search icon

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σαμπίνα Τζιούρμαν (EBRD): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει τόσο πετυχημένη όσο και η Ελβετία

Χρηματοδότηση για την αγορά χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, συμμετοχή σε αποκρατικοποιήσεις, ενεργειακά πρότζεκτ και εκδόσεις ομολόγων στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στη χώρα μας για φέτος

Με χρηματοδοτήσεις 2,39 δισ. ευρώ σε 44 καίρια πρότζεκτ μέσα σε τριάμισι χρόνια, όπως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η αγορά χαρτοφυλακίων NPLs και η συμμετοχή σε ομολογιακές εκδόσεις (Μυτιληναίος, Φουρλής κ.ο.κ.), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κύριους αιμοδότες της ελληνικής οικονομίας.

Η επικεφαλής της EBRD σε Ελλάδα και Κύπρο Σαμπίνα Τζιούρμαν ξεδιπλώνει στο «business stories» τις προτεραιότητές της για φέτος και στέλνει το εξής μήνυμα: «Εχετε όλα τα συστατικά για να γίνετε μια εξαιρετικά πετυχημένη χώρα, απλώς πρέπει να το συνειδητοποιήσετε».

– Ανακοινώσατε ότι η παρουσία της EBRD στην Ελλάδα θα παραταθεί έως το 2025 αντί του αρχικού προγραμματισμού για το 2020. Εχετε σχέδια που απαιτούν περισσότερο χρόνο ή θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά ώστε να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα; Αρχικά να αναφέρω ότι ήρθαμε στη χώρα το 2015, μία πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αργήσαμε να έρθουμε και τα πράγματα ήταν διαφορετικά απ’ ό,τι περιμέναμε, γεγονός που μας δυσκόλεψε να πραγματοποιήσουμε όσα σχεδιάζαμε. Ομως έχουμε ήδη κάνει πολλά και πιστεύω ότι γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να παραμείνουμε. Η παρουσία μεγάλων διεθνών οργανισμών στη χώρα δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας. Ειλικρινά, θέλω να μην είμαστε αναγκαίοι μέχρι το 2025. Αυτό θα σημαίνει ότι η δουλειά έχει γίνει και η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο σημείο που πρέπει.

-Οι στόχοι που θέσατε επιτυγχάνονται; Εγκατασταθήκαμε το φθινόπωρο του 2015 ξεκινώντας από το μηδέν και τριάμισι χρόνια μετά έχουμε παράσχει χρηματοδοτήσεις 2,39 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τους στόχους, υπάρχει μόνο ένας: η πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και πάνω σε αυτό πάντα υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις.

-Αυτά τα 2,39 δισ. ευρώ που χορηγήσατε σε τι είδους projects επενδύθηκαν; Από τις μεγάλες και πρώτες μας τοποθετήσεις ήταν η συμμετοχή στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό ήταν σημαντικό για δύο λόγους: ο ένας ήταν να δοθεί ένα σήμα εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες, ο άλλος ήταν ένας τρόπος να στείλουμε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι «ήρθαμε και ανοίξαμε». Θα ήταν εύκολο για μας να αποφύγουμε να συμμετάσχουμε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά προσωπικά αισθανόμουν ότι ήταν πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τις τράπεζες. Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι να βοηθήσουμε τις τράπεζες να γίνουν βιώσιμες και να επιτελούν τον ρόλο τους. Το κάναμε με τη συμμετοχή μας στην ανακεφαλαιοποίησή τους, την παροχή μερικής ρευστότητας μέσω των τιτλοποιήσεων, των καλυμμένων ομολογιών και την ενεργοποίηση ενός προγράμματος trade finance, όπου παρέχουμε εγγυήσεις στις τράπεζες. Επίσης, θέλουμε να τις στηρίξουμε στην προσπάθεια απομόχλευσής τους από τα κόκκινα δάνεια και την πώληση μη δομικών περιουσιακών στοιχείων. Επειτα, συμμετέχουμε με εντυπωσιακό τρόπο στις κεφαλαιαγορές. Συμμετείχαμε σε εκδόσεις ομολόγων εταιρειών. Ηταν τρία-τέσσερα Eurobonds ενώ τα υπόλοιπα εισήχθησαν στο Χ.Α. Ηταν ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης για να κάνεις business στη χώρα.

