search icon

Viral

FT: Ελλάδα/Κρούσματα – Μέχρι στιγμής, πάμε καλά (συγκριτικός πίνακας)

Οι πρώτες συγκριτικές ενδείξεις παραπέμπουν σε βραδύτερη εξάπλωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Όμως με δεδομένη την ανεπάρκεια της χώρας σε υποδομές εντατικής, οι αισιόδοξες ενδείξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό

Καθώς οι ανακοινώσεις για νέα κρούσματα και θανάτους αυξάνονται και η εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως μετρά πλέον εβδομάδες, είναι πλέον δυνατόν να γίνουν κάποιες συγκρίσεις σε σχέση με το πόσο ραγδαία είναι η εξάπλωση της μόλυνσης σε κάθε χώρα.

Φυσικά παραμένουν οι αμφιβολίες σε σχέση με τις πρακτικές εξέτασης σε κάθε χώρα που είναι σε θέση να επηρεάσουν την εικόνα, αλλά σε γενικές γραμμές μπορεί να γίνει μια αξιολόγηση των κρουσμάτων

Οι Financial Times συγκέντρωσαν τα δεδομένα από κάθε χώρα και τα προβάλλουν σε ένα διάγραμμα:

Το σημείο έναρξης, κάτω αριστερά, αποτελεί τη μέρα που κάθε χώρα ανακοινώνει το εκατοστό της κρούσμα.

Η καμπύλη παρακολουθεί την εξέλιξη των κρουσμάτων τις μέρες που ακολουθούν την ανακοίνωση του 100-στου.

Αν το παραπάνω διάγραμμα μοιάζει περίπλοκο, η παρακάτω απεικόνιση είναι εύγλωττη:

Απομονώνει κάθε χώρα σε σχέση με το νέφος των παρατηρήσεων. Όσο πιο ανηφορική είναι η γραμμή της κάθε χώρας, τόσο πιο ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του ιού.

Από το παραπάνω διάγραμμα προκύπτουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

  1. Στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται κατά περίπου 33% τη μέρα, ένδειξη ότι χώρες όπως η Ισπανία για παράδειγμα μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ιταλία.
  2. Χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν αλλά και το Λουξεμβούργο, δείχνουν ακόμα πιο απότομη εξάπλωση του ιού μετά την ανακοίνωση του 100ου κρούσματος.
  3. Ασιατικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη και του Χονγκ Κονγκ που πήραν πιο αυστηρά μέτρα φαίνεται πως κατάφεραν να έχουν μια πιο αργή εξάπλωση των κρουσμάτων στον πληθυσμό.
  4. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής παρουσιάζει καλή εικόνα: Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται να μην είναι τόσο απότομος όσο αυτός της δυτικής Ευρώπης.

Φυσικά παραμένουν αβεβαιότητες σε σχέση με το εύρος των εξετάσεων στον πληθυσμό που μπορεί να αλλοιώνουν τη σύγκριση ή να μεταβάλλουν την εικόνα ακόμα και στο κοντινό μέλλον. Ω

στόσο η μέχρι στιγμής εικόνα είναι παρήγορη και αφήνει ελπίδες ότι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα θα είναι μικρότερες άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό

Το μειονέκτημα της χώρας μας ωστόσο είναι ο πολύ μικρότερος αριθμός κρεβατιών εντατικής θεραπείας – αναλογικα με τον πληθυσμό των υπόλοιπων ευρωπαίκών χωρών. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και πιο αργή να είναι η εξάπλωση των κρουσμάτων, το σύστημα υγείας θα βρει τα όριά του πιο σύντομα σε σχέση με άλλες χώρες με καλύτερες υποδομές.

Για αυτό το λόγο δεν αρκεί η εξάπλωση στην Ελλάδα να έχει βραδύτερους ρυθμούς, αλλά είναι σημαντικό να είναι πολύ βραδύτεροι – προκειμένου να εξισορροπηθεί το μειονέκτημα στις υποδομές υγείας.

 

 

Exit mobile version