Το αφεντικό της Total, Patrick Pouyanne, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι θα πάει εκεί που οι άλλοι ηγέτες των επιχειρήσεων φοβούνται να βαδίσουν.
Η θύελλα στη Σαουδική Αραβία που προκλήθηκε από τη δολοφονία αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ήταν πάρα πολύ για τους διευθύνοντες συμβούλους της Siemens AG και της BlackRock Inc., οι οποίοι αποχώρησαν από το επενδυτικό συνέδριο στο Ριάντ αυτήν την εβδομάδα. Αλλά ο επικεφαλής του γαλλικού πετρελαϊκού γίγαντα της Γαλλίας δεν εμφανίστηκε απλά, αλλά διατήρησε και υψηλό προφίλ.
“Είναι προτιμότερο να διεξάγουμε ειλικρινείς και δυναμικούς διαλόγους με τους εταίρους μας, με τους οποίους θα ξεκαθαρίζουμε τις αξίες μας”, δήλωσε ο ίδιος από την αίθουσα του συνεδρίου την Τρίτη, χαλαρά μέσα στο μπλε κοστούμι του, δίπλα στον υπουργό Ενέργειας Khalid Al-Falih. “Βλέπουμε τι σημαίνει εταιρική σχέση όταν υπάρχει μια δύσκολη στιγμή.”
Αργότερα δημοσίευσε το ίδιο μήνυμα στους περίπου 8.000 ακολούθους του στο Twitter, μαζί με μια εικόνα του εαυτού του με φόντο που έγραφε “Invest Saudi”. Κάτι που προκάλεσε ένα ευχαριστήριο tweet από την Aramco, τη Σαουδική κρατική πετρελαϊκή εταιρία.
Ο Pouyanne ήταν ίσως το πιο ανώτερο δυτικό στέλεχος που παρακολούθησε το λεγόμενο “Νταβός της Έρημου”. Πολλοί από τους ομοίους του επέλεξαν να εγκαταλείψουν το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε σε ένα συνεδριακό κέντρο δίπλα στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ, πρίγκιπες και επιχειρηματίες της Σ. Αραβίας φυλακίστηκαν για εβδομάδες το 2017.
Ο CEO της Total υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Aramco που προβλέπει κοινή επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων σε ένα πετροχημικό έργο στο βασίλειο και μια άλλη συνεργασία στους σταθμούς λιανικής πώλησης καυσίμων. Ο ομόλογός του στη Siemens, Joe Kaeser, καθυστέρησε την υπογραφή ενός συμβολαίου ηλεκτροπαραγωγής που θα μπορούσε τελικά να φτάσει τα 20 δισ. δολάρια.
Υπάρχει ένας καλός λόγος που ο CEO της Total να θέλει να συνεχίσει να δείχνει την υποστήριξή του στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο Marc-Antoine Eyl-Mazzegga, διευθυντής του Κέντρου Ενέργειας στο Institut Francais des Relations Internationales. “Ο μετασχηματισμός της Σαουδικής οικονομίας είναι προς το συμφέρον μας, είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας της περιοχής και προς το συμφέρον του κλίματος”, ανέφερε.
Ο Pouyanne έχει πάρει και άλλα τολμηρά ρίσκα στη Μέση Ανατολή. Η Total ήταν η πρώτη μεγάλη δυτική ενεργειακή εταιρεία που υπέγραψε ένα μεγάλο έργο στο Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ το 2016. Παρόλο που το εγχείρημα αυτό βρίσκεται στον πάγο από τότε που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε τους περιορισμούς.
Η Total κατάφερε με επιτυχία να διαχειριστεί την εχθρότητα μεταξύ των Αραβικών κρατών του Κόλπου, πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διατηρώντας ταυτόχρονα μια μεγάλη επιχείρηση στον πολιτικό εχθρό τους, το Κατάρ.
Όταν ρωτήθηκε στο ίδιο συνέδριο στο Ριάντ πριν από ένα χρόνο γιατί είναι πρόθυμος να στοιχηματίσει στη Μέση Ανατολή, ο Pouyanne είχε μια απλή απάντηση: Γιατί εκεί βρίσκεται το πετρέλαιο.