Στο πλατό του MEGA βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σχολιάζοντας όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας και σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.
Ερωτώμενος αρχικά για την υπόθεση στη Ζίτσα ο υπουργός εξήγησε πως μίλησε με τον δήμαρχο της περιοχής, ζητώντας του να απομακρύνει από τα καθήκοντα του αντιδημάρχου τον δράστη που έσερνε με το αγροτικό του, το γαϊδουράκι. «Ζήτησα να κινηθεί άμεσα η υπηρεσία του πειθαρχικού ελέγχου» συμπλήρωσε ο υπουργός. Τόνισε πως το μήνυμα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο. «Η κακοποίηση και ο βασανισμός των ζώων είναι κακουργηματική πράξη, και υπάρχει μια πολιτική ομοφωνία για το πώς αντιμετωπίζεται η κακοποίηση και αυτό πρέπει να εμπεδωθεί, η ευζωία πρέπει να γίνει συνείδηση της κοινωνίας» δήλωσε ο κ. Βορίδης.
Επισήμανε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει το δικαίωμα να παρέμβει και να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους. «Έχουν τη δυνατότητα και την υποχρέωση θα έλεγα να παρακολουθούν την ευζωία των παραγωγικών ζώων». Σχετικά με τα ζώα συντροφιάς που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, ο υπουργός είπε πως δίδονται χρήματα στους Δήμους για την περίθαλψή τους και πως είναι μια προσπάθεια που θέλει χρόνο για να αποδώσει. «Είναι από τα δύσκολα ζητήματα, που πρέπει να είμαστε επίμονοι και σταθεροί, αφοσιωμένοι, και να δίνονται πόροι» συμπλήρωσε.
Δήμοι και εξοικονόμηση ενέργειας
Αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας από τους Δήμους που αυτό συνεπάγεται το κλείσιμο των δημοτικών πισινών αλλά και το κλείσιμο των φώτων σε ορισμένες γειτονιές, ο υπουργός απάντησε πως η πολιτεία δεν επιθυμεί τίποτα από τα παραπάνω, και το μόνο που ζητά από τους δημόσιους φορείς είναι να τηρούν μία καλύτερη και προσεκτικότερη διαχείριση στην ενέργεια που καταναλώνουν.
«Οι φορείς το δημοσίου το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, είναι να μπουν και να δηλώσουν στην πλατφόρμα ορισμένα στοιχεία που αφορούν την κατανάλωσή τους και εν συνεχεία να πιάσουμε το στόχο της μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε βάλει» εξήγησε. Αποκάλυψε στη συνέχεια πως θα αλλάξει το υπουργείο την εν λόγω υπουργική απόφαση δίνοντας πλέον πέρα από τα κίνητρα και κυρώσεις, εάν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης κατανάλωσης. «Δεν θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις, δεν θα τους δίνω προσωπικό» ανέφερε.
Υποκλοπές
Και για το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων ρωτήθηκε ο υπουργός, δηλώνοντας πως το απόρρητο δεν γίνεται να αρθεί και να μαθευτεί η αλήθεια και πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κληθεί για να μάθει εάν θέλει το λόγο παρακολούθησής του.
«Εδώ ανοίγει μία υπονομευτική συζήτηση, και έχει ευθύνη για αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης, για την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» δήλωσε ο κ. Βορίδης.
Είπε κατόπιν πως ο χειρισμός της κυβέρνησης μετά την αναγνώριση του σφάλματος, «όποιος έχει πραγματικό ενδιαφέρον, “περνάει και λέει γιατί με παρακολουθούσατε παιδιά;”».
«Καταλαβαίνω πως υπάρχει ένα συλλογικό ενδιαφέρον, απαντώ όμως, σωστά υπάρχει το απόρρητο. Δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης η κάθε επισύνδεση και αξιολόγηση που γίνεται από την ΕΥΠ. Εάν το κάνουμε αυτό να συμφωνήσουμε όλοι πως δεν θέλουμε να υπάρχει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» επισήμανε ο υπουργός.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΚΤ: Στα €2,591 τρισ. οι αγοραπωλησίες ομολόγων από 13 έως 19 Αυγούστου
Goldman Sachs: Το βλέμμα σε φυσικό αέριο, επιτόκια και ιταλικές εκλογές στην Ευρώπη
Ενεργή εκστρατεία phishing με πρόσχημα τα ΕΛΤΑ ανακάλυψε η Kaspersky