search icon

Viral

Οι νέοι εργαζόμενοι μένουν «κολλημένοι» στις θέσεις τους – Γιατί διστάζουν να παραιτηθούν

Η «αδράνεια» της αγοράς εργασίας εμποδίζει τους νέους που εισέρχονται σε αυτή να βρουν κάποια απασχόληση – Έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καριέρα τους

Pixabay

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίρστεν Στέιπλ έχει υποβάλει περισσότερες από 500 αιτήσεις εργασίας. Στην αρχή έκανε αιτήσεις για θέσεις εργασίας που σχετίζονταν με το πτυχίο ψυχολογίας που απέκτησε το 2022 από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο.

Αλλά αυτό δεν της εξασφάλισε καμία θέση εργασίας, οπότε πρόσφατα άρχισε να κάνει αιτήσεις για οποιαδήποτε θέση με πλήρη απασχόληση. Η Κίρστεν, που ζει με τους γονείς της στο Ελ Πάσο του Τέξας, ακόμα δεν έχει βρει δουλειά.

Η ταλαιπωρία της Στέιπλ να βρει εργασία είναι μία από τις αμέτρητες περιπτώσεις νέων σήμερα, που προσπαθούν να ξεκινήσουν την καριέρα τους, χωρίς επιτυχία.

Η ανεργία παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι εργοδότες προσλαμβάνουν με γοργούς ρυθμούς, αλλά και πάλι οι κενές θέσεις εργασίας είναι περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που μελετούν οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Σύμφωνα με τις μελέτες που γίνονται, οι νέοι είναι σε χειρότερη μοίρα όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό των απασχολούμενων Αμερικανών ηλικίας 20-24 ετών μειώθηκε περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023. Επίσης ακολούθησε και μια ελαφρώς μικρότερη μείωση μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών.

Το ποσοστό των ατόμων 18-24 που αναζητούσαν εργασία για πάνω από ένα χρόνο, τριπλασιάστηκε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τα τέλη του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ZipRecruiter που δόθηκαν στο CNN.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι εργαζόμενοι που βιώνουν τόσο νωρίς δυσκολίες στη σταδιοδρομία τους, αντιμετωπίζουν πιθανές απώλειες στα κέρδη της ζωής τους, εκτός του ότι χάνουν πολύτιμες εμπειρίες μάθησης κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας τους.

«Όλα αυτά με κάνουν να αισθάνομαι ότι μένω πίσω», δήλωσε η Στέιπλ. «Όσα χρήματα λαμβάνω προέρχονται από τους γονείς μου, Μπορεί να παίρνω κάποια χρήματα για τα γενέθλιά μου ή τα Χριστούγεννα, αλλά και πάλι είναι πολύ, πολύ περιορισμένα».

 

«Η Μεγάλη Αδράνεια»

Το 2022, οι κενές θέσεις εργασίας έφτασαν έναν αριθμό-ρεκόρ. Οι εργαζόμενοι τότε αισθάνονταν σίγουροι για την ικανότητά τους να βρουν νέες θέσεις εργασίας, και έτσι παραιτήθηκαν με ιστορικά γρήγορους ρυθμούς.

Μετά από 2 έτη και μια επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία έχει επιτρέψει αρκετά στα προ-πανδημίας δεδομένα της. Η οικονομία των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση.

Πράγματι, η αγορά εργασίας συνολικά παραμένει σε αξιοπρεπή κατάσταση. Αλλά με πια βαθύτερη ματιά, θα δει κανείς ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν τους νεότερους από το να βγουν στην αγορά εργασίας και να βρουν κάποια δουλειά σχετικά εύκολα.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο «μεγάλης αδράνειας», όπου οι εταιρείες είναι πολύ αργές στις προσλήψεις, πολύ αργές στις απολύσεις και η εναλλαγή θέσεων εργασίας είναι επίσης ασυνήθιστα αργή», δήλωσε η Τζούλια Πόλακ, επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter.

Ο ρυθμός των προσλήψεων, αλλά και παραιτήσεων, μειώθηκε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας.

Οι εργοδότες έχουν βάλει σε αναμονή τα σχέδια προσλήψεων, λόγω της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς περιμένουν να μειωθούν τα επιτόκια, σύμφωνα με το CNN.

 

«Θύματα των περιστάσεων»

Οι πολίτες βρίσκονται συνήθως στο έλεος της οικονομίας – είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση δυσκολιών όπως ο υψηλός πληθωρισμός, είτε για μια αγορά εργασίας που ωφελεί τους εργαζόμενους. Το να δυσκολεύεσαι να βρεις την πρώτη σου δουλειά, εν μέρει λόγω των ευρύτερων οικονομικών δυνάμεων, μπορεί να έχει μόνιμες συνέπειες.

