Το hashtag «Barbie Botox» έχει σήμερα πάνω από 7 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Όλα ξεκίνησαν όταν η Isabelle Lux, μια 32χρονη δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου από το Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, καθόταν τρομοκρατημένη στην καρέκλα περιμένοντας το Barbie Botox της –40 μονάδες της νευροτοξίνης που εγχέονται σε κάθε τραπεζοειδή, τον μυ που συγκρατεί τον λαιμό της.
Ήθελε να αδυνατίσει τους ώμους της εν όψει του γάμου της, καθώς και να απαλλαγεί από έναν πόνο στο άνω μέρος της πλάτης. «Σκεφτόμουν όλη την ώρα: ‘Αν πάει καλά, αυτό θα είναι υπέροχο και ανυπομονώ να το μοιραστώ online. Αν πάει στραβά, καλύτερα να προειδοποιήσω τον κόσμο’. Οπότε βασικά σκέφτηκα πως ό,τι κι αν συμβεί, θα το πω στον κόσμο. Και απλά προσευχόμουν να πάει καλά».
Η επέμβαση επινοήθηκε αρχικά για να βοηθήσει στην ανακούφιση των έντονα καταπονημένων τραπεζοειδών μυών, που μπορούσαν να προκαλέσουν ημικρανίες και ένταση στον αυχένα. Πλέον, χρησιμοποιείται για να μειώσει αισθητικά το μέγεθος των ώμων, επιμηκύνοντας τον λαιμό. Και γίνεται τάση στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
@itvnews Would you get Botox to look more like Barbie? #itvnews #news #barbie #barbiemovie #barbiebotox #cosmeticsurgery ♬ original sound – itvnews
Πώς λειτουργεί
«Όταν το μπότοξ εγχέεται σε έναν μυ, σταματά τη σύνδεση με το νεύρο» δηλώνει στο CNN η Δρ. Paris Acharya, επικεφαλής αισθητικός γιατρός στην γνωστή λονδρέζικη κλινική ιατρικής αισθητικής Waterhouse Young. «Με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε αποδυνάμωση και παράλυση του μυός. Έμμεσα, ο μυς συρρικνώνεται».
Το hashtag «Barbie Botox» έχει σήμερα πάνω από 7 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Το βίντεο της Lux, που περιγράφει λεπτομερώς τη δική της εμπειρία με την θεραπεία, έχει πλέον προβληθεί περισσότερες από 250.000 φορές. Η ίδια διεκδικεί την πατρότητα της φράσης.
«Προήλθε από την ιδέα ότι θα μοιάζεις περισσότερο με Barbie όταν το κάνεις, κάτι που δεν νομίζω ότι είναι κακό» αναφέρει στο CNN. «Επιμηκύνει τον λαιμό, λεπταίνει τους ώμους και δημιουργεί μια πολύ ντελικάτη εμφάνιση όταν γίνεται σωστά».
Οι κίνδυνοι
Ωστόσο, εάν χορηγηθεί λανθασμένα ή σε λάθος δοσολογία, το Barbie Botox μπορεί να παραλύσει εντελώς τον μυ, προειδοποιεί η Δρ. Acharya. Η νευροτοξίνη μπορεί, επίσης, περιστασιακά να μετακινηθεί από το αρχικό σημείο έγχυσης, αποδυναμώνοντας την νευρική σύνδεση άλλων περιβαλλόντων μυών.
«Και ειδικά αν είναι γύρω από το λαιμό, κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κρατάτε σωστά το κεφάλι σας ψηλά».
Πριν από την θεραπεία των 1.200 δολαρίων, η Lux ενημερώθηκε ότι πρέπει να αποφύγει τα βαριά σακίδια, την έντονη άσκηση και το μασάζ επί τουλάχιστον 72 ώρες. «Στην πραγματικότητα φοβήθηκα αρκετά» εξομολογείται. «Από την στιγμή που (το μπότοξ) έχει μπει, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να το αντιστρέψεις. Την πρώτη εβδομάδα ένιωσα τόσο πολύ πόνο, ένταση και δυσκαμψία στον αυχένα, τους ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης μου. Ανησύχησα πάρα πολύ».
Δύο μήνες αργότερα, η Lux δηλώνει ότι αισθάνεται «καλύτερα από ποτέ» και ήδη σχεδιάζει μια συμπληρωματική συνεδρία το χειμώνα.
Παρόλα αυτά, επιμένει ότι αυτή η θεραπεία δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. «Νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε χειρουργό ή ιατρό. Αν δεν είστε σε θέση να το κάνετε στο σωστό μέρος, θα έλεγα ότι ειλικρινά δεν αξίζει τον κόπο».
Κρούουν τον κώδωνα οι ειδικοί
Σε αυτό συμφωνεί και η Δρ. Acharya, η οποία τονίζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι το Barbie Botox γίνεται trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τραβάει την προσοχή ενός πολύ νεότερου κοινού.
«Νομίζω ότι μια ιατρική επέμβαση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιατρική επέμβαση. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κλάδος της αισθητικής είναι ανεξέλεγκτος. Ο καθένας μπορεί να χορηγήσει ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, όπως μια αισθητικός ή κομμώτρια χωρίς κλινική εμπειρία, χωρίς γνώσεις ανατομίας. Αυτό πραγματικά με ανησυχεί».
Η παγκόσμια αγορά ενέσιμων προϊόντων προσώπου προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία, φθάνοντας τα 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2021 από τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, υπήρξε αύξηση 54,4% στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους όπως το Botox και τα fillers από το 2017.
Διαβάστε ακόμη
Ανατροπή: Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το Market Pass 2
Ρεύμα: Νέο άλμα με την τιμή της μεγαβατώρας να «πατάει» τα 111 ευρώ (pic)
Μύκονος: Βοηθητικό σκάφος θαλαμηγού προσέκρουσε σε ύφαλο – Ένας νεκρός
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