search icon

Viral

Η σειρά που «έκοψε» το Netflix και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

«Netflix, διόρθωσε το λάθος σου»: Οργή στο Twitter, προβληματισμός στην πλατφόρμα

Τι γίνεται όταν είσαι συνδρομητής σε κάποια δημοφιλή πλατφόρμα streaming και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι η αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά έχει «εξαφανιστεί» από τις επιλογές σου;

Αυτό κλήθηκαν να σκεφτούν πολύ σοβαρά χθες οι υπεύθυνοι περιεχομένου του Netflix, όταν χιλιάδες συνδρομητές του απ’ όλον τον κόσμο κατέφυγαν στο Twitter για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη διακοπή μίας αγαπημένης τους σειράς (“Warrior Nun”), ξεσπώντας την οργή τους στο hashtag #NetflixCorrectYourMistake (μτφρ: Netflix, διόρθωσε το λάθος σου).

Όλος αυτός ο εκνευρισμός δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο συχνές οι ακυρώσεις σειρών της πλατφόρμας, όμως, το “Warrior Nun” ήταν ένα αρκετά δημοφιλές πρόγραμμα για να ακυρωθεί με τόση ευκολία, χωρίς κάποια πειστική αιτιολογία σε όσους το παρακολουθούσαν με προσήλωση.

Βασισμένη στον χαρακτήρα κόμικ «Warrior Nun Areala», η δραματική σειρά φαντασίας του Simon Barry κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Netflix το 2020. Η σειρά, στην οποία πρωταγωνιστεί η Alba Baptista, απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές από τους κριτικούς και εξαιρετικές κριτικές από το κοινό και η 2η σεζόν κατέληξε να φτάσει στο streaming τον Νοέμβριο. Όμως, και παρά την παθιασμένη βάση των θαυμαστών της Warrior Nun, το Netflix ακύρωσε τη σειρά τον Δεκέμβριο, οδηγώντας σε μια εκστρατεία εκνευρισμένων τηλεθεατών στα social media και υπό το hashtag #SaveWarriorNun, η οποία μέχρι στιγμής δεν είχε επιτυχία. Μετά την ακύρωση, ο Barry επιβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να αναβιώσει τη σειρά σε άλλο δίκτυο ή υπηρεσία streaming.

Βέβαια, αυτή τη φορά οι τηλεθεατές φαίνεται ότι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους γι’ αυτό και ειδικά χθες κατέφυγαν μαζικά στο Twitter για να απαιτήσουν από το Netflix να ανακαλέσει την απόφασή του να ακυρώσει το Warrior Nun. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, το κίνημα εξοργισμένων τηλεθεατών δεν έχει να κάνει μόνο με τη «διάσωση» της συγκεκριμένης σειράς, αλλά με τον τρόπο που η πλατφόρμα συμπεριφέρεται στις προτιμήσεις τους και αγνοεί –άνευ συζήτησης και προειδοποίησης- τις επιλογές τους.

Tο δράμα επιστημονικής φαντασίας των Wachowskis ακυρώθηκε μετά από μόλις δύο σεζόν

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με το «Sense8» το 2017, με το δράμα επιστημονικής φαντασίας των Wachowskis να ακυρώνεται μετά από μόλις δύο σεζόν. Η οργή των θαυμαστών για την απόφαση οδήγησε μάλιστα το Netflix να προχωρήσει σε μια ανακοίνωση, στην οποία επισήμαινε ότι λαμβάνει υπ’ όψιν τα παράπονα, χωρίς, ωστόσο, αυτά να μπορούν να αλλάξουν την απόφαση ακύρωσης της σειράς. Το μόνο που εξασφάλισε ήταν (τουλάχιστον) ένα αξιοπρεπές τέλος στο έργο των αδελφών Γουατσόφσκι.

Και φυσικά το αν το “Sense8”, το οποίο έφερε την υπογραφή των δημιουργών του Matrix δεν γλίτωσε το «ψαλίδι», σιγά μην επιβίωναν σειρές όπως το «The Midnight Club» (μετά από μία μόνο σεζόν), μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς τη στενή σχέση συνεργασίας του δικτύου με τον δημιουργό Mike Flanagan, τον εγκέφαλο πίσω από τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το «The Haunting of Hill House» και το «Midnight Mass».

Φυσικά, υπήρξαν και (κάπως) αναμενόμενες ακυρώσεις, όπως αυτή του «Resident Evil», αλλά η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ακύρωση του «1899», μια σειρά που απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές και είχε βρεθεί με άνεση στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλών προγραμμάτων του Netflix.

Στην παρούσα φάση και παρά τα οργισμένα tweets κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το Netflix θα αναθεωρήσει την απόφασή του να ακυρώσει τη σειρά «Warrior Nun».

Η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ακύρωση του «1899», μια σειρά που απέσπασε κυρίως θετικές κριτικές και είχε βρεθεί με άνεση στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλών προγραμμάτων του Netflix.

Σίγουρα, όμως, δημιουργούνται δύο ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να απαντήσει άμεσα η πλατφόρμα σειρών και κινηματογραφικών επιτυχιών. Το πρώτο είναι τι κοινό πρέπει τελικά να συγκεντρώνει μία σειρά, ώστε, να θεωρείται τόσο δημοφιλής όσο και βιώσιμη. Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη στρατηγική της πλατφόρμας σε ό,τι αφορά την παραγωγή περιεχομένου της: μήπως λιγότερες και πιο ποιοτικές σειρές θα έλυναν το πρόβλημα με τους εξοργισμένους –λόγω ακυρώσεων- συνδρομητές;

Όπως έχει αποδειχθεί και με τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις περιεχομένου του HBO Max, το κοινό βιώνει πλέον μια εποχή όπου οι υπηρεσίες streaming αναγκάζονται να είναι πιο αυστηρές όσον αφορά τις εκπομπές που ανανεώνουν λόγω της πληθώρας των δαπανών για περιεχόμενο τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν όλες οι παραγωγές να έχουν την επιτυχία του «Stranger Things» ή (ακραίο παράδειγμα) του «Game of Thrones». Είναι, όμως, δυνατόν να ελέγχεται το επίπεδο και η συχνότητα των απογοητεύσεων που μπορεί να δοκιμάζει ο συνδρομητής. Και καλώς ή κακώς αυτό επιτυγχάνεται όχι με βίαιη περιστολή δαπανών, ούτε με ξαφνικές ακυρώσεις επιτυχημένων προγραμμάτων που, μεταξύ άλλων, μαρτυρούν και ασέβεια προς το πορτοφόλι του συνδρομητή.

Πιο «κλειστή» ψαλίδα, πιο προσεκτικές κινήσεις στον σχεδιασμό προγράμματος και κανείς δεν θα μένει με την απορία «τι να απογινόταν στο τέλος» ή γιατί το τελευταίο επεισόδιο ήταν τέτοιο πασάλειμμα.

Διαβάστε ακόμη

Fraport Greece: Eπιδόσεις πάνω από το 2019 για 10 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια το 2022 (πίνακας)

Γιατί το Castiglion del Bosco στην Τοσκάνη αναδείχθηκε Νο1 ξενοδοχείο στον κόσμο

Γιατί οι γαλαζοαίματοι, οι μαφιόζοι, οι ράπερς και οι… νάρκισσοι φορούν δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο

Exit mobile version