Ο Χάντερ Τζάρατ αγόραζε κάθε εβδομάδα, μπάρες δημητριακών με βρώμη από την Quaker – μέχρι που συνειδητοποίησε ότι το μέγεθος του αγαπημένου του σνακ μειώνονταν. Παρόλα αυτά, τόσο η συσκευασία όσο και η τιμή παρέμενε η ίδια.
Σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Tik Tok, ο ίδιος αποκάλυψε πως πριν από μερικούς μήνες, μία μπάρα βρώμης με γεύση μήλο της εταιρείας Quaker ζύγιζε 26 γραμμάρια και κόστιζε 1,90 δολάρια. Βέβαια, σήμερα το ίδιο προϊόν της εταιρείας κοστίζει περισσότερο από 2 δολάρια και ζυγίζει 24 γραμμάρια. «Αυτό που έχει – είναι περισσότερος αέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να μειώσουν το περιεχόμενο της συσκευασίας των προϊόντων τους, χωρίς ωστόσο, να μειώνουν την τιμή. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα χρήματα αγοράζοντας ουσιαστικά, λιγότερο προϊόν. Το νέο αυτό φαινόμενο ονομάζεται «Shrinkflation». Η PepsiCo, η μητρική εταιρεία της Quaker, δεν απάντησε σε αίτημα του CNBC για σχολιασμό.
Ένα παρόμοιο βίντεο ανήρτησε και ο 23χρονος digital marketer από το Λονδίνο, Κρίσναν Κάρα. Η δική του δημοσίευση ωστόσο, αφορούσε στις σοκολάτες της εταιρείας Cadbury. «Παλαιότερα, τα 200 γραμμάρια κόστιζαν 2 στερλίνες. Σήμερα ωστόσο, η ίδια συσκευασία ζυγίζει 180 γραμμάρια», υποστηρίζει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρατηρείται μία αλλαγή στο μέγεθος της συσκευασίας, η τιμή όμως, του προϊόντος δεν έχει διαφοροποιηθεί.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η PepsiCo αύξησε τις προοπτικές εσόδων της εταιρείας για το έτος καθώς ο πληθωρισμός προκάλεσε άνοδο στις τιμές, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τρόφιμα και όχι μόνο. Αναμένοντας ότι το κόστος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο παγκόσμιος γίγαντας τροφίμων και ποτών έχει αναφέρει πως σχεδιάζει να συνεχίσει να συρρικνώνει τα μεγέθη των προϊόντων τους, αναζητώντας ταυτόχρονα, νέους τρόπους διαχείρισης των αυξανόμενων δαπανών.
Στο μεταξύ, εκπρόσωποι από τη μητρική εταιρεία της Cadbury, Mondelez International, δήλωσαν πως «κατανοούμε το γεγονός ότι οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών, γι′ αυτό προσπαθούμε να απορροφήσουμε το κόστος όπου μπορούμε», χωρίς ωστόσο, να κάνουν κάποιο άλλο σχόλιο.
Είναι γεγονός πως σε περιόδους αυξανόμενου πληθωρισμού, οι εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος για τα συστατικά, τη συσκευασία, την εργασία και τη μεταφορά. Ακόμη και αλυσίδες γρήγορου φαγητού όπως τα McDonald’s και η Domino’s Pizza συρρικνώνουν τα γεύματά τους αυξάνοντας τις τιμές με στόχο να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Το νέο αυτό φαινόμενο που ονομάζεται «Shrinkflation» αποτελεί «προσπάθεια εξαπάτησης των καταναλωτών». Οι καταναλωτές θεωρούν ότι πληρώνουν την ίδια τιμή για μια συγκεκριμένη ποσότητα, ενώ στην πραγματικότητα πληρώνουν περισσότερα.
Διαβάστε ακόμα:
«Δεν παραβιάζουμε κανέναν νόμο», απαντούν οι πλοιοκτήτες για τη στοχοποίησή τους
Το Βερολίνο αποτίνει φόρο τιμής στον «μεγάλο ηγέτη», Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για δελτία ενέργειας και blackouts (πίνακες)