Στις αρχές του 2013, για τους περισσότερους ανθρώπους, η ιδέα πίσω από τα κρυπτονομίσματα θα φάνταζε είτε δυσνόητη, είτε επικίνδυνη. Όμως, υπήρχε μία μειοψηφία ανθρώπων που πίστεψε από νωρίς σε αυτό το αποκεντρωμένο νόμισμα. Ένας από αυτούς, ήταν ο βρετανός πληροφορικός Τζέιμς Χάουελς, ο οποίος είχε αγοράσει 7.500 χιλιάδες από εκείνα τα περίεργα, τότε, Bitcoin. Σήμερα, με την αξία του νομίσματος να κυμαίνεται στα 37.000 δολάρια, ο Χάουελς θα ήταν 275 εκατομμύρια πλουσιότερος… αν γνώριζε την ακριβής τοποθεσία του παλιού σκληρού δίσκου του.
Ο κάτοικος του Νιούπορτ, στην Ουαλία, είχε πετάξει στα σκουπίδια τον σκληρό του δίσκο, όπου είχε αποθηκευμένο και το ψηφιακό πορτοφόλι των εκατοντάδων εκατομμυρίων. Νόμιζε πως είχε δημιουργήσει ένα αντίγραφο, μα όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, νόμιζε λάθος. Συνειδητοποίησε την τεράστια γκάφα του το 2013, όταν το Bitcoin σχεδόν δεκαπλασίασε την αξία του, κάνοντας το περιεχόμενο του χαμένου σκληρού δίσκου να αξίζει 6 εκατομμύρια δολάρια. Μην έχοντας και πολλές επιλογές, άρχισε να γυρεύει τα εκατομμύρια του στον ΧΥΤΑ της περιοχής του, χωρίς αποτέλεσμα. Τότε, θεώρησε πως ο δίσκος είχε χαθεί μια για πάντα, όμως τώρα έχει ένα… ιδιαίτερο σχέδιο.
Οκτώ ολόκληρα χρόνια αργότερα, ο Χάουελς θέλει να κάνει ανασκαφή σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ΧΥΤΑ και να ψάξει για τον σκληρό δίσκο, ακολουθώντας πιστά, παράλληλα, όλα τα περιβαλλοντικά πρωτόκολλα.
«Έπειτα, ο δίσκος θα δοθεί σε ειδικούς ανάκτησης δεδομένων οι οποίοι μπορούν να φτιάξουν και πάλι τον δίσκο με καινούρια εξαρτήματα και να προσπαθήσουν να επαναφέρουν το μικροσκοπικό κομμάτι με τις πληροφορίες απαραίτητες για την πρόσβαση στα Bitcoin» είπε ο Βρετανός στο CNN.
Γιατί όμως να επιτρέψει η πόλη του Νιούπορτ μία χρονοβόρα και πιθανώς βλαβερή διαδικασία; Ε, λοιπόν, μπορεί ο Χάουελς να ήταν απρόσεκτος, όμως δεν είναι και άπληστος. Σε περίπτωση που το συμβούλιο της πόλης του επιτρέψει να αρχίσει την εκσκαφή του και αυτή είναι επιτυχημένη, ο πληροφορικός προσφέρεται να δώσει το 25% της αξίας των Bitcoin στους συμπολίτες του. Το ποσό αντιστοιχεί σε 71,7 εκατομμύρια δολάρια, με κάθε έναν από τους 316 χιλιάδες κατοίκους του Νιούπορτ να λαμβάνει 239 δολάρια ή 175 στερλίνες. Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο, σχεδόν το 50% των 275 εκατομμυρίων θα πάει προς τους επενδυτές που θα χρηματοδοτούσαν το φιλόδοξο εγχείρημα, αφήνοντας τον Χάουελς με το υπόλοιπο 25%.
Δυστυχώς, όμως, για τον Χάουελς, αλλά και για τους νεαρούς συμπολίτες του που δεν θα έλεγαν όχι σε ένα χαρτζιλίκι από το πουθενά, το συμβούλιο της πόλης δεν σκοπεύει να του κάνει το χατίρι. Με μία ανακοίνωση, η εκπρόσωπος του ξεκαθάρισε πως η εκσκαφή στον ΧΥΤΑ-και η αποθήκευση των απορριμμάτων-μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια στερλίνες. Χωρίς, φυσικά, να υπάρχει κάποια εγγύηση πως ο δίσκος θα βρεθεί και θα είναι προσβάσιμος. Πέρα από το κόστος, μία διαδικασία σαν αυτή θεωρείται παράνομη και θα μπορούσε να έχει σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες στις γύρω περιοχές.
Τουλάχιστον, ο Χάουελς μπορεί να νιώσει λίγο καλύτερα ξέροντας πως υπάρχουν εκατοντάδες άλλες ιστορίες σαν την δική του, όπως αυτή του Στέφαν Τόμας, ο οποίος έχει χάσει 220 εκατομμύρια δολάρια. Μεγάλοι νικητές από την αύξηση της τιμής του Bitcoin είναι εταιρείες ανάκτησης ψηφιακών κλειδιών, σαν την Wallet Recovery Services, που πλέον λαμβάνει 70 αιτήματα κάθε μέρα, τρεις φορές περισσότερα από ότι πριν ένα μήνα.
Διαβάστε περισσότερα
ΗΠΑ: Σε «κόκκινο» συναγερμό και οι 50 Πολιτείες πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν
Νίκος Λάριν – Βίκυ Φυσίκα (Pixel Reign): Βιντεοπαιχνίδια made in Greece
Νουριέλ Ρουμπινί στο Der Spiegel: Αυτό προβλέπω για τη θητεία Μπάιντεν