Το διεθνές αεροδρόμιο Ανκορατζ της Αλάσκας δεν διαθέτει τους καταρράκτες του υπερπολυτελούς αεροδρομίου Τσάντζι της Σιγκαπούρης ή τους οκτώ αεροδιαδρόμους του Ο΄Χερ στο Σικάγο.
Αλλά αυτό το ταπεινό μικροσκοπικό αεροδρόμιο – που βρίσκεται σε ίση απόσταση από τη Νέας Υόρκη και το Τόκιο – πρόσφατα είχε μια απροσδόκητη ώθηση στο προσκήνιο.
Είναι πλέον το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο … τουλάχιστον κάποια Σάββατα.
«Το Σάββατο είναι μια κουραστική μέρα για τα εμπορευματικά φορτία, που είναι το βούτυρο στο ψωμί μας, αλλά είναι επίσης η πιο αργή μέρα για την εξυπηρέτηση των επιβατών», εξηγεί ο διευθυντής του αεροδρομίου, Τζιμ Σέσνιακ.
«Για παράδειγμα, το Σάββατο 2 Μαΐου, στο Ανκορατζ είχαμε 744 πτήσεις, ενώ το Σικάγο είχε μόνο 579 και η Ατλάντα είχε μόνο 529» τονίζει.
Το εν λόγω αεροδρόμιο πήρε τον τίτλο του πιο πολυσύχναστου στον κόσμο το Σάββατο 25 Απριλίου.
Στην κορυφή του κόσμου
Η ετήσια έκθεση του Airport Council International (Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων) για τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου , που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κάνει μια πιο στενάχωρη ανάγνωση.
Η πανδημία του κορωνοϊού σημαίνει ότι η κυκλοφορία των επιβατών είναι προς το παρόν μειωμένη κατά περισσότερο από 90%, σύμφωνα με την Αντζελα Γκίτενς, γενική διευθύντρια της ACI World. «Η ζήτηση έχει σχεδόν εξαφανιστεί» αναφέρει.
Ένας τομέας που έχει αυξηθεί, ωστόσο, είναι η κυκλοφορία φορτίου, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αεροδρόμιο του Ανκορατζ – υπό κανονικές συνθήκες, το πέμπτο πιο απασχολημένο αεροδρόμιο φορτίου στον κόσμο – βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
«Βλέπουμε αυξημένη ζήτηση για χωρητικότητα φορτίου», λέει ο Σέσνιακ. «Και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι πολλές από τις προμήθειες για την καταπολέμηση του Covid-19 με προορισμό τη Βόρεια Αμερική παράγονται στην Ασία»
Το Ανκορατζ έχει το τέλειο γεωγραφικό πλεονέκτημα, αφού σύμφωνα με το αεροδρόμιο, απέχει μόλις 9,5 ώρες πτήσης από το 90% του βιομηχανικού κόσμου.
Η τοποθεσία του, κυριολεκτικά στην κορυφή του κόσμου, σημαίνει ότι τα αεροπλάνα «πετούν πάνω από την κορυφή [του πλανήτη] για να μειώσουν την απόσταση», λέει ο Σέσνιακ.
«Το πλεονέκτημα του Ανκορατζ είναι ότι τα αεροπλάνα μπορούν να πετάξουν γεμάτα φορτία, αλλά μόνο με τα μισά καύσιμα.. Πετούν στο Ανκορατζ, ανεφοδιάζονται και στη συνέχεια πηγαίνουν στον προορισμό τους».
60 cargo aircraft in/out of @ANCairport right now. Same time last month it was 35.
Track flights at Anchorage: https://t.co/XsPnRyij9Q pic.twitter.com/nxbo4Edocb
— Flightradar24 (@flightradar24) April 8, 2020
Το μικρό αεροδρόμιο που μπορούσε…
Το Ανκορατζ βρίσκεται στη βάση των βουνών Τσούγκατς και εξυπηρετεί μια πόλη μόλις 300.000 ανθρώπων. Ωστόσο, ενισχύθηκε για να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διεθνή μεταφορά κρίσιμων ιατρικών προϊόντων κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
«Χρησιμοποιούμε διαφορετικές περιοχές του αεροδρομίου για να φιλοξενήσουμε χώρο στάθμευσης που συνήθως δεν θα χρησιμοποιούσαμε» διευκρινίζει ο Σέσνιακ.
Το αεροδρόμιο φιλοξένησε πρόσφατα το βαρύτερο αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, το Antonov An-225 Mriya, καθώς και μερικούς τιτάνες του αθλητισμού – το αεροπλάνο των New England Patriots (σ.σ. αμερικανικό ποδόσφαιρο) σταμάτησε εκεί καθώς μετέφερε προμήθειες μεταξύ Βοστώνης και Ασίας.
Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του Covid-19, το πλήρωμα όποιου αεροσκάφους διέρχεται από το Ανκορατζ «ελαχιστοποιεί την ικανότητά του να αλληλεπιδρά με την Αλάσκα», εξηγεί ο Σέσνιακ. Χρησιμοποιούν ιδιωτικές μεταφορές από και προς τα ξενοδοχεία και αποφεύγουν την ανάμειξη με το πλήρωμα εδάφους.
Προορισμός διακοπών
«Μετά τον κορωνοϊό, πιστεύουμε ότι η Αλάσκα πρόκειται να γίνει αρκετά δημοφιλής τουριστικός προορισμός», λέει ο Σέσνιακ. «Ξέρετε, σας λένε να μείνετε δύο μέτρα μακριά από τους ανθρώπους. Στην Αλάσκα μπορείτε να έρθετε εδώ και να κάνετε υπέροχες διακοπές και να μην βρίσκεστε ούτε σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από κάποιον.”
Υπάρχουν περίπου 60 παγετώνες σε ακτίνα 50 μιλίων από το αεροδρόμιο και αυτή η πανέμορφη άγρια πολιτεία των ΗΠΑ καλύπτεται με φοβερά εθνικά πάρκα και καταφύγια άγριων ζώων.
Υπάρχει πεζοπορία, ψάρεμα, ράφτινγκ και άλλες δραστηριότητες για τον επισκέπτη. Είναι ιδανικό μέρος για τους περιπετειώδεις ταξιδιώτες.
Απώλειες 97 δισ. δολαρίων
«Υπάρχουν περισσότερα αεροπλάνα στον ουρανό αυτή τη στιγμή από και προς το Ανκορατζ από ό,τι για το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κέννεντυ της Νέας Υόρκης και το ΛαΓκάρντια στο Κούινς» λέει ο Σέσνιακ στο CNN.
Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Χάρτσφιλντ-Τζάκσον Ατλάντα εξυπηρέτησε 110,5 εκατομμύρια επιβάτες το 2019. Αλλά το πρώτο τρίμηνο του 2020, το αεροδρόμιο της Ατλάντα κατέγραψε μόλις 20,7 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας μείωση πάνω από 18% από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η αεροπορική βιομηχανία αντιμετωπίζει μείωση εσόδων 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι μια αργή και επώδυνη διαδικασία.
Η ομάδα στο Ανκορατζ είναι περήφανη για τις προσπάθειές της στη διευκόλυνση της μεταφοράς ιατρικών προμηθειών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παγκόσμιας ανάγκης – αλλά ελπίζουν ότι ο χρόνος τους ως το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου θα είναι πολύ σύντομος.
πηγή: CNN