-Ποια είναι η στόχευση για φέτος; Γνώμονάς μας στην Ελλάδα είναι η ζήτηση και πάντα ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολύ trade finance γιατί χρειάζεται. Πιθανότατα θα υπάρξουν και κάποια ομόλογα στα οποία θα συμμετέχουμε. Επίσης, είμαι σίγουρη ότι θα εμπλακούμε και σε άλλες συναλλαγές χαρτοφυλακίων NPLs. Επειτα θα δούμε τι θέλουν σε χρηματοδότηση οι εταιρείες.

-Δέχεστε πολλές αιτήσεις; Οχι, και αυτό είναι το παράδοξο. Ολοι παραπονιούνται ότι υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Κι όμως, δεν είναι αλήθεια αυτό. Υπάρχει έλλειψη ζήτησης και καλών αναπτυξιακών πρότζεκτ που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Σήμερα η μεγαλύτερη ζήτηση είναι για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.

-Με ποιους τρόπους μπορείτε να στηρίξετε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις; Εχουμε ένα καλό πρόγραμμα συμβουλευτικής προς ΜμΕ. Σε αυτό χρησιμοποιούμε κεφάλαια από το EIB Advisory Hub αλλά και από το Ελληνικό Δημόσιο. Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε έως το 60%-70% των δαπανών συμβουλευτικής. Εμείς, ως EBRD, συζητάμε με τις ΜμΕ τι χρειάζονται για να αναπτυχθούν και μετά βρίσκουμε συμβούλους που μπορούν να βοηθήσουν. Ολοκληρώσαμε έξι πρότζεκτ μέσα σε λίγους μήνες. Δουλεύουμε πάνω σε περίπου άλλα 20 και έως το τέλος του έτους – αρχές του επόμενου ελπίζω να έχουμε ολοκληρώσει γύρω στα 80.

Επίσης, μόλις πρόσφατα ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου πάλι, που λέγεται «SME Pre-Listing Support Programme». Είναι ένα πρόγραμμα που ανοίγει την προοπτική δημόσιας εγγραφής ΜμΕ για την άντληση κεφαλαίων είτε μέσω της έκδοσης μετοχών είτε ομολόγων στο Χ.Α.

Επιπλέον, παρέχουμε έμμεση υποστήριξη μέσω των funds στα οποία επενδύουμε. Εχουμε τοποθετήσεις, μεταξύ άλλων, στα Diorama, Elikonos, Southbridge και κοιτάμε και άλλα. Εμμεση υποστήριξη παρέχουμε επίσης μέσω των τραπεζικών τιτλοποιήσεων.

-Τι χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα σήμερα; Να γίνει πιο φιλική στο επιχειρείν.

-Τι είναι αυτό που σας ενθαρρύνει, αλλά και τι αυτό που σας φοβίζει στην Ελλάδα; Με ενθαρρύνει αυτό (σ.σ.: δείχνει τον ουρανό και το δελφικό τοπίο)! Είναι μια όμορφη χώρα, πολύ διαφοροποιημένη. Εχετε όμορφη φύση, ένα πολύ καλό κλίμα, καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, ακόμα και φυσικούς πόρους.Εχετε χρυσό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Πραγματικά, έχετε όλα εκείνα τα συστατικά για να είστε μια εξαιρετικά πετυχημένη χώρα. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι δεν το συνειδητοποιείτε. Θα έπρεπε να κάνετε περισσότερα και να είστε όσο πετυχημένη χώρα είναι η Ελβετία! Γιατί όχι!

Exit mobile version