search icon

Πολιτική

Βορίδης: Οι κάμερες στους δρόμους θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών

«Έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα, επομένως πρέπει να ενισχυθεί η εποπτεία της οδηγικής συμπεριφοράς», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας

Οι λεγόμενες «έξυπνες» κάμερες στους δρόμους, θέματα του Ποινικού Κώδικα, τα εγκαίνια στο Μετρό Θεσσαλονίκης και η καταγγελία Ταχιάου για απειλές ποδοσφαιρικού παράγοντα, ακόμη, όμως, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο «Σκάι».

Ξεκινώντας από τις κάμερες στους δρόμους, μετά και τις ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργών, «έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες προκηρύξεως και της προμήθειας», επομένως το έργο θα γίνει, διαβεβαίωσε εν πρώτοις, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι με τις κάμερες θα ενισχυθεί «το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, εδώ με την οδική συμπεριφορά, σε ένα θέμα που η πατρίδα μας είναι πάρα πολύ πίσω δυστυχώς. Έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα, επομένως πρέπει να ενισχυθεί η εποπτεία της οδηγικής συμπεριφοράς», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Απαντώντας στην κριτική για καθυστέρηση του συγκεκριμένου έργου, επικαλέσθηκε το βαρύ και απαιτητικό, όπως είπε, σύστημα δημοσίων συμβάσεων. Όχι κακώς, γιατί κι εκεί υπάρχουν σταθμίσεις συμφερόντων, επιχειρηματολόγησε. Από τη μια, το αίτημα να γίνονται όλα γρήγορα, από την άλλη μεριά, η ανάγκη να τηρούνται διαδικασίες που ενισχύουν την ακεραιότητα της διαδικασίας. Σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργού Επικρατείας, τη δεδομένη στιγμή το σύστημα των δημοσίων συμβάσεων βρίσκεται σε ισορροπία, γι’ αυτό και εξέφρασε τη διαφωνία του να γίνει ακόμη πιο ευέλικτο, γιατί αυτό ενέχει κινδύνους, όπως εξήγησε.

Επιστρέφοντας στη συζήτηση για τις κάμερες στους δρόμους και δη στο ειδικότερο θέμα της καταγραφής ή μη των προσώπων, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε εν πρώτοις ότι «τα αδικήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αυτά που προκαλούν σωματικές βλάβες ή, ακόμη χειρότερα, ανθρωποκτονίες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους δικάζονται ως εξ αμελείας εγκλήματα -και τέτοια είναι». Σ’ αυτά, λοιπόν, τα εξ αμελείας εγκλήματα, υπάρχει η αντίληψη ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιείται η ταυτότητα του θύτη. «Το ακούω ειδικά όταν υπάρχει επανειλημμένη τέλεση τέτοιων αδικημάτων», επεσήμανε ωστόσο.

Τοποθετούμενος, εν συνεχεία, στο ευρύτερο θέμα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, ο Μ. Βορίδης δήλωσε σύμφωνος, απολύτως μάλιστα, με τη διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, να έχει στο εξής λόγο και το θύμα σε περίπτωση αποφυλάκισης. Ως τώρα, επεσήμανε, στο επίκεντρο ήταν τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, αλλά είναι «η ώρα να ακουσθούν, και θεσμικά, και τα δικαιώματα του θύματος». Παρατήρησε δε, ότι η μέχρι πρότινος κρατούσα, επιστημονικά και πολιτικά, άποψη ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που εισαγάγει τώρα η κυβέρνηση.

Στο ζήτημα της υποτροπής, ο Μ. Βορίδης δεν έκρυψε τη διαφωνία του να επιβάλλονται περιοριστικοί όροι σε περίπτωση υποτροπής -και «αυτό αλλάζει τώρα η κυβέρνηση». Παρέπεμψε δε, στις αλλαγές που είχαν γίνει στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας: «Έχουμε κάνει πέντε παρεμβάσεις και βρίσκουμε κι άλλα». Έκλεισε δε, την αναφορά του αυτή, με την επισήμανση ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κάνει «εξαιρετική δουλειά».

Αναφερόμενος στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, σημείωσε εμφατικά ότι είναι μια «μεγάλη στιγμή» για την πόλη. Για τη δε καταγγελία του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου, ο υπουργός Επικρατείας κατέστησε σαφές ότι «η κυβέρνηση, ο υπουργός κατήγγειλε το περιστατικό, τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού παράγοντα, από εκεί και πέρα επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη, εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο», αλλά «εκεί αρχίζει» η υπόθεση. Με άλλα λόγια, εξήγησε, «δεν συζητάμε σαν να μη συνέβη τίποτε, έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι διαδικασίες, διοικητικές και ποινικές, για την αντιμετώπιση του θέματος. ‘Αρα ξεκινάει, δεν τελειώνει».

Και, ευκαιρίας δοθείσης, υπογράμμισε ότι «αυτή η ιστορία με τις συμπεριφορές παραγόντων αθλημάτων – για να μη στοχοποιήσω κανένα άθλημα – πρέπει να μπει σε κανονική και φυσιολογική βάση. Έχουν γίνει βήματα και βλέπουμε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει περιορισθεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας γιατί έχει φτιαχτεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό, αυτού του τύπου οι συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται και να κατανοήσουν οι παράγοντες ότι δεν κάνουν καλό με αυτά, κακό κάνουν στην ομάδα τους».

Κλείνοντας με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αφού έκανε λόγο για «διαρκές επιτίμιο», ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι είναι «οι συνέπειες μιας συμπεριφοράς όλα αυτά τα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γεννήσει, από τη χρονική στιγμή της τούμπας στο δημοψήφισμα, Λαφαζάνη-ΛΑΕ, Βαρουφάκη-ΜέΡΑ25, Ζωή-Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Κίνημα Δημοκρατίας και έπεται συνέχεια ενδεχομένως. Στην πραγματικότητα, αυτός ο χώρος πια δεν νομίζω ότι έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο. Θα είναι μικρότερα κόμματα…», εκτίμησε κλείνοντας.

Διαβάστε ακόμη

Ακόμα και τα αγριολούλουδα στα αστικά κέντρα είναι πολύτιμα

Στα ύψη η τιμή του καφέ – Προβλήματα με τα χρέη παραγωγών στη Βραζιλία

Μετρό Θεσσαλονίκης: Λίγο πριν πατηθεί… το κουμπί της εκκίνησης (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version