search icon

Viral

Μπορεί ένα περιστέρι να πουληθεί για $1,9 εκατ; Η απάντηση είναι «ναι»

Το 2013, ο Μπολτ είχε πουληθεί για 310.000 ευρώ και η Ναντίν το 2017 κόστιζε 400.000 ευρώ. Το ρεκόρ κατείχε ο Αρμάντο- η αξία του ανήλθε στα 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Ποιος κατάφερε να σπάσει αυτό το ρεκόρ

Τα περιστέρια είναι από τα παλαιότερα εξημερωμένα πουλιά. Φημίζονται όχι μόνο για την ταχύτητά τους αλλά και για την εμφάνισή τους.

Υπάρχουν περισσότερα από 800 διαφορετικά είδη περιστεριών. Πολλά από αυτά μάλιστα εκτρέφονται για συγκεκριμένους λόγους, όπως για να λάβουν μέρος σε αγώνες ή σε show.

Περιστέρια – αγγελιαφόροι

Η μακρόχρονη ιστορία τους, μας ταξιδεύει αιώνες πίσω στο χρόνο, στην αρχαία Αίγυπτο και στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, «πολλά άτομα έχουν μανία με τα περιστέρια. Χτίζουν ακόμη και πόλεις για αυτά στις στέγες των σπιτιών τους και απολαμβάνουν να συνδυάζουν την καταγωγή με την ευγενή προέλευση του καθενός.»

Περίπου το 50 π.Χ., ένα ζεύγος περιστεριών πωλήθηκε για 400 αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα, σχεδόν διπλάσια από την ετήσια αμοιβή ενός Ρωμαίου στρατιώτη τότε.

Μέχρι την εφεύρεση του τηλεγράφου, το 1844, τα περιστέρια αποτελούσαν τον γρηγορότερο τρόπο για να στείλει κανείς μηνύματα σε μεγάλες αποστάσεις.

Τα πουλιά αυτά μπορούν να πετάξουν 1.000 μίλια σε ένα μόνο τους ταξίδι. Διαθέτουν ακόμη την ικανότητα, να φτάνουν τα 90 μίλια την ώρα σε μικρές αποστάσεις.

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν και στους παγκοσμίους πολέμους. Χιλιάδες περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν μόνο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα υποβρύχια και τα τανκ συχνά μεταφέρουν περιστέρια. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να τα χρησιμοποιήσουν για να μεταφέρουν μηνύματα πίσω στη βάση.

Ωστόσο, ο ρόλος τους στον πόλεμο δεν περιοριζόταν στην παράδοση μηνυμάτων. Το 1907, ο Ιούλιος Νόιμπρονερ, Γερμανός φαρμακοποιός, χρησιμοποίησε τα πουλιά για να παραδώσει φάρμακα. Εφηύρε μια μικροσκοπική κάμερα περιστεριών που ο γερμανικός στρατός χρησιμοποίησε στον πόλεμο για εναέρια αναγνώριση.

Σήμερα, είναι δύσκολο να δείτε περιστέρια να μεταφέρουν μηνύματα. Ωστόσο, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε αγώνες σε όλο τον κόσμο.

Μετά τον πόλεμο, το άθλημα έγινε χόμπι της εργατικής τάξης και προσιτό σε πολλούς. Αλλά τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά. Η αυξανόμενη δημοτικότητά του συγκεκριμένου αθλήματος στην Κίνα και η τεράστια αύξηση του πλούτου εκεί, οδήγησε τους ανθρώπους να επενδύσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στα περιστέρια

Το χρηματικό έπαθλο σε μερικούς από τους αγώνες είναι ένα αρκετά γενναιόδωρο ποσό. 

Κινέζοι κάτοχοι περιστεριών παθιάζονται με το συγκεκριμένο άθλημα. Έχουν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε περιστέρια τα τελευταία χρόνια, αγοράζοντάς τα συχνά από το Βέλγιο.

Ο Μπολτ είχε πουληθεί για 310.000 ευρώ το 2013 και η Ναντίν το 2017 κόστιζε 400.000 ευρώ.

Αρμάντο

Η αξία του Αρμάντο αυξήθηκε στα 1,3 εκατομμύρια δολάρια χάρη σε ένα μόνο διαγωνισμό. Παρόλο που έφτασε σε αυτό το ρεκόρ, το συγκεκριμένο περιστέρι είναι πιθανό να μην αγωνιστεί ξανά και να χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγή.

Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, η τιμή του Αρμάντο αποτελούσε τιμή ρεκόρ για τις πιο ακριβές πωλήσεις περιστεριών αγώνων. Από τον Δεκέμβριο του 2020, ο Νιού Κιμ που πουλήθηκε έναντι 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ.

Ενώ ο αριθμός των ακριβών περιστεριών έχει μειωθεί από 60.000 το 1990 σε περίπου 21.000 σήμερα, υπάρχουν 100.000 υποστηρικτές του αθλήματος στο Πεκίνο. Η Ταϊβάν από μόνη της έχει μισό εκατομμύριο. Και οι αριθμοί αυξάνονται. Το άθλημα αναπτύσσεται ακόμη πιο γρήγορα στο Ιράκ. Ένα περιστέρι πουλήθηκε πρόσφατα για 93.000 δολάρια.

Αυτή η πρόσφατη και απότομη αύξηση της αξίας των περιστεριών ωστόσο, ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους.

Το 2018, δύο άντρες προσπάθησαν να κερδίσουν τα χρηματικά έπαθλα σε μια κούρσα περιστεριών με δόλιο τρόπο.  Εισήγαγαν λαθραία τα πουλιά. Και στην Ταϊβάν, οργανωμένη εγκληματική οργάνωση απήγαγε πολύτιμα περιστέρια αγώνων και ζητούσε λύτρα.

«Και κανείς δεν μπορεί πραγματικά να πει ποια δύο περιστέρια χρειάζονται για να αναπαραχθεί το τέλειο περιστέρι. Κάποιος θα μπορούσε να πληρώσει μια περιουσία για ένα περιστέρι. Νομίζω ότι υπάρχει ένα που πουλήθηκε στην Κίνα και δεν θα μπόρεσε ποτέ να αναπαράγει ένα αξιοπρεπές περιστέρι. Αλλά θα μπορούσε να πάρει κανείς δύο τυχαία περιστέρια και τελικά να είναι αυτά που θα αναπαράγουν το τέλειο περιστέρι.» αποκαλύπτει ο Τζίοφ Μπάρκετ, εκτροφέας περιστεριών, στο BusinessInsider.

Διαβάστε ακόμη:

Κούρεμα 80% στα ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις αφορά – Τι ισχύει για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους

Καϋμενάκης – Μπάκος: Τι «ψάχνουν» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι δύο «πετρελαιάδες» του Αστέρα Τρίπολης

Inditex: Μειωμένα κέρδη παρά την αύξηση των online πωλήσεων

 

 

Exit mobile version