«Για τους νέους εργαζόμενους, τα πρώτα χρόνια μετά το σχολείο είναι πολύ καθοριστικά για τη σταδιοδρομία τους. Δεν είναι μόνο αυτή η περίοδος κατά την οποία χτίζουν το δίκτυό τους και γνωρίζουν άλλους ανθρώπους, αλλά είναι κρίσιμη γιατί αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους», δήλωσε ο Ντάνιελ Ζάο, επικεφαλής οικονομολόγος της Glassdoor. «Έτσι, το να έχεις μια αποτυχία στην αρχή της καριέρας σου μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις».

Ο Ζάο έκανε μια αναφορά στους millennials που αποφοίτησαν από το κολέγιο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και υπέφεραν από χαμηλότερες αποδοχές. «Ακριβώς επειδή έζησαν κάτι τέτοιο, στην πορεία της ζωής τους ήταν λιγότερο πιθανό να αλλάξουν δουλειά».

«Η εργασιακή ασφάλεια έγινε σημαντική για αυτή τη γενιά, αλλά το γεγονός ότι δεν άλλαζαν δουλειές σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι «κολλάνε» σε μια θέση εργασίας όπου μπορεί να μην είναι ιδανική, ή μπορεί να μην πληρώνονται με το επιτόκιο της αγοράς. Επειδή όμως φοβούνται, μένουν σε αυτή την… όχι τόσο ιδανική», είπε.

Ο Τζόναθαν Κόρτνεϊ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον τον Αύγουστο με μεταπτυχιακό στα εφαρμοσμένα οικονομικά και ακόμη δεν έχει βρει μόνιμη θέση πλήρους απασχόλησης που να σχετίζεται με την εκπαίδευσή του, παρά το γεγονός ότι έκανε αίτηση σε περίπου 200 θέσεις εργασίας τον τελευταίο χρόνο. Ο 23χρονος, ο οποίος ζει στο Χιούστον, δήλωσε ότι οι προσπάθειές του είχαν ως αποτέλεσμα «μόνο πέντε συνεντεύξεις».

Ο Κόρτνεϊ είπε ότι μερικές φορές αναρωτιόταν αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια που κατέβαλε για να πάρει ένα μεταπτυχιακό, αλλά τελικά συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση είναι εκτός του ελέγχου του.

«Δεν νομίζω ότι ήταν χάσιμο χρόνου να πάω στο σχολείο και να μάθω όλα όσα έμαθα. Βλέπω τρόπους να τα εφαρμόσω στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο Κόρτνεϊ στο CNN. «Αλλά αισθάνομαι σαν θύμα των περιστάσεων που ξεκινάω σε αυτή την αγορά εργασίας».

Ακόμη και για τους νέους Αμερικανούς που έχουν ήδη ξεκινήσει την καριέρα τους, υπάρχει η πιθανότητα να απολυθούν.

Η Κάθριν Ντουγκόνι, 26 ετών, απολύθηκε από τη δουλειά της στις δημόσιες σχέσεις πριν από ένα χρόνο και έκτοτε δεν έχει βρει δουλειά, παρά το γεγονός ότι έκανε αιτήσεις σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας και πήγε σε περίπου 60 συνεντεύξεις. Μετακόμισε πίσω στους γονείς της στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια από το Σαν Φρανσίσκο, επειδή δεν μπορούσε πλέον να πληρώνει ενοίκιο.

«Σίγουρα έχει επηρεάσει την ψυχική μου υγεία», δήλωσε η Ντουγκόνι. «Σίγουρα ήμουν απαισιόδοξη κατά καιρούς, ειδικά όταν ένιωθα ότι απλώς έστελνα αιτήσεις στο κενό. Ακόμα και όταν δικτυώνομαι, αυτό δεν είναι πάντα εγγύηση ότι θα σε οδηγηθώ σε ακόμη μία συνέντευξη».

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο θέρμανσης – καυσόξυλα: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές (vid)

Μπράιαν Άρμστρονγκ: Πλουσιότερο κατά $2 δισ. το αφεντικό της Coinbase μετά τον εκλογικό θρίαμβο Τραμπ

WSJ: Η Ρωσία σχεδιάζει ενα νέο πετρελαϊκό κολοσσό με τη συγχώνευση τριών εταιρειών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version