Ένα σύμπλεγμα τεχνητών νησιών, που σχεδιάστηκαν από το αυστραλιανό αρχιτεκτονικό γραφείο Marshall Blecher και η δανέζικη εταιρεία Studio Fokstrot, πρόκειται να ολοκληρωθεί στο λιμάνι της Κοπεγχάγης.
Το έργο ονομάζεται Νησιά της Κοπεγχάγης και έχει ως στόχο κατά τους δημιουργούς, να φέρει την «άγρια φύση και την μαγεία της» στην πρωτεύουσα της Δανίας, και μάλιστα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή.
Αγκυροβολημένα στον βυθό του λιμανιού, τα νησιά θα είναι κατασκευασμένα από χάλυβα και ανακυκλωμένα στοιχεία που θα τους επιτρέπουν να επιπλέουν. Η επίστρωση θα είναι βιώσιμη ξυλεία που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Δασικής Διαχείρισης, όπως αναφέρει το αρχιτεκτονικό περιοδικό Dezeen.
Θα σχηματίζουν ένα αρχιπέλαγος-μινιατούρα πλωτών πάρκων: τα νησιά θα προσφέρουν πλατφόρμα για χαλάρωση, ψάρεμα ή… παρακολούθηση των αστεριών και θα είναι προσβάσιμα με βάρκα, καγιάκ ή κολύμπι.
Το έργο ακολουθεί την επιτυχία ενός πρωτότυπου τεχνητού νησιού που ονομάζεται CPH-Ø1, το οποίο ξεκίνησε το 2018 και φιλοξένησε ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας και πικνίκ. Σύντομα θα ενταχθούν από τρία ακόμη νησιά αργότερα φέτος.
“Το μεγαλύτερο νησί θα περιλαμβάνει εννέα ενότητες με επιπλέον ξεχωριστά νησιά να επιπλέουν σε κοντινή απόσταση”, δήλωσε ο Blecher στην Dezeen.
Τα νησιά της Κοπεγχάγης θα σχηματίσουν επίσης έναν νέο βιότοπο για άγρια ζωή, τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια του νερού.
“Η κορυφή των νησιών θα φυτευτεί με ενδημικά χόρτα, θάμνους και δέντρα, τα οποία θα παρέχουν ένα καταφύγιο στη μέση ενός ιδιαίτερα ανεπτυγμένου τμήματος της πόλης σε γλάρους, κύκνους, περιστέρια και πάπιες”, δήλωσε ο Blecher.
“Η κάτω πλευρά των νησιών θα προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για να προσκολληθούν τα φύκια και τα μαλάκια, παρέχοντας με τη σειρά τους τον τέλειο βιότοπο για τα ψάρια και τη θαλάσσια ζωή.
Το έργο, το οποίο ήταν φιναλίστ για το Beazley Designs of the Year, θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
“Έχουμε σχέδια να προσθέσουμε περισσότερα ξεχωριστά νησιά καθώς το έργο εξελίσσεται”, δήλωσε ο Blecher. “Το έργο είναι ευέλικτο και μπορεί να έχει οργανική ανάπτυξη.”