Το 2017, για μια τυπική ολλανδική οικογένεια – την οικογένεια του Ντίντι Ταϊχατού όλα κυλούσαν φυσιολογικά. Ο Ντίντι διατηρούσε μια κερδοφόρα επιχείρηση και μαζί με την γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά είχαν ένα αρκετά μεγάλο σπίτι.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, μιλούν για το ρίσκο που πήραν όταν πόνταραν όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα κρυπτονόμισμα, στο bitcoin. Περιγράφουν πως η απόφαση αυτή άλλαξε τα πάντα και πως είναι να ζεις … στον δρόμο. Ίσως, τελικά, και να μην πρόκειται για μια τόσο τυπική οικογένεια.
Η οικογένεια Ταϊχατού δεν έχει πλέον τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν έχει σπίτι, ούτε πολλά από τα είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC. Όλες οι οικονομίες τους παραμένουν συνδεδεμένες σε εξαιρετικά ευμετάβλητα κρυπτονομίσματα.
«Επενδύσαμε στο bitcoin, επειδή θέλαμε να αλλάξουμε τη ζωή μας», δήλωσε ο 42χρονος.
Ο Ταϊχατού επένδυσε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο κρυπτονόμισμα το 2017, όταν η τιμή του bitcoin διαπραγματεύονταν ακόμη περίπου 900 δολάρια – δηλαδή πολύ πριν ακόμη το νόμισμα γίνει δημοφιλές.
Όταν η τιμή του bitcoin κατέρρευσε το 2018, ο Ντίντι πρόσθεσε περισσότερα στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο. Αλλά και όταν η τιμή του νομίσματος εκτοξεύθηκε, η οικογένεια του δεν σταμάτησε να επενδύει. Ούτε όμως και όταν ξέσπασε η φούσκα, με την τιμή του κρυπτονομίσματος να καταποντίζεται στις αρχές του 2018, ο Ντίντι και η οικογένειά του αποθαρρύνθηκαν.
«Όταν το bitcoin έπεσε, ξεκινήσαμε να αγοράζουμε περισσότερα.» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σήμερα, είναι πεπεισμένος ότι το κρυπτονόμισμα είναι έτοιμο για σημαντική ανάκαμψη. «Νομίζω ότι σε αυτό το πεδίο μάχης, θα δούμε μια ελάχιστη κορυφή που θα φτάνει τα 100.000 δολάρια. Δεν θα εκπλαγώ αν φτάσει ακόμη και τα 200.000 δολάρια μέχρι το 2022».
Η τιμή του bitcoin έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τη Δευτέρα, καθώς έκλεισε στα 20.000 δολάρια. Πολλοί είναι εκείνοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η κρυπτογράφηση βρίσκει όλο και περισσότερο πρόσφορο έδαφος και μπορεί να φτάσει ακόμη πιο ψηλά.
Ο Μάικ Νοβογκράτς, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Galaxy Digital, πιστεύει ότι το ράλι μόλις ξεκίνησε. Προβλέπει ότι το bitcoin αναμένεται να αγγίξει τα 60.000 δολάρια μέχρι το επόμενο έτος.
Και ο Τομ Φιτζπάτρικ, παγκόσμιος επικεφαλής της CitiFXTechnicals, δήλωσε ότι έκθεση εκτιμά ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 318.000 δολάρια έως τον Δεκέμβριο του 2022.
Μήπως όμως πρόκειται για ακόμη μια φούσκα;
«Δεν βλέπω τη ζήτηση να μειώνεται. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε κρίση εφοδιασμού» απαντά ο Ταϊχατού.
Η βασική διαφορά μεταξύ του ράλι του 2017 και του 2020 είναι ότι οι θεσμικοί επενδυτές σήμερα, στηρίζουν το bitcoin, προσφέροντάς του νέα νομιμότητα και συμβάλλοντας στη διαγραφή του κινδύνου και του ρίσκου της επένδυσης.
