Ένα διαστημικό σκάφος με προορισμό τον Ερμή, κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης διαδρομής του, έφερε στο φως εκπληκτικές εικόνες της Γης στις 10 Απριλίου.
Το BepiColombo, είναι κοινή αποστολή που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και την Ιαπωνική Αεροπορική Εταιρεία Εξερεύνησης (JAXA), το οποίο κατευθύνεται προς τον πιο εσωτερικό κόσμο του ηλιακού μας συστήματος. Αλλά για να φτάσει στον προορισμό αυτό, το διαστημικό σκάφος, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, πρέπει να διεξάγει μια σύνθετη ακολουθία εννέα διαφορετικών πλανητικών πτήσεων.
Το πρώτο από αυτά τα περάσματα ήταν κοντά στον πλανήτη μας, όπου το BepiColombo βρέθηκε σε απόσταση 7,877 μίλια (12,677 χιλιόμετρα) από τη Γη.
Το διαστημικό σκάφος ήταν προετοιμασμένο να αξιοποιήσει στο έπακρο την ευκαιρία καθώς, πέρα από τα πιο τεχνικά επιστημονικά του όργανα, το BepiColombo μεταφέρει τρεις διαφορετικές κάμερες, με τις οποίες τράβηξε μερικές πρωτόγνωρες εικόνες για τον πλανήτη μας.
Το προσωπικό της αποστολής επεξεργάζεται ακόμα πολλές από τις εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημόπλοιο, ωστόσο η ESA και η JAXA διέρρευσαν κάποιες.
Οι κάμερες έχουν ρυθμιστεί ώστε να τραβούν και «selfies», έτσι ώστε όλες οι νέες εικόνες να δείχνουν τόσο τη Γη όσο και τα κομμάτια του ίδιου του διαστημικού σκάφους.
Το διαστημικό σκάφος αποτελείται από 3 μεμονωμένα αυτόνομα σκάφη, ωστόσο στην παρούσα φάση ταξιδεύει ως μία συνολική μονάδα, η οποία αποτελείται από το Mercury Magnetospheric Orbiter της JAXA, Mercury Planetary Orbiter της ESA και την Μονάδα μεταφοράς Mercury της ESA.
Η κατάσταση «flyby» στην οποία βρισκόταν, ήταν η τελευταία φορά όπου οι άνθρωποι και οι επιστήμονες πίσω στη Γη είχαν επαφή με το διαστημικό σκάφος και πλέον θα αρκούνται στις τηλεπικοινωνίες.
Όταν το BepiColombo φτάσει στον Ερμή και τεθεί σε τροχιά το 2021 και ξεκινήσει επιχειρήσεις το 2026, θα είναι ο πρώτος αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας στον μικροσκοπικό κόσμο από το 2015, όταν το διαστημικό σκάφος Messenger της NASA σκόπιμα συνετρίβη στην επιφάνεια του πλανήτη για να τερματίσει την αποστολή του.
Το επιστημονικό προσωπικό ελέγχου πτήσης του διαστημικού σκάφους