Ο ελληνικός σιδηρόδρομος και η μεταναστευτική πολιτική ήταν τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον RealFM.

Ξεκινώντας από τη μάχη …αρμοδιοτήτων (ΟΣΕ – Γραμματεία Δασών) για τον καθαρισμό της σιδηροδρομικής γραμμής από δέντρα, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι «θέμα αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει». Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «προφανώς δεν τίθεται ζήτημα για τον καθαρισμό όταν υπάρχει θέμα επικινδυνότητας στις σιδηροδρομικές γραμμές. Εδώ δεν χρειάζεται καμία άδεια, καμία πρωτοβουλία». Και από την άλλη είναι τελείως διαφορετικό να ζητά κάποιος να καθαρίσει 50 μέτρα δεξιά κι αριστερά από τη σιδηροδρομική γραμμή, όπου «κάποιον έλεγχο σε αυτό πρέπει να έχουν τα δασαρχεία».

Κατά συνέπεια, «ο ισχυρισμός, “έχω επικινδυνότητα αλλά δεν έχω αρμοδιότητα, και γι’ αυτό δεν ενεργώ”, δεν είναι ένας σοβαρός ισχυρισμός», υπογράμμισε εκφράζοντας συγχρόνως τη θέση ότι «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα στον ΟΣΕ».

Για τα θέματα μετανάστευσης, ο Μ. Βορίδης επανέλαβε ότι «η ελληνική μεταναστευτική πολιτική δικαιώνεται», συγκεκριμένα η «αυστηρή περιοριστική πολιτική στα σύνορά μας», όπως και η ελληνική επιμονή σε διεθνή fora «να αναδείξουμε τη διάσταση της αναγκαίας αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, δικαιώνει πλήρως την κυβέρνηση, δικαιώνει πλήρως τον πρωθυπουργό. Αυτό που σήμερα φαντάζει αυτονόητο, αν και δεν το λέμε όλοι, δέκα χρόνια πριν δεν ήταν καθόλου αυτονόητο και η Ελλάδα ήταν δακτυλοδεικτούμενη. Γιατί υπήρχε η λογική των open borders, του να ανοίξουμε τα σύνορα και να έρχονται μέσα κλπ», τόνισε εξάλλου.

Και συνέχισε: «Αναδεικνύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλλον σε χώρες που μας κουνούσαν το δάκτυλο, ότι προφανώς η διαχείριση του μεταναστευτικού όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν η προσήκουσα. Οι χώρες αυτές οφείλουν να αρχίσουν τώρα να καταλαβαίνουν όλα αυτά που η Ελλάδα, αλλά και ο ευρωπαϊκός Νότος, έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια. Όσο το πρόβλημα ήταν μακριά από αυτούς, παρίσταναν ότι δεν το έβλεπαν. Τώρα που το πρόβλημα έχει παροξυνθεί εκεί, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να πάρουν μέτρα», ήταν μια ακόμη διαπίστωση του υπουργού Επικρατείας.

Και προσέθεσε: «Έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων και αντιμετώπισης των λαθροδιακινητών -αυτό θέλει πολλά πράγματα από την Ευρώπη και θέλει και μια αλλαγή σε ορισμένα σημεία αντίληψης για την Frontex και παντού».

Διευκρίνισε δε, ότι «δεν μπορεί να υπονομευθεί η Συνθήκη Σένγκεν αλλά αντίθετα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός κατανομής των βαρών, δηλαδή όλα αυτά που λένε η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία σήμερα, πρέπει να αποτελέσει μια διεθνή ευκαιρία για να βάλουμε στο τραπέζι σειρά ζητημάτων», πρότεινε και προανήγγειλε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τα ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «η Ευρώπη έχει αποδείξει, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ότι βρίσκει τις ισορροπίες».

Στο ερώτημα αν, επί λέξει, η χώρα κινδυνεύει να γεμίσει μετανάστες και πάλι, εξαιτίας της νέας θέσης της γερμανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε αρνητικά, με το επιχείρημα ότι «αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός, κάνουν αυτά που πρέπει ώστε να υπάρχει αποτελεσματική, περιοριστική, αυστηρή διαχείριση του μεταναστευτικού. Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ελέγχονται τα πάντα, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες του ασύλου -κάποτε δίναμε το άσυλο σε τρία χρόνια και επομένως έμεναν εδώ τρία χρόνια. Τώρα το δίνουμε σε 2, 3 μήνες ή το απορρίπτουμε, και επομένως επαναπροωθούμε, μπαίνουμε σε διαδικασία απομακρύνσεως του μετανάστη. Επομένως όχι, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος», συμπέρανε.

Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα του φράχτη στον Έβρο: «θα ξαναθέσουμε το θέμα της χρηματοδότησης (σ.σ. στην Ε.Ε.) και θεωρώ ότι θα είναι διαφορετική η απάντηση τη φορά αυτή», εκτίμησε. Θύμισε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ που μας έλεγε ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό και δεν πρέπει να δοθούν ευρωπαϊκά χρήματα για να ολοκληρωθεί ο φράχτης. Η απόφασή μας να τελειώσουμε το φράχτη είναι ούτως ή άλλως, θα γίνει σε κάθε περίπτωση», διαβεβαίωσε κλείνοντας.

Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία Boris: Η κεντρική Ευρώπη πνίγεται από τις «πλημμύρες του αιώνα»

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Πώς θα «πέσουν» €7 δισ. στην αγορά σε 100 μέρες

Ενέργεια: Στη «μάχη» για τα 200 ΜW αποθήκευση η αγορά των ΑΠΕ – «Κλειδώνει» ο διαγωνισμός του ΥΠΕΝ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