Το σώμα του Μάικλ Τζόρνταν δεν ήταν ξεχωριστό. Ναι, φυσικά και είχε εξαιρετικά αθλητικά προσόντα, μα έχουν υπάρξει και άλλοι καλαθοσφαιριστές με την αλτικότητα του Air. Κανείς, όμως, σε ολόκληρη την ιστορία του αθλήματος, δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικός όσο ο Μάικλ Τζόρνταν. Για αυτό πρέπει να τον χαροποιεί πως ακόμη και σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την τρίτη του απόσυρση, είναι ακόμη, με μεγάλη διαφορά, ο πλουσιότερος αθλητής του κόσμου. Έχει net worth που αγγίζει τα 2,1 δισεκατομμύρια, όντας ο μόνος ενεργός ή μη αθλητής που βλέπει εννιά μηδενικά στον λογαριασμό του, ενώ ο δεύτερος, Τάιγκερ Γουντς, έχει μόνο 800 εκατομμύρια δολάρια.
Στην περίπτωση του Τζόρνταν, δεν υπάρχει κάτι που δεν έχει γραφτεί για την καριέρα του στο παρκέ και μάλλον είναι καλύτερο ό,τι έχει γραφτεί για την απόπειρα του να παίξει baseball να ξεχαστεί. Μα ούτε και από οικονομική άποψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μπασκετική του καριέρα. Ο MJ κατέφτασε στο NBA το 1984, όταν οι προ πέντε χρόνια αφίξεις των Μάτζικ Τζόνσον και Λάρι Μπερντ είχαν μόλις σώσει το πρωτάθλημα από την αφάνεια. Έτσι, ο Τζόρνταν έβγαλε μόλις 94 εκατομμύρια δολάρια στην 15ετή καριέρα του. Το NBA έχει κάνει τεράστια βήματα από τότε. Ως αποτέλεσμα, το συμβόλαιο που μόλις υπέγραψε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα του αποφέρει 228 εκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια.
Όχι, ο Τζόρνταν, δεν έγινε πραγματικά πλούσιος από το μπάσκετ, αλλά ήταν οι επιδόσεις του που τον έκαναν ίσως τον πιο αναγνωρίσιμο άνθρωπο στον κόσμο. Παραδόξως, όμως, η εταιρεία με την οποία έχει συνδέσει το όνομα και το brand του-η Nike-τον υπέγραψε πριν καν πατήσει το πόδι του στο NBA. Λέγεται πως ο 21χρονος Μάικλ ήθελε να εκπροσωπήσει την Adidas, καθώς τότε η Nike ήταν σχετικά άσημη, μα η μητέρα του τον έπεισε να κλείσει συμφωνία με την εταιρεία από το Oregon. Γιατί η Nike, είτε από τύχη είτε από την έμπνευση κάποιου μεγάλου μυαλού στο εσωτερικό της, έκανε το ανήκουστο και έδωσε σε έναν πρωτοετή το δικό του, προσωπικό παπούτσι. Ήταν η καλύτερη απόφαση στην ιστορία της, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Φιλ Νάιτ. Ο Τζόρνταν ήταν συγκλονιστικός από το πρώτο του, κιόλας, παιχνίδι, κάνοντας τότε ανήκουστα πράγματα φορώντας παπούτσια Nike. Το γεγονός πως το NBA αρχικά απαγόρευσε την χρήση τους και μία σειρά διαφημιστικών του Spike Lee για την προώθηση τους, έκαναν τα Jordan’s τα πιο περιζήτητα αθλητικά παπούτσια στην ιστορία. Πλέον, η Nike είναι ο πραγματικός κυρίαρχος της μπασκετικής αγοράς, με τα Jordan’s ,από μόνα τους, να αποφέρουν έσοδα 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Υπολογίζεται πως ο ίδιος ο Τζόρνταν παίρνει από την Nike πάνω από 130 εκατομμύρια ετησίως.
Όμως ο Μάικλ Τζόρνταν μάλλον θα ήταν δισεκατομμυριούχος και χωρίς την Nike, λόγω μίας και μοναδικής επένδυσης. Από την πρώτη μέρα που κρέμασε για τα καλά τα παπούτσια του, το 2003, ο Air ήθελε να αγοράσει μία ομάδα του NBA. Τρία χρόνια αργότερα, έγινε μέτοχος στους Charlotte Bobcats, την ομάδα της αγαπημένης του Βόρειας Καρολίνας. Το μεγάλο βήμα έγινε το 2010, όταν αγόρασε το 90% της ομάδας στην εξευτελιστική, ίσως και φιλική, τιμή των 175 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πλέον, η ομάδα είχε μετονομαστεί σε Charlotte Hornets και η απόδοση της συνέχιζε να είναι απογοητευτική, μα αυτό δεν είχε καμία σημασία για την επένδυση του ιδιοκτήτη της. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, άλλαξαν οι όροι της σύμβασης συλλογικής εργασίας ανάμεσα στους παίκτες και το NBA, αυξάνοντας το μερίδιο των ιδιοκτήτων στα συνολικά κέρδη κατά 7%. Επιπλέον, το νέο, τρεις φορές μεγαλύτερο, συμβόλαιο του πρωταθλήματος με το δίκτυο ESPN και η πώληση των Los Angeles Clippers στον Στιβ Μπάλμερ για το πόσο-ρεκόρ των 2 δισ. δολαρίων, εκτόξευσαν τις αξίες όλων των ομάδων. Αυτή την στιγμή, οι Charlotte Hornets αξίζουν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μα ο Τζόρνταν κατέφερε να πουλήσει το 20% της ομάδας σε δύο hedge fund managers για ακριβώς 1,5 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με το Forbes, η επένδυση του Τζόρνταν στους Hornets έχει πάει 4,7 φορές καλύτερα από τον δείκτη S&P 500.
Προφανώς, στα σχεδόν 40 χρόνια του στο φως της δημοσιότητας, ο Air έχει πρωταγωνιστήσει σε εκατοντάδες διαφημιστικά. Κάποια από αυτά, σαν το πασίγνωστο «Like Mike» της Gatorade, άφησαν εποχή, ενώ άλλα ξεχάστηκαν στην στιγμή. Αν όμως τα προσθέσεις όλα μαζί, τότε υπολογίζεται πως χωρίς φόρους, οι διάφορες διαφημίσεις απέφεραν συνολικά 1,7 δισεκατομμύρια στον MJ.
Έτσι, λοιπόν, κατάφερε ο Μάικλ Τζόρνταν να κάθεται εξαιρετικά μόνος του στο πάνθεον των πλουσιότερων αθλητών. Με την βιομηχανία των sneakers να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και τα Jordan’s να παραμένουν στο κέντρο της, ο 57χρονός ίσως να κάνει χρόνια να βρει παρέα εκεί πάνω. Δυστυχώς, η απουσία κάποιου ανταγωνιστή σημαίνει πως δεν θα δούμε ποτέ τον Μάικλ Τζόρνταν να ενδιαφέρεται για την αξία του bitcoin και να ψάχνει μανιωδώς την επόμενη Tesla, ώστε να επιστρέψει στην κορυφή της λίστας.
Διαβάστε ακόμη:
Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές με click away για όσο διαρκέσει η πανδημία
Η μετάλλαξη απομονώνει τη Βρετανία – Στα πρόθυρα χάους με Brexit χωρίς συμφωνία
Στην ανακρίτρια η οικογένεια Κουτσολιούτσου για τα email για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