Μπορεί η νίκη της Άνγκελα Μέρκελ να θεωρείται σίγουρη, αλλά το πρόσωπο των γερμανικών εκλογών της Κυριακής είναι μια 38χρονη λεσβία, η οποία ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που απειλεί να ανατρέψει τις παραδοσιακές πολιτικές ισορροπίες και να αλλάξει την ευρωπαϊκή της ρότα.

Η Alice Weider, είναι μια κατ΄ εξοχήν κοσμοπολίτισσα οικονομολόγος που έχει εργαστεί στην Goldman Sachs, την Allianz Global Investors, την Bank of China αλλά και τη γερμανική ιντερνετική εταιρεία Rocket Internet. Έχει ζήσει έξι χρόνια στην Κίνα και μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Κινέζικα.

Η εικόνα της θα παρέπεμπε περισσότερο σε μια αντισυμβατική νέα Γερμανίδα με οικολογικές ανησυχίες, παρά στην πολιτική της καρριέρα που απογειώνεται από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του AfD, το οποίο έχει εκτιναχθεί στις δημοσκοπήσεις, χάρη στην αντιευρωπαϊκή, ακροδεξιά, ρατσιστική του ρητορική.

Πολλά στελέχη μάλιστα εκδήλωσαν ένα υπόστρωμα ομοφοβικού λόγου όταν συζητιόταν η νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων στη Γερμανία, παρόλο που η ίδια η Weidel είναι ανοιχτά δηλωμένη ομοφυλόφιλη και μάλιστα ζει κοντά στα ελβετικά σύνορα με την ελβετίδα σύντροφό της η οποία κατάγεται από τη Σρι Λάνκα και εργάζεται ως παραγωγός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και με την οποία μεγαλώνουν δύο γιους.

weisel wife

Η Weidel ανέλαβε την ηγεσία του AfD τον περασμένο Μάιο από κοινού με τον 76χρονο Alexander Gauland, όταν το κόμμα «έστριψε» ακόμα περισσότερο προς τα δεξιά και απέρριψε τη μετριοπαθή γραμμή που υποστήριζε η προηγούμενη ηγεσία με την Frauke Petry η οποία αποχώρησε.

Κεντρική πολιτική γραμμή της Weidel είναι η οικονομία και κυρίως η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ, την οποία υποστηρίζει θερμά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για πρώτη φορά μετά το 1949 που θα μπει στη γερμανική Βουλή ένα ακροδεξιό κόμμα όπως το AfD και μάλιστα με ποσοστά που ίσως του δώσουν την τρίτη θέση. Στην περίπτωση αυτή η Weidel θα ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης επηρεάζοντας τις τις θέσεις του γερμανικού πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης απέναντι στις αλλαγές της ευρωζώνης αλλά και απέναντι στα ελληνικά ζητήματα.

Γ.Σ.