Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους που μετά από μερικά ποτά με φίλους κάνουν ερωτικές εξομολογήσεις ή τραγουδούν καραόκε, ο επιχειρηματίας και επενδυτής Μαρκ Κιούμπαν έκανε κάτι ασυνήθιστο: ξόδεψε ένα εξαψήφιο ποσό για να αποκτήσει απεριόριστα αεροπορικά εισιτήρια.
Πίσω στο 1990, ο Κιούμπαν, σε ηλικία 32 ετών, είχε μόλις γίνει εκατομμυριούχος, πουλώντας την startup εταιρεία λογισμικού MicroSolutions στην CompuServe για 6 εκατομμύρια δολάρια. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο podcast «Club Shay Shay», δήλωσε: «Οι φίλοι μου και εγώ βγήκαμε έξω και απλά τα σπάσαμε. Με ρωτούσαν: «Τι θα κάνεις με όλα αυτά τα χρήματα;». Κι εγώ τους είπα: «Δεν με νοιάζουν τα αυτοκίνητα ή τα σπίτια, αλλά ξέρω ότι θέλω να πετάω πολύ».
Σύμφωνα με το CNBC, ο Κιούμπαν, αν και δεν γνώριζε αν υπήρχαν πακέτα απεριόριστων αεροπορικών διαδρομών, αποφάσισε να επικοινωνήσει με την American Airlines. «Τους τηλεφώνησα και ρωτούσα: Πουλάτε τέτοιου είδους πάσο;. Παρόλο που ήμουν μεθυσμένος, κατάφερα να πάρω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τελικά υπέγραψα. Αρχικά, το κόστος ήταν 125.000 δολάρια, αλλά μετά το αναβάθμισα. Ξέχασα πόσα πλήρωσα, αλλά μου έδωσε σχεδόν απεριόριστα μίλια για μένα και κάποιον άλλον για το υπόλοιπο της ζωής μου».
Το AAirpass, το οποίο εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1980, προσέφερε στα μέλη του απεριόριστα ταξίδια πρώτης θέσης με τον αερομεταφορέα για το υπόλοιπο της ζωής τους, με την τιμή να εξαρτάται από την ηλικία τους τη στιγμή της αγοράς. Στην περίπτωση του Κούμπαν, τα 125.000 δολάρια που ξόδεψε το 1990 θα άξιζαν περίπου 300.000 δολάρια σήμερα, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.
Το 1994, η American Airlines αντικατέστησε το AAirpass με μια νέα παρόμοια συνδρομή, το Airpass, που προσέφερε πτήσεις με σταθερή τιμή για τους συχνούς επαγγελματίες ταξιδιώτες. Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία σταμάτησε τις νέες συνδρομές και τις ανανεώσεις τον Νοέμβριο του 2022 και τερμάτισε τα απεριόριστα ταξιδιωτικά προνόμια του Airpass τον Μάρτιο του 2024.
Αφού αγόρασε το AAirpass, ο Κούμπαν μοιραζόταν συχνά τα προνόμια των πτήσεών του: «Όταν ήμουν στο Λος Άντζελες ή στο Ντάλας, έλεγα: «Θέλεις ένα ταξίδι; Ας καλέσουμε την American Airlines. Τελικά, το μεταβίβασα στον πατέρα μου και, μετά τον θάνατό του, σε έναν φίλο».
Ωστόσο, το 1999, ο Κούμπαν έκανε μια άλλη παρορμητική αγορά. Ως νεοφώτιστος δισεκατομμυριούχος, μετά την πώληση της πλατφόρμας ροής ήχου Broadcast.com στη Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, αγόρασε ένα τζετ Gulfstream G5 αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η συναλλαγή κατέχει ακόμα το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για την πιο ακριβή συναλλαγή ηλεκτρονικού εμπορίου που έγινε ποτέ.
«Η αγορά ενός αεροπλάνου ήταν ο παντοτινός μου στόχος, γιατί το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο είναι ο χρόνος και έτσι κατάφερα να κερδίσω πολύτιμο χρόνο», δήλωσε ο Κιούμπαν το 2017. «Εκτός από αυτό, ζω στο ίδιο σπίτι εδώ και 18 χρόνια και εξακολουθώ να έχω τα ίδια αυτοκίνητα. Εξακολουθώ να είμαι ακατάστατος. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά», αποκαλύπτει.
Διαβάστε ακόμη
Citi: Επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες – Προτιμά Alpha Bank και ETE
Υδρογονάνθρακες: Ξεκινά η δεύτερη φάση ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης
GSK: Άλμα 5% στη μετοχή μετά τον διακανονισμό $2,2 δισ. για την υπόθεση Zantac
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα