Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας και την προστασία των καταναλωτών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κλείνοντας τη συνεδρίαση αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των φαινομένων αισχροκέρδειας σημειώνοντας μεταξύ άλλων την επιβολή αυστηρών προστίμων σε πολυεθνικές εταιρείες. «Πριν από λίγο υπέγραψα νέο πρόστιμο 400.000 ευρώ σε μεγάλη πολυεθνική. Μόνο η Ελλάδα έχει θεσμοθετήσει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και όσοι το παραβιάζουν θα το πληρώνουν ακριβά. Λύνεται το πρόβλημα με αυτό; Προφανώς με ένα μέτρο δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά προσπαθούμε με πλέγμα μέτρων να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας» είπε.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος πρότεινε στην ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στην υποχρεωτική αναγραφή τις τιμής παραγωγού δίπλα από την λιανική τιμή πώλησης ώστε οι καταναλωτές να συγκρίνουν τη διακύμανση της τιμής από το χωράφι έως το ράφι.
«Σήμερα όλες οι παραγωγικές μονάδες, είτε στον πρωτογενή τομέα είτε βιοτεχνίες και βιομηχανίες, δουλεύουν με κέρδος 5 έως 7% που είναι λογικό κέρδος. Ο καταναλωτής όμως βλέπει στο ράφι τη λιανική τιμή του ίδιου προϊόντος 2 ή και 3 φορές πάνω. Οι άλλοι κρίκοι του εμπορίου, μεταπωλητές και μεσάζοντες, δουλεύουν με ποσοστό κέρδους 25% και 30% που είναι απαράδεκτο και πρέπει το υπουργείο να δημιουργήσει μηχανισμό που θα ορίζει και θα ελέγχει το περιθώριο κέρδους που πρέπει να υπάρχει σε αυτά τα στάδια» ανέφερε αρχικά ο κ. Μπουκώρος για να προσθέσει: «Δεν γίνεται τα επόμενα στάδια της παραγωγής να κερδίζουν περισσότερο από την ίδια την παραγωγή. Δεν λέω ότι η πρόταση της αναγραφής της τιμής παραγωγής δίπλα από την προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης θα λύσει το πρόβλημα, πιστεύω όμως ότι θα φέρει στην επιφάνεια φαινόμενα αισχροκέρδειας τα κέρδη απληστίας».
Διαβάστε ακόμη
ΑΑΔΕ: Επεκτείνεται η ισχύς των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ – Ποιους αφορά
ProCredit Bank: Δάνεια €500 εκατ. σε ΜμΕ το 2023
UBS: Οι αλλαγές στις επενδύσεις των family offices
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