Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία θεωρείται, σήμερα, η μεγαλύτερη αιτία δημιουργίας οικονομικού άγχους σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν, εταιρείες και επιχειρήσεις προχώρησαν σε σημαντικές περικοπές μισθών, πολλοί εργαζόμενοι γονείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους που έμειναν σπίτι εξαιτίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο από το National Endowment for Financial Education σχεδόν το 84% – δηλαδή 4 στους 5 Αμερικανούς πολίτες – αισθάνεται άγχος για τα οικονομικά του εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Μια άλλη έρευνα της Fidelity διαπίστωσε ότι το 79% των γυναικών, οι οποίες συνήθως υποφέρουν από περισσότερο οικονομικό άγχος σε σύγκριση με τους άνδρες, αισθάνονται ότι η συναισθηματική τους κατάσταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική τους κατάσταση.
Ο Ντίπακ Τσόπρα είναι διάσημος καθηγητής διαλογισμού και ειδικός σε θέματα ευεξίας, ιδρυτής των ιδρυμάτων Chopra και Chopra Global καθώς και μέλος του συμβουλίου οικονομικής ευεξίας CNBC Invest in You και αυτές είναι οι συμβουλές του για να πετύχουμε την ψυχική ηρεμία που αναζητούμε ακόμη και τώρα εν μέσω πανδημίας.
Αρχικά, τα άτομα οφείλουν να δίνουν έμφαση στη συνολική ευημερία και όχι μόνο σε επιμέρους τομείς, διαφορετικά οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Για παράδειγμα, πολλά άτομα εστιάζουν αποκλειστικά στην οικονομική τους ευμάρεια. Ωστόσο, η οικονομική υγεία είναι μια έννοια πολύπλευρη και δεν σχετίζεται μόνο με την αύξηση του εισοδήματος. Ο Τσόπρα, μάλιστα, προειδοποιεί πως εάν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που κυριεύονται καθημερινά από το άγχος για το οικονομικό τους μέλλον, τότε τα επίπεδα κορτιζόλης θα αυξηθούν απότομα στον οργανισμό σας με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να κινδυνεύει. Το γεγονός αυτό καθιστά τα άτομα πιο επιρρεπή σε χρόνιες και σοβαρές ασθένειες.
Σίγουρα θα υπάρχουν σοβαροί και πραγματικοί λόγοι για τους οποίους ανησυχείτε για τα οικονομικά σας ιδιαίτερα σήμερα σε μια τόσο αβέβαιη περίοδο. Ωστόσο, η οικονομική ευημερία όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή σχετίζονται με τον τρόπο σκέψης και την οπτική από την οποία επιλέγουμε να δούμε τα πράγματα. «Δεν έχει να κάνει με το ποσό των χρημάτων που έχετε, έχει να κάνει με το πόσο ασφαλής αισθάνεστε με τα χρήματα που έχετε», εξηγεί.
- Μην ξοδεύετε χρήματα που έχετε κοπιάσει για να αποκτήσετε, για να αγοράσετε υλικά αγαθά τα οποία στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζεστε. Αποταμιεύστε το 10% του εισοδήματός σας κάθε μήνα. «Το έκανα από το 1970, όταν ο μηνιαίος μισθός μου ήταν μόλις 202 δολάρια» αποκαλύπτει ο ειδικός.
- Βρείτε έναν εργοδότη που φροντίζει τους υπαλλήλους του και προσφέρει παροχές όπως συνταξιοδότηση και ασφάλιση. Έτσι, θα νιώθετε λιγότερη οικονομική ανασφάλεια.
- Συνεργαστείτε με άτομα που σας ταιριάζουν και σας εμπνέουν. Διαφορετικά, δεν θα επιτύχετε σε αυτό που κάνετε.
- Και φυσικά, μην αγνοείτε το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματά σας. «Εάν έχετε ένα υγιές σώμα, εάν έχετε ισχυρές συναισθηματικά σχέσεις και κυρίως εάν είστε ξεκούραστοι, να είστε σίγουροι πως οικονομικές αποφάσεις που θα χρειαστεί να λάβετε θα είναι οι σωστές.»
Διαβάστε ακόμη
Οι σαμπάνιες της Ναυτεμπορικής, οι νέες περιπέτειες του Στέγγου και η πολυεθνική μάχη για τον ΔΕΔΔΗΕ
Κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι τον Μάρτιο εργαζόμενοι σε αναστολή
Σε παράταση ο «ιερός πόλεμος» γύρω από την Ακρόπολη