Η Κριστίν Λαγκάρντ θα γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν έρθει η στιγμή της αποχώρησης του νυν προέδρου, Μάριο Ντράγκι, τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ο διορισμός της πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας σηματοδοτεί απλά ένα ακόμη βήμα σε μια αξιοσημείωτη καριέρα που σημαδεύτηκε από πολλές ιστορικές στιγμές.
Και σίγουρα αυτή δεν θα είναι η πρώτη… πρωτιά για τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ.
1. Η δικηγόρος που έγινε υπουργός Οικονομικών
Γεννήθηκε στο Παρίσι και ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών της στη Γαλλία. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Παρί – Ναντέρ. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναμικό της νομικής φίρμας Baker McKenzie.
Γρήγορα αναδείχθηκε στις τάξεις της γνωστής εταιρείας, η Λαγκάρντ εξειδικεύθηκε στο εργατικό και στο αντιμονοπωλιακό δίκαιο, καθώς και στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.
Όπως αναφέρει για εκείνη ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, μιλώντας στο CNBC, «Γνωρίζω την Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής του ΔΝΤ, την ξέρω ως μια σκληρή κυρία, ως κάποια που ξέρει τι θέλει, που είναι πολύ ξεκάθαρη στο να δίνει κατευθύνσεις». Και συμπληρώνει: «όταν πας σε εκείνη για να πάρεις δάνειο, είναι πολύ σκληρή στους όρους, άρα δεν θα ήθελα να είμαι η ευρωπαϊκή χώρα που θα πρέπει να πάει στην ΕΚΤ ζητώντας κάποια χάρη».
Το 2005, έφυγε από την Baker McKenzie για να μπει στα βαθιά νερά της πολιτικής, ως υπουργός ξένου εμπορίου.
Μέσα σε δυο χρόνια, έγινε υπουργός οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας. Ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής οικονομικών χώρας του G7.
2. H πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ
Η ανοδική της πορεία δεν σταμάτησε εκεί: Το 2011, ανακηρύχθηκε διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – και γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση. Από τότε κρατά τα ηνία του Ταμείου που κατοικοεδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Η Λαγκάρντ είχε την υψηλή εποπτεία των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που κορυφώθηκε το 2011 και το 2012. Η εμπειρία της αυτή σημαίνει ότι γνωρίζει τις οικονομίες των χωρών που κινούνται με ευρώ, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο φυσικά για τη νέα της θητεία ως επικεφαλής της ΕΚΤ.
3. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΕΚΤ
Πριν λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι των 28 χωρών της ΕΕ την επέλεξαν για τη θέση που τώρα κατέχει ο Μάριο Ντράγκι. Πρώτο της έργο θα είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού και η εφαρμογή των αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης. Αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.
4. Υπόθεση Ταπί
Ενώ ήταν ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, η Λαγκάρντ παρενέβη ώστε να δοθεί ένα τέλος σε μια 14ετή διαμάχη, δίνοντας εντολή σε ομάδα δικαστών να διαιτητεύσουν σε μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, φίλος του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Η υπόθεση έληξε με εντολή στο γαλλικό κράτος να αποπληρώσει ζημιές ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ στον Tαπί.
Οι αντίπαλοί της λένε ότι η Λαγκάρντ παρενέβη στη Δικαιοσύνη.
Οι υποστηρικτές της πάλι επιχειρηματολογούν ότι η κυβέρνηση θα είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερο «λογαριασμό» αν είχε τραβήξει κι άλλο η υπόθεση.
Η μεταγενέστερη απόφαση της Λαγκάρντ να μην προσβάλει την απόφαση της επιτροπής για αποζημίωση στον Ταπί θα την καθιστούσε αργότερα ένοχη για αμέλεια από δικαστήριο το οποίο χειρίζεται υποθέσεις υπουργικών παραπτωμάτων.
Η Λαγκάρντ που θα μπορούσε να τιμωρηθεί με έναν χρόνο φυλάκιση και να της επιβληθεί πρόστιμο 13.000 ευρώ, τελικά δεν αντιμετώπισε καμία ποινή.
5. Μέλος της ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης
Κάποτε κέρδισε το χάλκινο βραβείο στο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας της.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών την περιγράφουν ως το σωστό άτομο στη σωστή θέση (σσ. Προεδρία της ΕΚΤ). Η μακρά λίστα επαφών που έχει στη διάθεσή της και η επικοινωνιακή της δεινότητα θεωρούνται σημαντικά ατού.
Κάποιοι επικριτές της πάντως, αναρωτιούνται για την ικανότητά της να λάβει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, λόγω των νομικών καταβολών της που υπερέχουν της εμπειρίας της επί χρηματοοικονομικών θεμάτων.
Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν τη δουλειά της στο ΔΝΤ αναφέρουν ότι είναι πολύ καλή ακροάτρια και ότι είναι πιθανό να βασιστεί στη γνώμη ειδικών και τεχνοκρατών κατά τη θητεία της στην κεντρική Τράπεζα.