search icon

Viral

Οι τοπ-15 δισεκατομμυριούχοι της βιομηχανίας της μόδας – Ποιοι είναι, «πόσο αξίζουν»

Παραδοσιακά ονόματα όπως ο Αρμάνι και νέες είσοδοι από την Κίνα - Ποιοί είναι οι πλουσιότεροι 15 επιχειρηματίες του χώρου της μόδας

Η μόδα είναι μια παγκόσμια βιομηχανία 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει καταστήσει τους κορυφαίους παίκτες της, από τους σχεδιαστές και τους CEOs έως τους ιδρυτές και τους κληρονόμους, εξαιρετικά πλούσιους.

Το Business Insider έχει καταρτίσει μια λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στη βιομηχανία της μόδας, με βάση την κατάταξη των πραγματικών χρόνων του Forbes και το Bloomberg Billionaires Index. Οι κορυφαίοι 15 έχουν συνολική περιουσία που ξεπερνά τα 410 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη μόδα είναι ο Bernard Arnault, ο πρόεδρος της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής πολυτελών προϊόντων στον κόσμο, με μάρκες όπως οι Louis Vuitton, Dom Perignon, Christian Dior και από τον Νοέμβριο του 2019, η Tiffany & Co.

Άλλοι στη λίστα περιλαμβάνουν τον Giorgio Armani, τον ιδρυτή της Nike, τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο πίσω από την Uniqlo, και τον Ισπανό Ορτέγκα που κατέχει τα Zara.

Θέση 15: Τσιπ Γουίλσον, ιδρυτής της Lululemon – $6,1 δισ.

Ο Γουίλσον ίδρυσε τη Lululemon Athletica, μια εταιρεία αθλητικών ειδών. Μεταξύ Φεβρουαρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020, η Lululemon έβγαλε 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Γουίλσον παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο το 2015 αφού πούλησε το μισό μερίδιο του στην εταιρεία στην Advent International, μια ιδιωτική εταιρεία συμμετοχών, σύμφωνα με το Bloomberg’s Billionaires Index.

Θέση 14: Ντινγκ Σίτζια, Anta Sports Products – $6,2 δισ.

Ο Ντινγκ Σίτζια είναι ως αναπληρωτής επικεφαλής της αθλητικής βιομηχανίας Anta Sports Products με έδρα το Φουτζιάν της Κίνας.

Ελέγχει τα εμπορικά σήματα Anta, Fila, Amer Sports και Descente, και η εταιρεία είχε κέρδη 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Θέση 13: Τζιόρτζιο Αρμάνι, Armani – $6,3 δισ.

Ο συνιδρυτής και μοναδικός ιδιοκτήτης της αυτοκρατορίας Armani, ο Τζιόρτζιο Αρμάνι ελέγχει, μεταξύ άλλων, εταιρείες υψηλής ραπτικής, αθλητικών ειδών, ομορφιάς, εστιατορίων, εσωτερικού σχεδιασμού, ξενοδοχείων και θέρετρων, καθώς και έτοιμης ένδυσης, μεταξύ άλλων.

Ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας ίδρυσε την εταιρεία του το 1975 αφού εγκατέλειψε την ιατρική σχολή πρόωρα. Τώρα, θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους Ιταλούς σχεδιαστές μόδας της ιστορίας, με έσοδα 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Armani κατέχει ένα σούπερ γιοτ 213 ποδών και έχει σπίτια στην Ιταλία και την Καραϊβική.

Θέση 12: Ντινγκ Σιζχόνγκ, Anta Sports – $6,3 δισ.

Δεύτερη εμφάνιση στελέχους της Anta Sports, o επικεφαλής της εταιρείας είναι λίγο πλουσιότερος από τον αναπληρωτή του, και ελάχιστα πιο πλούσιος από τον Αρμάνι.

 Θέση 11: Αντερς Χολχ Ποφλσεν, Best Seller – $6,8 δισ.

Ο Anders Holch Povlsen είναι ο διευθύνων σύμβουλος και μοναδικός ιδιοκτήτης της δανέζικης εταιρείας μόδας Bestseller. Οι γονείς του ξεκίνησαν την εταιρεία το 1975 και ήταν μόλις 28 ετών όταν ο πατέρας του τον έκανε τον μοναδικό ιδιοκτήτη της εταιρείας το 1990.

