Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία άλλαξε άρδην όσα γνωρίζαμε για το εργασιακό περιβάλλον. Σήμερα, τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν και πάλι στους εργαζομένους να επιστρέψουν – δειλά δειλά – πίσω στα γραφεία. Όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν υβριδικά μοντέλα εργασίας με τον αριθμό των εργαζομένων ωστόσο, να παραμένει αισθητά μειωμένος εντός του εργασιακού χώρου σε σύγκριση με την προ – Covid εποχή.
Παρόλα αυτά, λιγότερα άτομα στο γραφείο μπορεί να σημαίνουν περισσότερη ελευθερία και άνεση στο χώρο. Ένας μικρός εργασιακός χώρος ή ένα μικρό γραφείο συχνά συνεπάγεται ένα «ζεστό και οικείο» περιβάλλον. Σύμφωνα, μάλιστα με πρόσφατη μελέτη που μας έρχεται από το University College του Λονδίνου, εργαζόμενος του οποίου το γραφείο έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «κοιτάει» ολόκληρο το χώρο εργασίας «έχει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε ότι αφορά την εστιασμένη εργασία και την παραγωγικότητα» – αρκεί ο αριθμός των εργαζομένων εντός του συγκεκριμένου χώρου να είναι περιορισμένος.
Από ψυχολογικής πλευράς, αν ένας εργαζόμενος δει πολλούς συναδέλφους του και να εργάζονται με προσοχή σε γραφεία τα οποία βρίσκονται μπροστά του, το πιο πιθανό είναι να μην θέλει να τους ενοχλήσει ούτε να τους αποσπάσει την προσοχή «οπότε υπάρχει αυτή η αίσθηση αλληλεγγύης στο χώρο εργασίας». Σε αντίθετη περίπτωση – στην περίπτωση δηλαδή όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε ένα χώρο – τα αποτελέσματα δεν θα ήταν τα επιθυμητά. Όπως άλλωστε είναι λογικό, ο εργαζόμενος δεν θα μπορούσε να παραμείνει συγκεντρωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διεκπεραιώσει τις όποιες υποχρεώσεις. Για τον λόγο αυτό, μία θέση ή ένα γραφείο το οποίο είναι προσανατολισμένο να «κοιτάει» πολλούς ανθρώπους «έχει τη δύναμη» να καθιστά το περιβάλλον λιγότερο παραγωγικό.
Σύμφωνα με το CNBC, η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα καθίσματα και τα γραφεία που βρίσκονται πιο κοντά στα παράθυρα συμβάλλουν στην αύξηση της εστίασης των εργαζομένων. Υπάλληλοι των οποίων το γραφείο είναι τοποθετημένο κοντά σε παράθυρο και εκτίθενται άμεσα στο φως του ήλιου, κοιμούνται 37 λεπτά περισσότερο τη νύχτα ενώ συγχρόνως είναι πιο αποφασιστικοί σε θέματα λήψης αποφάσεων. Μια καλή θέση κοντά σε παράθυρο και θέα «μπορεί να βελτιώσει τη διανοητική λειτουργία έως και 25%» δηλώνουν οι ερευνητές.
«Θέση ισχύος»
Υπάρχουν ειδικοί μάλιστα που υποστηρίζουν πως η επιτυχία και η παραγωγικότητα σχετίζονται άμεσα με το Φενγκ Σούι. «Νιώθεις περισσότερη δύναμη και διαθέτεις μεγαλύτερη ενέργεια όταν έχεις μια ισχυρή υποστήριξη – έναν τοίχο πίσω σου, σημάδι δύναμης – αλλά αυτό που πραγματικά σημαίνει υποσυνείδητα είναι ότι κανείς πίσω σου δεν μπορεί να έρθει και να γλιστρήσει πάνω σου χωρίς επίγνωση» εξηγούν. Προτείνουν ακόμη, οι εργαζόμενοι να κάθονται σε «ninja-proof seats» στις θέσεις δηλαδή όπου από πίσω υπάρχει τοίχος διότι αυξάνεται η αίσθηση ασφάλειας.
Διαβάστε ακόμη
Στουρνάρας: Να μην επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ – Δεν έχουμε βγει από την κρίση
Goldman Sachs: Ανω του 12% η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ της Ελλάδας
Ψήφος απόδημων Ελλήνων: Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ – Πολιτική «κόντρα» για το ν/σ