Η Gen Z έχει κουραστεί από τις εφαρμογές γνωριμιών (dating apps) και θα προτιμούσε να συναντά ανθρώπους στην πραγματική ζωή, αλλά η γενιά με τις τεχνολογικές γνώσεις δεν είναι τόσο έμπειρη με την πλοήγηση σε ρομαντικές σχέσεις από κοντά.
Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν χάσει την απήχησή τους μεταξύ των εργένηδων τα τελευταία χρόνια, ιδίως της Gen Z, της γενιάς που γεννήθηκε μεταξύ 1997 και 2012. Μόνο το 26% των 18 έως 29 ετών στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί υπηρεσίες online dating σε σύγκριση με το 61% των 30 έως 49 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Statista από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι εφαρμογές ραντεβού δεν είναι πλέον cool για τη νέα γενιά, επειδή έχουν υπερ-γνώση ότι οι εταιρείες αυτές επικεντρώνονται αποκλειστικά στο να βγάλουν χρήματα και όχι στο να δημιουργήσουν μια καλή εμπειρία για τον χρήστη, σύμφωνα με τον Τζεφ Γκέντερ, αδειούχο επαγγελματία σύμβουλο για άτομα και ζευγάρια και συγγραφέα του βιβλίου «Big Dating Energy».
«Νιώθουν ότι η εγγραφή σε εφαρμογές γνωριμιών κάνει τα tech boys και τους επενδυτές της Silicon Valley πλουσιότερους», δήλωσε ο Γκέντερ σε συνέντευξή του στο CNBC Make It. «Θέλουν να μας κρατήσουν στην εφαρμογή όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να βγάλουν χρήματα από εμάς και όχι να μας ταιριάξουν πραγματικά με κάποιον, ώστε να διαγράψουμε την εφαρμογή».
Ο Γκέντερ επεσήμανε τα διάφορα χαρακτηριστικά της εφαρμογής που κρύβονται πίσω από paywalls, και τους χρήστες που βιώνουν συχνές “μικρο-απορρίψεις” όπως το ghosting που τους κρατάει γαντζωμένους.
«Υπάρχουν όλες αυτές οι μικρές μικρο-απορρίψεις που συμβαίνουν και που χαλάνε την αυτοεκτίμηση, την αυτοεκτίμηση, την ψυχική υγεία σου, οπότε νιώθεις ότι δεν είναι το καλύτερο μέρος για να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου πια», είπε.
Τουλάχιστον το 95% της Gen Z που χρησιμοποιεί την εφαρμογή γνωριμιών Hinge φοβάται την απόρριψη και πάνω από τους μισούς λένε ότι η ανησυχία για την απόρριψη τους έχει κρατήσει πίσω από την επιδίωξη πιθανών σχέσεων, σύμφωνα με την έκθεση της Hinge για τις τάσεις γνωριμιών που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2024.
Ως αποτέλεσμα, η Gen Z θέλει να εγκαταλείψει τις εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στις παραδοσιακές μεθόδους γνωριμιών, όπως η συνάντηση με κάποιον στην πραγματική ζωή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eventbrite σε 1.001 ερωτηθέντες στις ΗΠΑ.
Σχεδόν οι μισοί από τους Gen Z επιθυμούν να γνωρίσουν συντρόφους ζωής μέσω των κοινών τους φίλων και περίπου το ένα τρίτο ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί στην καθημερινή τους ρουτίνα, διαπίστωσε η Eventbrite.
«Μεγάλωσαν με iPhones στα χέρια τους και είναι τόσο ψηφιακοί ιθαγενείς, που πιθανώς δεν είχαν πολύ μεγάλη πρακτική στο να φλερτάρουν με ανθρώπους στην πραγματική ζωή και να παίρνουν ρίσκα και αυτό είναι τρομακτικό. Είναι ένα ευάλωτο πράγμα να είσαι στην πραγματική ζωή και να πας να πλησιάσεις κάποιον ή να ζητήσεις από κάποιον να βγείτε ραντεβού», δήλωσε ο Γκέντερ.
Η Γκέντερ και η Κόρτνεϊ Μπόιερ, ειδική σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικότητας, μοιράστηκαν τέσσερις κορυφαίες συμβουλές για τη Gen Z ώστε να γνωρίσει ανθρώπους στην πραγματική ζωή.
Γνωστοποιήστε τις προθέσεις σας
Μπορεί να αισθάνεστε αδύνατο να βρείτε τρόπους να συναντήσετε ανθρώπους στην πραγματική ζωή αν έχετε στηριχθεί σε εφαρμογές γνωριμιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ένας εύκολος τρόπος για να επιταχύνετε τα πράγματα είναι απλά να ενημερώσετε τον κοινωνικό σας κύκλο ότι ψάχνετε για ραντεβού, δήλωσε ο Boyer.
«Να είστε πρόθυμοι να νιώσετε άβολα», δήλωσε στο CNBC Make It. “Απλά κάντε γνωστές τις προθέσεις σας. Όπως υπάρχουν πολλοί φίλοι εκεί έξω που είναι απλά από τη φύση τους καλοί στο να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά”.
Ο Γκέντερ συμφώνησε, προσθέτοντας ότι το να ζητάτε από φίλους να σας τα φτιάξουν είναι ένας εύκολος και προσιτός τρόπος για να γνωρίσετε περισσότερους ανθρώπους, ειδικά εφόσον οι φίλοι σας σας γνωρίζουν πολύ καλά και γνωρίζουν την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά σας.