Η Bestseller είναι η μητρική εταιρεία 11 ετικετών μόδας που περιλαμβάνουν τις Vero Moda, Only και Jack & Jones.

Eίναι ο δεύτερος πλουσιότερος Δανός, ενώ κατέχει επίσης «σημαντικά μερίδια» στη διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων ASOS και την εταιρεία πληρωμών Klarna, σύμφωνα με το Forbes.

Τον Απρίλιο του 2019, τρία από τα τέσσερα παιδιά του Povlsen σκοτώθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής του Πάσχα στη Σρι Λάνκα, που άφησαν τουλάχιστον 290 άτομα νεκρά.

10. Σάντρα Ορτέγα Μέρα, Zara – $ 6.9 δισ.

Είναι κόρη του ιδρυτή της Zara, Αμάνθιο Ορτέγα με την πρώην σύζυγό του, Ροζαλία Μέρα.

Η Σάντρα κληρονόμησε τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας της Ισπανίας μετά το θάνατο της μητέρας της. Αν και δεν ασχολείται με την εταιρεία, η Sandra κατέχει περίπου 4,5% μερίδιο στην επιχείρηση του πατέρα της, Inditex, σύμφωνα με το Forbes.

9. Χάινριχ Ντάιχμαν, Deichmann – $7,1 δισ.

Ο Χάινριχ Ντάιχμαν είναι διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς κατασκευαστή υποδημάτων Deichmann, που ιδρύθηκε από τον τσαγκάρη παππού του στη Γερμανία το 1913.

Η φήμη της Deichmann για τη δημιουργία προσιτών υποδημάτων είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία της. Η οικογενειακή εταιρεία οργάνωσε ένα σχέδιο ανταλλαγής παπουτσιών για να βοηθήσει τους άπορους Γερμανούς μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Σήμερα, η Deichmann έχει εξελιχθεί σε μεγαλύτερο λιανοπωλητή υποδημάτων στην Ευρώπη, με περισσότερα από 4.200 καταστήματα στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

8. Στεφαν Πέρσον, Η&Μ – $16,6 δισ.

Ο πρώην πρόεδρος της παγκόσμιας αλυσίδας λιανικής μόδας H&M με τις καλύτερες πωλήσεις, ο Στέφαν Πέρσον κατέχει μερίδιο 36% στην εταιρεία. Ο Πέρσον παραιτήθηκε από την προεδρία τον Μάιο του 2020 και ανέλαβε στη θέση του ο γιος του, Καρλ-Γιόχαν.

Η H&M Group, η οποία κατέχει επίσης μάρκες όπως Weekday, COS και Monki, συγκέντρωσε πάνω από 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρές πωλήσεις το 2018, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας.

Η σουηδική επιχείρηση «γρήγορης μόδας» διαθέτει περίπου 4.900 καταστήματα σε 73 αγορές.

7. Λεονάρντο Ντελ Βέκιο. Luxottica – $20,9 δισ.

Ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο είναι ο ιδρυτής του γίγαντα γυαλιών Luxottica, ο οποίος εξαγόρασε τις Sunglass Hut, Ray-Ban και Oakley και παράγει γυαλιά για μάρκες όπως η Chanel και η Bulgari, σύμφωνα με το Forbes.

Η Luxottica συγχωνεύτηκε με τον Γάλλο κατασκευαστή φακών Essilor το 2018 για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός και λιανοπωλητής γυαλιών ηλίου και γυαλιών οράσεως στον κόσμο.

6. Ταντάσι Γιανάι, Fast Retailing – $31,9 δισ.

Ο Ταντάσι Γιανάι είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ιαπωνικής αυτοκρατορίας ρούχων Fast Retailing, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής ενδυμάτων στην Ασία και μητρική εταιρεία της Uniqlo.

Ο Γιανάι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιαπωνία, ξεκίνησε την καριέρα του στο ραφτάδικο του πατέρα του στην ιαπωνική επαρχία, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Γιανάι άλλαξε αργότερα το όνομα της εταιρείας σε Fast Retailing στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προκειμένου να αντικατοπτρίζει την επιχειρηματική στρατηγική της «γρήγορης μόδας».

