Οι πειραματισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δανειστών, σε συνδυασμό με την επαίσχυντη συμφωνία ανοίγματος της αγοράς που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την αδιάφορη στάση του βασικού μετόχου – του υπερταμείου – έφεραν την ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού. Την εικόνα την καταστροφής και του ταμειακού ελλείμματος των 900 εκατ. ευρώ για το οποίο πρέπει να ληφθούν μέτρα εντός ημερών, μετέφερε χθες ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.
Τι δεν είπε, όμως, ο Γ. Στάσσης; Δεν είπε πως οι Ευρωπαίοι, με τη συνδρομή και του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάπιε αμάσητο το σχετικό μοντέλο, συμφώνησαν ένα σχέδιο «ανοίγματος» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν ανεδαφικό έως γελοίο! Συμφώνησαν, δηλαδή, τον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα κάτω του 50% μέχρι το τέλος του 2019. Πρόκειται για σχέδιο που, όπως είπε και χθες ο προκάτοχος του Γ. Στάσση, ο Μαν. Παναγιωτάκης, μεταφράζονταν σε μετακίνηση 4.800.000 πελατών της ΔΕΗ σε δυόμισι χρόνια! Φυσικά και δεν ήταν υλοποιήσιμο, η ΔΕΗ είχε καταθέσει και σχετική μελέτη στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, αλλά ποιος νοιάζονταν; Όλοι πωλούσαν παραμύθια στους ιθαγενείς περί εξυγίανσης της αγοράς!
Στο μεσοδιάστημα η ΔΕΗ βούλιαζε με την πολιτική ηγεσία να αδιαφορεί και να δημαγωγεί περί δήθεν κοινωνικών μέτρων. Το μοντέλο της δημαγωγίας εφαρμόστηκε και για το άλλο αστείο, όπως αποδείχθηκε, σχέδιο πώλησης των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης απλώς κέρδιζε χρόνο λέγοντας τα γνωστά αστεία στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Την αποτυχία του σχεδίου είχαν μυριστεί και οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών, αλλά και αυτοί χρόνο ήθελαν να κερδίσουν μέχρι να πάνε διακοπές τον φετινό Αύγουστο. Αν, μάλιστα, ήρθαν και στα ελληνικά νησιά πιθανότατα έμαθαν πως οι Ελληνες φορολογούμενοι πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, για να έχουν ρεύμα όταν τρώνε τη χωριάτικη.
Τι έκανε την ίδια περίοδο η διοίκηση του υπερταμείου, της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, που είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ και αποτελείται από ‘Ελληνες και ξένους τεχνοκράτες; Τίποτα! Ενα ποίημα εκφώνησε χθες ο εκπρόσωπος του υπερταμείου στη γενική συνέλευση. Δεν τον ρώτησε, βέβαια, κάποιος αν τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει ΜΙΑ πρωτοβουλία αντιστροφής της αρνητικής πορείας της ΔΕΗ. Από ημέρες κυκλοφορεί η πληροφορία περί δυσαρέσκειας ξένων χαρτοφυλακίων που έχουν τοποθετηθεί στη ΔΕΗ για την πολύμηνη αδράνεια του βασικού μετόχου. Ακούγεται πως έναfund είχε στείλει και επιστολή που ζητούσε στοιχεία για τα μέτρα διάσωσης της ΔΕΗ χωρίς να λάβει ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του υπερταμείου. Είναι τυχαίες οι σχετικές προεκλογικές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη περί ευθυνών και του υπερταμείου για την κατάντια της ΔΕΗ;