Ο ομογενής με καταγωγή από τη Μεσσηνία που κατέκτησε τη ναυτιλία και την αγορά ακινήτων στον Παναμά σήμερα επενδύει τα κέρδη του στη χώρα μας
του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Στο μεγάλο ερώτημα «ποιος θα αποφασίσει να επενδύσει σήμερα στην Ελλάδα» έρχεται να απαντήσει ο Ελληνοπαναμέζος επιχειρηματίας Τόνυ Τάκης (Antonio Fotis Taquis Ochoa), ο οποίος εδώ και χρόνια επενδύει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα της κρίσης, στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Οντας μία από τις πλέον επιφανείς προσωπικότητες της ελληνοπαναμέζικης κοινότητας, ο Τόνυ, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, ανήκει σε εκείνους τους Ελληνες που δεν αρκούνται στα λόγια, αλλά προχωρούν σε πράξεις και τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, παρά τη γενικευμένη αδιαφορία της κυβέρνησης να προσελκύσει βιώσιμα κεφάλαια και τη γενική πολιτική αστάθεια που επικρατεί εσχάτως. Και όλα αυτά ίσως επειδή οι Ελληνες μετανάστες είναι δύο φορές Ελληνες. Δεν ξεχνούν ποτέ την πατρίδα τους, ενώ όταν προσφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο τη βοήθειά τους δεν περιμένουν καμία ανταπόδοση.
Δεν είναι τυχαία η τοποθέτησή του στο γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα «Cape Sounio», οι αγορές τεσσάρων κατοικιών για τουριστική αξιοποίηση στη Μύκονο αλλά και η εντός του ελληνικού κραχ δημιουργία ναυτιλιακού γραφείου που εξυπηρετεί όλες τις εγχώριες ναυτιλιακές εταιρείες που θέλουν να έχουν πρόσβαση στον Παναμά. Παράλληλα, ο ίδιος αγοράζει διαρκώς ακίνητα στη χώρα μας σε μια εποχή όπου δεν γίνονται αγοραπωλησίες, ενώ στοχεύει και σε άλλες τοποθετήσεις στον χώρο των ξενοδοχείων. Δηλαδή, στη βιομηχανία που πιστεύει ακράδαντα πως θα οδηγήσει μαζί με το shipping τη χώρα μας σε άνοδο τα επόμενα χρόνια.
Mε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος, τον Ιανουάριο του 2012, τον αναγότευσε σε Άρχοντα του Θρόνου
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα
Η ζωή του Ελληνοπαναμέζου επενδυτή είναι σχεδόν μυθιστορηματική και η οικογένειά του είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρηματιών που άρχισαν από το μηδέν και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να κερδίσουν πλούτη, φήμη και υψηλά αξιώματα.
«Ο παππούς και ο πατέρας μου μετανάστευσαν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή με άδειες τσέπες, αλλά γεμάτοι ελπίδα. Ο παππούς μου μετανάστευσε από το Δώριο της Μεσσηνίας στον Παναμά στις αρχές του 20ού αιώνα και διατηρούσε μπακάλικο. Ο πατέρας μου, ο Φώτης, με επιμονή και μόχθο ασχολήθηκε με τις κατασκευές και το real estate σε Παναμά και Μαϊάμι, έγινε ιδιοκτήτης της τράπεζας Transatlantico και διετέλεσε επίτιμος υποπρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά».
