Ο Ρώσος μεγιστάνας και έμπιστος του προέδρου Putin, Oleg Deripaska, πιστεύει ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα ενδιαφέρονται περισσότερο για το μεταξύ τους Μπρα ντε φερ, παρά για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.
Ερωτηθείς για το αν ελπίζει ότι θα μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ενώ εξακολουθούν να είναι σε ισχύ οι οικονομικές κυρώσεις, ο Deripaska απάντησε: «Όπως το βλέπω εγώ, από αμερικανικής πλευράς, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον».
«Αν κοιτάξετε την πραγματικότητα, ο ρωσικός και ο αμερικανικός λαός δεν μισούν ο ένας τον άλλον», ανέφερε μιλώντας στο CNBC, αποκλειστικά από τη Μόσχα.
«Στην καρδιά του λαού της Ρωσίας, νομίζω ότι υπάρχει το περιθώριο να ανοίξει μια νέα σελίδα, το πρόβλημα όμως όλο αυτό το μπρα ντε φερ και από τις δυο πλευρές».
Την περασμένη Παρασκευή ο Deripaska κατέθεσε μήνυση κατά του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος του πέρυσι, στο πλαίσιο ευρύτερων κυρώσεων μετά τις κατηγορίες για ρωσικό «δάκτυλο» στις αμερικανικές εκλογές.
Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας του κλάδου εμπορευμάτων, ισχυρίζεται ότι η περιουσία του υποχώρησε κατά 81% ή 7,5 δισ. δολ., ως απόρροια των κυρώσεων και ότι ο ίδιος έπεσε θύμα του «πολιτικού αγώνα της χώρας αυτής».
Οι εταιρείες του EN+ και Rusal (η οποία είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο), υπέστησαν κυρώσεις στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβαν οι ΗΠΑ κατά της ρωσικής κυβέρνησης στον Απρίλιο του 2018.
Η μήνυση που κατατέθηκε αποτελεί το τελευταίο πλήγμα μιας μακράς σειράς προκλήσεων και αναζωπυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας, οι σχέσεις των οποίων χαρακτηρίζονται από πολλούς ως οι χειρότερες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Όπως είπε ο Deripaska στο CNBC, και οι δύο χώρες είναι προετοιμασμένες να ξοδέψουν αρκετά τρισ. δολάρια στην άμυνα παρά το γεγονός ότι πάνω από τα μισά τέτοια έξοδα θεωρούνται ως μάλλον «αχρείαστα».
Ερωτηθείς για το αν η προοπτική μιας αλλαγής προέδρου στις ΗΠΑ του χρόνου μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για βελτίωση των διμερών σχέσεων, ο Deripsaka απάντησε: «Είσαστε σοβαροί;»
«Ολα θα είναι ίδια σε τέσσερα χρόνια. Μόνο μια καινούργια γενιά θα κάνει κάτι. Αυτή η γενιά προτιμά να συντηρεί την αντιπαράθεση».
Υπενθυμίζεται ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα ενός αριθμού διεθνών συγκρούσεων, όπως σε Συρία, Ουκρανία, Ιράν και εσχάτως στη Βενεζουέλα.
Και οι δυο χώρες έχουν αποσυρθεί από τη διεθνή συνθήκη για τα πυρηνικά του 1987 , ενώ τον Δεκέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η απειλή πυρηνικού πολέμου δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov, επέμεινε ότι η Ρωσία δεν θέλει να μπει σε κούρσα εξοπλισμών, είναι όμως έτοιμη να απαντήσει σε στρατιωτικές απειλές, αν χρειαστεί.