H κατασκευαστική εταιρεία που εκσυγχρονίζει και βελτιστοποιεί την παραγωγική διαδικασία βιομηχανιών προμηθεύοντας μονάδες παραγωγής σε πολυεθνικές ανά τον κόσμο και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 10 εκατ. ευρώ
του Στέλιου Μορφίδη
Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία! Οσο κι αν ακούγεται κλισέ, υπάρχουν πάντα τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τη θεωρία. Χρειάζεται όμως σχέδιο, επιμονή, αλλαγή στρατηγικής, αλλά και συνολική θεώρηση των πραγμάτων. Και σε αυτό το ελληνικό δαιμόνιο μπορεί να διαπρέψει. Απόδειξη; Η Acmon Systems S.A. με ιδρυτές τον Ελευθέριο Μοσχάκη και τον Νίκο Παπαϊωάννου, που προσφέρει ολοκληρωμένες βιομηχανικές λύσεις κυρίως στη διαχείριση υλικών σε χύδην μορφή (Bulk Handling) – είτε στερεών είτε υγρών.
Μία ελληνική εταιρεία που σχεδιάζει και κατασκευάζει αν όχι το σύνολο λειτουργιών, σίγουρα το βασικό κομμάτι ενός αυτοματοποιημένου εργοστασίου, αυτό της υποδοχής των πρώτων υλών και της επεξεργασίας τους, είναι αυτή που επιβεβαιώνει το κλισέ του ελληνικού -και κερδοφόρου- δαιμονίου στα χρόνια της κρίσης.
«Είμαστε μία ελληνική εταιρεία engineering με κατασκευαστικό τμήμα και εξειδίκευση στον τομέα της διαχείρισης των πρώτων υλών, η οποία εκσυγχρονίζει και βελτιστοποιεί τις παραγωγικές διαδικασίες βιομηχανιών», λέει στο «business stories» ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Acmon Systems Νίκος Παπαϊωάννου. «Τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε κυρίως με πολυεθνικές εταιρείες και το 85% με 90% του ετήσιου τζίρου μας προέρχεται από τα έργα που αναλαμβάνουμε στο εξωτερικό», προσθέτει επιχειρώντας να συστήσει με δύο λόγια την εταιρεία.
Αυτό όμως δεν ήταν πάντα έτσι, αφού προ κρίσης η εταιρεία δούλευε κυρίως εντός συνόρων αναλαμβάνοντας έργα για ελληνικές βιομηχανίες ή πολυεθνικές.
Ωστόσο η Acmon Systems S.A., στη νέα φάση που εισήλθε η αποβιομηχάνιση της χώρας στα χρόνια της επίπονης οικονομικής προσαρμογής, κατάφερε να κάνει reboot. Αλλαξε φιλοσοφία και στρατηγική, άνοιξε τη βεντάλια των λύσεων που προσφέρει και σε άλλους κλάδους και κατάφερε να προσεγγίσει μεγάλες πολυεθνικές, φτάνοντας σήμερα να κατασκευάζει, να εκσυγχρονίζει και να βελτιστοποιεί τις παραγωγικές διαδικασίες τους ανά τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα έχει αφήσει ήδη το αποτύπωμά της σε 40 χώρες, γεγονός που την καθιστά μία πολλά υποσχόμενη δύναμη στον κλάδο της.
«Η κρίση στην Ελλάδα μας επηρέασε πολύ. Τα έργα στη χώρα πάγωσαν, το ίδιο και τα μελλοντικά σχέδια. Οι ροές χρήματος σταμάτησαν και ο τζίρος μας μειώθηκε σχεδόν 50%. Ευτυχώς δεν είχαμε, ούτε έχουμε δάνεια. Καταλάβαμε όμως ότι έπρεπε να κάνουμε άμεσα μεγάλες αλλαγές, ειδάλλως ήμασταν καταδικασμένοι. Ηταν ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης», λέει ο κ. Παπαϊωάννου, και συνεχίζει:
«Ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια περικοπών. Από μόνες τους όμως οι περικοπές δεν ήταν αρκετές. Επρεπε να βρούμε χώρο να αναπνεύσουμε, έπρεπε να βγούμε πιο οργανωμένα στο εξωτερικό. Μέχρι τότε οι εξαγωγές μας αφορούσαν projects που κάναμε στο εξωτερικό σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, όπως η Chipita ή η πρώην υαλουργία Γιούλα. Κάτι που τελικά αποδείχθηκε καταλυτικό για να ξεδιπλώσουμε τη νέα στρατηγική μας. Θέσαμε στο επίκεντρο μας τις συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες που θα μπορούσαν να χτίσουν μία μακροπρόθεσμη σχέση και να ανοίξουν νέες αγορές στο εξωτερικό. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι η εταιρεία θυσίασε ένα σημαντικό κομμάτι από το περιθώριο κέρδους της και παράλληλα επένδυσε στην ενίσχυση των υπαρχόντων τμημάτων Engineering, Project Management, Αυτοματισμού και Πωλήσεων. Η διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας τρέξαμε πολύ, κοπιάσαμε πολύ, κάναμε άρτια δουλειά και έτσι το ένα project έφερε το άλλο. Οι πολυεθνικές έγιναν το “άρμα” και εμείς λόγω της καλής σχέσης που χτίσαμε τις ακολουθούμε πλέον στα νέα projects τους ανά την υφήλιο. Μόλις πρόσφατα παραδώσαμε ένα σημαντικό έργο της Nestle στις ΗΠΑ, στο Νιου Τζέρσεϊ. Ηταν η πρώτη μας δουλειά στις ΗΠΑ και είμαστε περήφανοι γι’ αυτή. Ετοιμάζουμε επίσης κάτι στο Μεξικό, ενώ έχουμε κλείσει με την Knauf να φτιάξουμε μία νέα μονάδα παραγωγής τσιμεντοσανίδων στη Χιλή…».
