search icon

Viral

Απίστευτος Ερντογάν: Μετά την Αγία Σοφία, έβαλε στο μάτι τον Πύργο του Γαλατά!

Τα σχέδια μεταμόρφωσης του μνημείου του 1300 έχουν εξοργίσει ακόμα και Τούρκους που αντιτίθενται στην ακαλαίσθητη αλλοίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Μια νέα πρωτοβουλία του καθεστώτος Ερντογάν που αφορά αυθαίρετη παρέμβαση σε μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην Τουρκία.

Πρόκειται για τον πύργο του Γαλατά,

“Ο Πύργος του Γαλατά έχει επιβιώσει από το 1300. Εκτός αν κάποιος τους σταματήσει – εννοώ τον (Δήμαρχο) Εκρέμ Ιμάμογλου – δεν θα επιβιώσει από το AKP (σ.σ. το κόμμα του Ερντογάν). Αυτά είναι τα σχέδια για την «αποκατάσταση» του. Πρόκειται για βανδαλισμό μασκαρεμένος ως μοντερνισμός”, γράφει ο Καν Οκάρ, αναλυτής που έχει εγκαταλείψει την Τουρκία για την Ελβετία.

Στις φωτογραφίες που παραθέτει φαίνονται οι μακέτες που έχει αναρτήσει το καθεστώς Ερντογάν που παρουσιάζουν το εσωτερικό του μνημείου μετά του τέλος της παρέμβασης.

Οι αρχιτεκτονική παρέμβαση είναι ισοπεδωτική για το μεσαιωνικό μνημείο και το μεταμορφώνει σε κάτι που μοιάζει με οποιαδήποτε reception ξενοδοχείου που χτίστηκε στη δεκαετία του 90, αναφέρουν τα σχόλια.

“Η καταστροφή της κληρονομιάς αντανακλά πολλές πτυχές της κακής διακυβέρνησης poy που αγνοεί τους ειδικούς και είναι απομονωμένο από τους διεθνείς κανόνες και πρακτικές γράφει ο Οκάρ. “Αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και το κακό γούστο. Αυτό το έργο είναι μια αισθητική αποτυχία παράλληλα με την αποτυχία των ηθών και της διακυβέρνησης. Είναι τερατώδες”.

Στα σχόλια που ακολουθούν την ανάρτηση του Τούρκοι πολίτες που ζουν στην Τουρκία και το εξωτερικό διαμαρτύρονται για την χρόνια ασέβεια στην πολιτιστική κληρονομιά που δείχνει το τουρκικό καθεστώς – ενώ όλοι διαμαρτύρονται έντονα για την ακαλαισθησία του εγχειρήματος και την αρχιτεκτονική παραφωνία που αγγίζει τα όρια του κιτς.

(δείτε πιο κάτω τις φωτό)

Το μνημείο

O πύργος του Γαλατά χτίστηκε από τη γενουατική παροικία της Κωνσταντινούπολης το 1348/9, γνωστός τότε ως Πύργος του Χριστού (λατ. Christea Turris) και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως προπύργιο. Οι Γενουάτες είχαν αποκτήσει το δικαίωμα ανέγερσης οχυρωματικών τειχών με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του 1302[3]. Μέρος των τειχών που υψώνονταν γύρω από τον πύργο είναι και σήμερα ορατά. Mετά την οθωμανική κατάκτηση και κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε επίσης ως φυλακή[1][4]. Αργότερα και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας 1960 αξιοποιήθηκε ως πυροσβεστικός σταθμός παρατήρησης, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής. Ένας παλαιότερος πύργος στην περιοχή του Γαλατά είχε ανεγερθεί κατά τον 6ο αιώνα.

Ο περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή αφηγείται πως από τον πύργο του Γαλατά κατάφερε να πετάξει το 17ο αιώνα ο Χεζαρφέν Αχμέτ Τσελεμπή, με αυτοσχέδιο μηχανισμό φτερών κατορθώνοντας να διασχίσει το Βόσπορο και να προσγειωθεί με επιτυχία στο Ουσκουντάρ.

Exit mobile version