Ο κ. Τάκης, με εξαιρετικές σπουδές στα οικονομικά ξεκίνησε την καριέρα του στον τραπεζικό κλάδο, για να μεταπηδήσει αργότερα στην πολιτική και τη διπλωματία. Συνεχίζει ωστόσο όχι μόνο να συντηρεί, αλλά να δημιουργεί έναν ακόμη μεγαλύτερο όμιλο επιχειρήσεων, με έμφαση στη ναυτιλία και τον τουρισμό σε Παναμά και Μαϊάμι. Από το 2010 είναι επικεφαλής και διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας Panama Shipping Agency and Services, S.A. (PSAS). Η PSAS εξουσιοδοτείται να λειτουργεί ως «λιμενικός πράκτορας» σε οποιονδήποτε λιμένα της Δημοκρατίας του Παναμά, αναγνωρίζεται ως ναυτιλιακός οργανισμός και συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
Ο Τόνυ Τάκης με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ
Επενδύοντας στην Ελλάδα της κρίσης
Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται συστηματικά στην Ελλάδα, επενδύοντας στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Είναι μέτοχος σε μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, ενώ έχει αγοράσει ακίνητα σε Αθήνα και Μύκονο για προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου. «Οι ομογενείς είναι τεράστιος πλούτος για την Ελλάδα. Εχουν κεφάλαια, έχουν τεχνογνωσία, αγαπάνε την πατρίδα. Εχουν χτυπηθεί λιγότερο από την κρίση τα τελευταία χρόνια και μπορούν να βάλουν πλάτη στα δύσκολα. Αυτό που χρειάζεται είναι να τους δοθεί προσοχή και ευκαιρίες», λέει ο κ. Τάκης.
Η αγάπη του για την Ελλάδα και η φιλανθρωπική του δράση
«Οι γονείς μου πάντα έλεγαν “κάνε καλό για να δεις καλό”. Και αυτό είναι που πάντοτε προσπαθώ να κάνω. Με σεβασμό σε κάθε άνθρωπο και κοιτάζοντας πάντα το σύνολο».
Για τους παραπάνω λόγους ο ίδιος αναπτύσσει πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση με μοναδικό σκεπτικό να προσφέρει στην τοπική κοινωνία και να τιμήσει τις ρίζες του. Εχει προσφέρει σημαντικές χορηγίες στα Σχολεία Δωρίου, στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Ανω Δωρίου, στον Ι.Ν. Αγίας Ελένης, στον Αγιο Γεώργιο Δωρίου κ.α., αλλά και στο ελληνικό κράτος μετά τις πυρκαγιές του 2007. Παράλληλα όμως είναι και πολιτικοποιημένος. «Η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι χόμπι, αλλά υποχρέωση και καθήκον. Πιστεύω στον ενεργό πολίτη, στον πολίτη που διεκδικεί, οραματίζεται, στοχεύει και πετυχαίνει», λέει.
Ως στενός συνεργάτης του προέδρου του Παναμά ΜαρτίνΤορίχος συνέβαλε στην ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και διπλωματικής συνεργασίας Ελλάδας – Παναμά. Χάρη σε δικές του ενέργειες κατάφερε να διαφύγουν 150 Παναμέζοι από τον Λίβανο με πλοία του ελληνικού Ναυτικού, ενώ με δική του πρωτοβουλία ο Παναμάς απέστειλε σημαντική βοήθεια στις πυρκαγιές του 2007. Στη συνέχεια ορίστηκε ο ίδιος πρεσβευτής του Παναμά στην Ελλάδα, όπου είχε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διπλωματική δραστηριότητα. Από τη θέση αυτή πρωταγωνίστησε μάλιστα σε μία ελάχιστα γνωστή πρωτοβουλία, την αλλαγή της επίσημης θέσης του Παναμά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε FYROM.
Επίσης, στενές είναι οι σχέσεις του κ. Τάκη με το Φανάρι, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τον Ιανουάριο 2012 τον αναγόρευσε σε Αρχοντα του Θρόνου. Μπορεί να θεωρείται από τους πιο δραστήριους επιχειρηματίες και «βασιλιάς» του real estate, ωστόσο δεν λησμονεί την πατρίδα της καρδιάς του και σε κάθε ευκαιρία δηλώνει υπερήφανος για την καταγωγή του. «Οι ομογενείς είμαστε πιο Ελληνες και από τους ίδιους τους Ελληνες», αναφέρει. Γιατί ο μόνος επενδυτής που θα σκεφτεί να επενδύσει εδώ είναι αυτός που έχει στην καρδιά του την Ελλάδα.