Πράγματι, η λίστα των πελατών της Acmon Systems και τα projects που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια είναι μακριά. Μεταξύ άλλων, για τη χημική βιομηχανία BASF έχει παραδώσει εγκαταστάσεις στην Αγία Πετρούπολη, στη Μόσχα, στη Σ. Αραβία, στην Αλγερία, στο Μαρόκο, στη Σρι Λάνκα και τις Φιλιππίνες, για τη Nestle στη Ρουμανία, στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ, για την Knauf στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Ρωσία και πλέον στη Χιλή, για την Sika στο Ισραήλ και την Ελλάδα, για τη Mondelez και την General Mills στην Ελλάδα και πολλά άλλα.
«Παντρευόμαστε τους πελάτες»
«Στη δική μας δουλειά τους πελάτες τους “παντρευόμαστε”. Με την Knauf εγκαταστήσαμε πριν από περίπου 12 χρόνια τη μονάδα παραγωγής τσιμεντοσανίδων στον Βόλο. Αυτό δημιούργησε μία καλή σχέση που κρατάει και δημιουργεί στην πορεία νέα πράγματα. Επίσης η συνεργασία μας με τον όμιλο Κουμάνταρου στη Νιγηρία μας άνοιξε πολλές πόρτες στην Αφρική – και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο για εμάς. Παρόλη την πίεση που είχαμε στην Ελλάδα βρεθήκαμε ξαφνικά να κλείνουμε δουλειές στη Νιγηρία και την Κένυα», επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου.
Σήμερα η εταιρεία, 30 χρόνια μετά την ίδρυσή της και την πληθώρα των έργων που έχει ολοκληρώσει, μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση ευρείας γκάμας λύσεων για τις βιομηχανίες. Από την υποδοχή και επεξεργασία των πρώτων υλών ως τη ζύγιση και τον αυτοματισμό, και από τα συστήματα διακίνησης και συσκευασίας ως την ανάπτυξη και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων παραγωγής-αποθήκης.
Οι τομείς της εξειδίκευσής της περιλαμβάνουν πλέον: Τρόφιμα (βιομηχανίες άρτου, ζύμης & μπισκότων, σοκολάτας, ζαχαρωτών, Dry Mix εγκαταστάσεις, βιομηχανίες ζυμαρικών και snacks), τα Χημικά, Πλαστικά & Ελαστικά, Παραγωγή οικοδομικών υλικών και Υαλουργίες.
Επίσης, στην προσπάθεια παροχής ολοκληρωμένων λύσεων δημιουργήθηκαν άλλες δύο εταιρείες, η Icon Systems, που εξειδικεύεται από τις αυτοματοποιημένες ολοκληρωμένες λύσεις στο end line, τη διαχείριση συσκευασιών από τον εγκιβωτισμό, τη διακίνηση και παλετοποίηση των συσκευασιών έως την τελική αποθήκευση, και η Acmon Data, που αναπτύσσει λογισμικό και hardware πάνω στα πληροφοριακά συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης. Ολες οι εταιρείες, μαζί και η Acmon Systems, έχουν ενταχθεί κάτω απ’ την «ομπρέλα» του Acmon Group.
Το reboot
Εκ του αποτελέσματος η προσπάθεια μετασχηματισμού φαίνεται άκρως επιτυχημένη: Ο κύκλος εργασιών της Acmon Systems έχει ξεπεράσει ακόμα και αυτόν που έκανε προ κρίσης, με το 90% μάλιστα να προέρχεται από τα έργα στο εξωτερικό. Το 2018 άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ, έναντι των 7,8 εκατ. ευρώ του 2017. Ακόμη, ο όμιλος έφθασε στα 13,32 εκατ. ευρώ πέρυσι, (από 12,06 εκατ. ευρώ το 2017).
Μέχρι και ο αριθμός των εργαζομένων έχει σημειώσει νέα υψηλά. Στην εταιρεία σήμερα απασχολούνται 74 άνθρωποι, ενώ μαζί και με τις άλλες δύο εταιρείες του ομίλου ο αριθμός τους ξεπερνά τους 100.
«Η σκληρή δουλειά, η διαρκής προσπάθεια για ανάπτυξη περισσότερο ευέλικτων και αξιόπιστων λύσεων προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις των πελατών καθώς και η εξωστρέφεια είναι το μυστικό της επιτυχίας μας παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τον έντονο ανταγωνισμό», λέει ο κ. Παπαϊωάννου.
Ακόμα και έτσι, όμως, οι δυσκολίες παραμένουν. Οι κακές τραπεζικές συνθήκες στη χώρα δεν επιτρέπουν στην εταιρεία να αποκτήσει μια καλή και υγιή χρηματοδότηση για να μπορέσει να αναλάβει μεγάλα projects, έχοντας πλέον και την τεχνογνωσία, που θα τη βοηθούσαν να αναπτυχθεί ραγδαία. «Σκεφτείτε ότι κάθε δουλειά που αναλαμβάνουμε τη χρηματοδοτούμε με ίδια μέσα», λέει ο κ. Παπαϊωάννου.
Εκεί όμως που γίνεται μεθοδική εργασία την τελευταία διετία είναι στη δικτύωση στο εξωτερικό είτε με Αgents είτε με αντιπροσώπους, ένα project που τρέχει η εμπορική διεύθυνση.
Και ποιος είναι ο μεγάλος στόχος για την επόμενη πενταετία; «Να εδραιώσουμε το brand name μας παγκοσμίως», καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.