Πηγαίνετε στον πραγματικό κόσμο
Οι νέοι είναι συχνά κολλημένοι στα smartphones τους και επιλέγουν να μένουν στο σπίτι αντί να βγαίνουν έξω, αλλά πρέπει να βρίσκεστε έξω για να συναντήσετε πραγματικά ανθρώπους, δήλωσε.
«Πήγαινε στον πραγματικό κόσμο, πήγαινε να περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους», είπε εξηγώντας ότι μπορείς να χτίσεις επαφές συμμετέχοντας πραγματικά σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις ή πηγαίνοντας σε μπαρ και κλαμπ.
«Ίσως μπορείτε επίσης να κάνετε αυτό που κάνουμε εμείς από πάντα, δηλαδή να πηγαίνετε σκόπιμα σε χώρους που είναι ενδιαφέροντες, είτε πρόκειται για ταινίες είτε για εκμάθηση αγγειοπλαστικής είτε για κατασκήνωση με φίλους είτε για να βρείτε άλλους ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες σας, όπως σε συγκεντρώσεις και πορείες, και οργανώσεις που πραγματικά συντονίζονται με τις βασικές σας πεποιθήσεις», εξήγησε.
Να έχετε «ανοιχτή γλώσσα του σώματος»
Δεν αρκεί να πηγαίνετε σε μέρη και να περιμένετε να συναντήσετε τον έρωτα της ζωής σας. Πρέπει να έχετε «ανοιχτή γλώσσα του σώματος» αν προσπαθείτε να συνδεθείτε με τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Γκέντερ.
Αυτό περιλαμβάνει την οπτική επαφή με ένα άλλο άτομο για δύο με τρία δευτερόλεπτα και να δείτε αν κρατάει αυτή την οπτική επαφή. Στη συνέχεια, δεν πειράζει να πλησιάσετε αυτό το άτομο και να πείτε απλώς «Γεια, πώς πάει;».
«Δεν χρειάζεται να έχετε ένα καταπληκτικό μονόλογο ή ένα σούπερ αστείο πράγμα να πείτε», πρόσθεσε.
Προτείνει επίσης να κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις και να δείτε αν το άτομο ανταποκρίνεται με μεγαλύτερες απαντήσεις.
«Έτσι, το θέμα είναι πραγματικά να συνδεθείς, να κάνεις μια κανονική, ωραία, εύκολη συζήτηση μαζί τους και να προσπαθήσεις να δεις αν είναι ανοιχτοί στο να τους μιλήσεις εξ αρχής».
Πρόσθεσε ότι αν το άτομο φαίνεται να μην ενδιαφέρεται, τότε είναι σημαντικό να “το εκλάβετε ως μήνυμα και να προχωρήσετε”.
Προσθέστε αξία στη ζωή των άλλων ανθρώπων
Το να είσαι υπερ-εστιασμένος στα ραντεβού δεν είναι μια υγιής νοοτροπία και η Μπόγιερ προτείνει αντ’ αυτού να επιδιώξεις γνήσιες συνδέσεις και να αναζητήσεις τρόπους να προσθέσεις αξία στη ζωή των ανθρώπων.
Μοιράστηκε μια ιστορία όταν βρισκόταν σε ένα κοριτσίστικο ταξίδι στο Παρίσι με τις φίλες της και είδε έναν ελκυστικό άνδρα.
«Ήταν ένας πανέμορφος άντρας που περπατούσε στο δρόμο στο Παρίσι και του είπα «Θεέ μου, μπορώ να σου πω ότι έχεις το καλύτερο χαμόγελο και εκείνος είπε “Θεέ μου, ευχαριστώ». Και απλά συνεχίσαμε να περπατάμε και μετά σταμάτησε στο επόμενο φανάρι, γύρισε και είπε «Έι, έχεις Instagram;».
Εξήγησε ότι αυτή η αλληλεπίδραση δεν είχε να κάνει με την αναζήτηση επιβεβαίωσης ή την προσπάθεια να κάνει τον άντρα να τη συμπαθήσει, αλλά με το να προσθέσει λίγη χαρά στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου.
«Όταν αυτός ο τύπος περπατούσε στο δρόμο, δεν σκεφτόμουν ‘Ω, Θεέ μου, να ο μελλοντικός μου σύζυγος, πρέπει να τον κάνω να με συμπαθήσει και να δει πόσο καταπληκτική είμαι’. Ήθελα να του το ανταποδώσω και απλά ήθελα να ξέρει ότι έχει ένα πραγματικά υπέροχο χαμόγελο», είπε.
Η Μπόγιερ πρόσθεσε ότι μερικές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάτι περισσότερο και άλλες φορές όχι. Το να έχεις την πρόθεση «πρέπει να βρω ένα αγόρι, πρέπει να πάω σπίτι με κάποιον τύπο», είναι στην πραγματικότητα πραγματικά «αηδιαστικό και απωθητικό».
Το να εστιάζεις στο να διασκεδάζεις και να περνάς καλά είναι μια πιο ελκυστική και φιλόξενη ενέργεια για να βγάλεις προς τα έξω, είπε.
Διαβάστε ακόμη
ΑΑΔΕ: Ποιοι θα κάνουν διόρθωση από σήμερα και ποιοι… αρχική δήλωση
Στα ραντάρ της Hellenic Seaplanes η ανάπτυξη υδατοδρομίων και στην Αλβανία (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