Ο Γιανάι άνοιξε το πρώτο κατάστημα Uniqlo το 1984 και έχει επεκτείνει τη μάρκα σε περισσότερα από 2.000 καταστήματα σε τουλάχιστον 20 χώρες.

Το Fast Retailing ανέφερε ετήσια έσοδα 20,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με το Bloomberg.

5. Αλέν και Ζεράρ Βερτεμέρ, Chanel – από $32,3 δισ.

Ο Αλέν Βερτεμέρ ελέγχει το γαλλικό οίκο μόδας Chanel μαζί με τον αδερφό του Ζεράρ. Ο Αλέν είναι πρόεδρος της Chanel, ενώ ο Gerard διαχειρίζεται το τμήμα ρολογιών της εταιρείας στην Ελβετία.

Οι αδελφοί Βερτεμέρ κληρονόμησαν την αυτοκρατορία της Chanel από τον παππού τους, τον Πιέρ Βερτεμέρ, ο οποίος ίδρυσε τη μάρκα με τον Γκαμπριέλ “Coco” Σανέλ το 1913. Καθένας από αυτούς έχει καθαρή αξία 32,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δυο τους είναι γνωστοί ως «πιο ήσυχοι δισεκατομμυριούχοι της μόδας», σύμφωνα με τους New York Times.

«Είμαστε μια πολύ διακριτική οικογένεια, δεν μιλάμε ποτέ», δήλωσε ο Ζεράρ στο περιοδικό The New York Times Magazine το 2002. «Το θέμα είναι η Coco Chanel. Είναι ο Karl [Lagerfeld]. Το θέμα είναι όλοι όσοι εργάζονται και δημιουργούν στη Chanel. Το θέμα δεν είναι οι Βερτεμέρ.»

4. Φιλ Νάϊτ, Nike – $40,4 δισ.

Ο Φιλ Νάιτ είναι ο ιδρυτής του γίγαντα των αθλητικών Nike. Πρώην δρομέας στίβου, ξεκίνησε την εταιρεία που θα ονομαζόταν Nike μαζί με τον προπονητή στίβου που είχε στο κολέγιο, Μπιλ Μπάουερμαν, το 1964.

Ο Νάιτ αποσύρθηκε από την προεδρία της Nike το 2016 μετά από 52 χρόνια, σύμφωνα με τον Forbes.

3. Φρανσουά Πινό, Kering – $42,6 δισ.

Ο Φρανσουά Πινό είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ομίλου πολυτελών ειδών Kering, ο οποίος ελέγχει εμβληματικούς οίκους μόδας όπως οι Gucci και Alexander McQueen. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Σάλμα Χάγιεκ από το 2009.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας και συλλέκτης τέχνης διαθέτει επίσης πληθώρα οίκων πλειστηριασμών, οινοποιεία και γαλλικών εκδόσεων. Είναι το τρίτο πλουσιότερο άτομο στη Γαλλία μετά τους Μπερνάρ Αρνό και την Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μάιερς.

2. Αμάνθιο Ορτέγα, Inditex – $59,6 δισ.

Ο Amancio Ortega έκανε την περιουσία του 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του ισπανικού ομίλου λιανικής μόδας Inditex, το οποίο ίδρυσε με την πρώην σύζυγό του Rosalia Mera το 1975.

Η Ortega κατέχει το 59% της Inditex, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο που κατέχει τις Zara, Pull & Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius και άλλες μάρκες, ανά Bloomberg Billionaires Index.

1. Μπερνάρ Αρνό: LVMH – $88 δισ.

Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας προϊόντων πολυτελείας στον κόσμο. Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος είναι το τρίτο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο, πίσω μόνο τους Bill Gates και το Jeff Bezos.

Η LVMH είναι η μητρική εταιρεία με 75 φίρμες, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton, Christian Dior, Sephora και Bulgari και, από τον Νοέμβριο του 2019, τον κολοσσό κοσμημάτων Tiffany & Co.

Ο Arnault γίνεται πλουσιότερος με ταχύτερο ρυθμό από πολλούς άλλους δισεκατομμυριούχους. Αλλά πό τις αρχές του 2019, η περιουσία του έχει μειωθεί κατά 17,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Exit mobile version