλησε
Στη δεύτερη θέση της λίστας, τα ερείπια της Πέτρας, της αρχαίας πόλης της Ιορδανίας.
Αυτά είναι τα 10 πιο «μαγικά» μέρη στον κόσμο – Ο αλγόριθμος μίλησε
Tο Στόουνχετζ, το προϊστορικό μεγαλιθικό κτίσμα του Ηνωμένου Βασιλείου και το μυστήριο που το περιβάλλει.
Αυτά είναι τα 10 πιο «μαγικά» μέρη στον κόσμο – Ο αλγόριθμος μίλησε
H πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας προσέλκυσε πάνω από 2,5 εκατομμύρια φωτογραφίες στο Instagram το 2023.
Αυτά είναι τα 10 πιο «μαγικά» μέρη στον κόσμο – Ο αλγόριθμος μίλησε
Tο Χάλστατ της Αυστρίας δίπλα στην πανέμορφη ομώνυμη λίμνη.

Την τέταρτη θέση της λίστας καταλαμβάνει η Σίντρα της Πορτογαλίας. Μια πραγματικά μαγευτική περιοχή, εύκολα προσβάσιμη στους τουρίστες (αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Λισαβώνα). Χτισμένη παραλιακά, αλλά και πάνω σ’ έναν τεράστιο βράχο, συνδυάζει εκπληκτική θέα στον Ατλαντικό, καταπράσινα τοπία, ιστορικά παλάτια και κάστρα, αμμώδεις παραλίες, πάρκα και κήπους. Γι’ αυτό και προσέλκυσε πάνω από 2,5 εκατομμύρια φωτογραφίες στο Instagram το 2023.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Χάλστατ της Αυστρίας. Ένας δημοφιλέστατος χειμερινός προορισμός, ο οποίος όμως έχει και πανάρχαια ιστορία, ακόμα από την Εποχή του Χαλκού. Χτισμένη δίπλα στην πανέμορφη ομώνυμη λίμνη, η μικρή πόλη του Χάλστατ έχει πάνω από 9 εκατομμύρια αναζητήσεις το χρόνο μέσω του Google.

Αναλυτικά οι τοπ 10 «μαγικοί» προορισμοί του πλανήτη σύμφωνα με το Slingo είναι οι εξής:

1.Μάτσου Πίτσου, Περού
2.Πέτρα, Ιορδανία
3.Στόουνχετζ, Ηνωμένο Βασίλειο
4.Σίντρα, Πορτογαλία
5.Χάλστατ, Αυστρία
6.Παμούκαλε, Τουρκία
7.Λαουτερμπρίνεν, Ελβετία
8.Κολμάρ, Γαλλία
9.Μον Σεν Μισέλ, Γαλλία
10.Χόμπιτον, Νέα Ζηλανδία

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image