«Φέτος βλέπουμε μια μαζική εισροή από εταιρικές οντότητες και διαχειριστές θεσμικών χρημάτων», δήλωσε ο Μάτι Γκρίνσπαν, διευθυντής χαρτοφυλακίου και ιδρυτής της Quantum Economics.
Πολλά γνωστά ονόματα όπως ο δισεκατομμυριούχος, ο Στάνλεϊ Ντρακενμίλλερ και ο Πολ Τούντορ Τζόουνς, κατέχουν πλέον bitcoin αλλά και πολλοί μεγάλοι παίκτες fintech, όπως η Square και το PayPal, προσθέτουν επίσης προϊόντα crypto.
«Η υιοθέτηση αυτής της φιλοσοφίας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin δεν υποστηρίζονται από ένα στοιχείο, ούτε έχουν την πλήρη πίστη και την υποστήριξη της κυβέρνησης. Είναι πολύτιμα επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πολύτιμα.» δηλώνει ο Ντίντι.
Η αύξηση του ενδιαφέροντος από τους κύριους χρηματοοικονομικούς παίκτες δεν έχει απλώς βελτιώσει την εικόνα του bitcoin, αλλά προκάλεσε επίσης έλλειψη προσφοράς.
«Ο βασικός λόγος για τα δύο ράλι παραμένει ο ίδιος», είπε ο Γκρίνσπαν. «Υπάρχει μια αυστηρά περιορισμένη προσφορά bitcoin στην αγορά, οπότε όταν όλοι αγοράζουν και κανείς δεν πουλάει, μπορεί να προκαλέσει τεράστια ανοδική πίεση στην τιμή. Αυτό που διαφέρει αυτή τη φορά είναι οι παίκτες που συμμετέχουν τώρα πια σε αυτό το παιχνίδι».
Το 2020, δισεκατομμυριούχοι και εταιρείες αγοράζουν bitcoin μαζικά
«Όταν η PayPal αρχίζει να πουλά bitcoin σε 350 εκατομμύρια χρήστες της, πρέπει επίσης και αυτή να αγοράσει το bitcoin από κάπου», δήλωσε ο Ταϊχατού. «Θα υπάρξει μια τεράστια κρίση εφοδιασμού, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά νέα bitcoin που εξορύσσονται καθημερινά για να ικανοποιήσουν την τεράστια ανάγκη μεγάλων εταιρειών».
Το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών δεν φαίνεται να μειώνεται. Έξι στους δέκα επενδυτές που ρωτήθηκαν από την Fidelity τον Ιούνιο πιστεύουν ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν θέση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Παρά τις τεράστιες αποδόσεις του 2020 και όλες τις πρόσφατες ανοδικές τάσεις γύρω από τους στόχους τιμών του bitcoin, η αβεβαιότητα παραμένει καθώς πρόκειται για ένα ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο.
Το 2018, η μαζική πώληση κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, ήταν γρήγορη, βάναυση και χειρότερη από την έκρηξη της φούσκας του 2000.
Το 2020 μπορεί να φαίνεται διαφορετικό από το ράλι του 2017, αλλά ως πλεονέκτημα, το bitcoin συμπεριφέρεται κυκλικά. Κάθε διαδοχικό υψηλότερο είναι υψηλότερο και τα χαμηλά δεν είναι τόσο χαμηλά.
Όσο για τον Ταϊχατού, το παιχνίδι του bitcoin δεν έχει να κάνει μόνο με το κέρδος. Έχει ήδη δωρίσει μέρος των χρημάτων του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και η οικογένειά του ζει πλέον στο δρόμο αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια ταξιδεύουν στον κόσμο, προκειμένου να διαδώσουν το ευαγγέλιο των αποκεντρωμένων ψηφιακών νομισμάτων.
Διαβάστε ακόμη:
Γκίντερ Ετινγκερ: Ο πρώην επίτροπος με τα 13 μισθολόγια!
Σαχίν: Στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο ο συνιδρυτής της BioNTech
Γαλλία: To ανάκτορο των Βερσαλλιών και η μεγάλη επανάσταση στο TikTok