Τη δυσπιστία του λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής από τον ελληνικό λαό και απαλλαγής από το δικό σας καθεστώς», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τον κάλεσε να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
«Δεν κάνατε καμία αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης Κουκάκη», τόνισε ακόμη. «Δεν δώσατε απάντηση για το πόσους βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθείτε. Πότε ενημερωθήκατε από τον ανιψιό σας και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ για την επισύνδεση Ανδρουλάκη; Εάν θέλετε να μιλήσω ακριβολογώντας ο κ. Γεραπετρίτης έκανε τον “ψόφιο κοριό” στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γνωρίζατε ή όχι ότι ο κ. Κοντολέων θα έλεγε αισχρά ψέματα αναφορικά με το ότι ουδέποτε υπήρχε επισύνδεση στις επικοινωνίες του κ. Ανδρουλάκη, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. «Εκείνη η συνεδρίαση ήταν το “θέατρο της απάτης”. Αναρωτιέμαι εάν ο κ. Ανδρουλάκης συμμετέχει σε περιπτώσεις κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου. Δεν ντρέπεστε λιγάκι να μιλάτε για κυβίσθηση. Η πρωτολογία και η δευτερολογία σας δημιουργεί κενά», επεσήμανε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολούθως ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπήρξε επίσημη επισύνδεση βουλευτών κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και συμπλήρωσε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ακόμα και με την περίπτωση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
«Είστε προβλέψιμος στις παρεμβάσεις. Αναδείξατε από το βήμα της Βουλής με κάθε τρόπο την τοξικότητα, αναφερθήκατε στις τοξικές αναρτήσεις του διαδικτύου. Προσπαθήσατε να αναδείξετε ότι είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις. Αναφερθήκατε στον κ. Πανούση, τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Βαλαβάνη. Οι τρεις του έκαναν δηλώσεις και είπαν ότι ουδέποτε παρακολουθούνταν. Καταθέτω τις δηλώσεις τους έτσι για την ιστορία. Όλα αυτά αναδεικνύουν τον πανικό σας. Ακούστε κ. Μητσοτάκη. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες. Εάν έχετε κάποια σοβαρή καταγγελία που να αφορά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να την πάτε στον εισαγγελέα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», επεσήμανε ακόμη.
Μας πήγατε σε ειδικό δικαστήριο για τη novartis και για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν θα στήνατε ειδικό δικαστήριο εάν είχατε καταγγελίες για παρακολουθήσεις; πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μας λέτε ότι ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ στήνει παρακράτος, είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι «μέσα στον πανικό σας λέτε ανοησίες. Αναρωτιέμαι ποιος σας λέει να τα πείτε».
«Δεν άλλαξα πότε νόμο για να βάλω ένα τυχάρπαστο πρόσωπο στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ προσανατολίστηκε στο οργανωμένο έγκλημα και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο κ. Ρουμπάτης επί έξι μήνες ενημέρωνε εσάς και τους συνεργάτες σας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Και για να τελειώνουμε με τους φτηνούς αντιπερισπασμούς που καταντούν προβοκάτσια. Κάντε εξεταστική για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάτε για εξεταστική από το 2012. Ποιους θέλετε να φοβερίσετε; Τον τότε πρωθυπουργό κ. Σαμαρά ή τον κ. Δένδια. Φτιάξτε ξεχωριστή εξεταστική για την περίοδο 2015 – 2019. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Μην διαννοηθείτε να αποδράσετε από την έρευνα για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη. Η έρευνα αυτή θα γίνει κατά προτεραιότητα», υπογράμμισε.
«Θα απαντήσετε στο δημοσίευμα της Καθημερινής που λέει ότι παρακολουθείτε 6-7 πολιτικά πρόσωπα; Δεν το λέει ούτε η «Αυγή», ούτε οι New York Times. Μια απάντηση υπάρχει. Θα καταργήσετε αναδρομικά την τροπολογία που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον κάθε πολίτη αν έπεσε θύμα παρακολούθησης . Αν δεν το κάνετε θα σημαίνει ότι είστε ένοχος και φοβάστε», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
«Δεν αρκεί να εναλασσόμαστε στην εξουσία αλλά πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώνεται το κράτος δικαίου», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης εάν κάποια στιγμή απωλέσετε την πλειοψηφία. Πως τολμάτε να αντιμετωπίσετε τους εταίρους σας μετά από αυτό το σκάνδαλο; Θέλατε να αλλάξετε την ατζέντα και κάνατε διάγγελμα εξόδου της χώρας απο τα μνημόνια. Υποκλοπέας τηλεφωνικών συνομιλιών μπορείτε να είστε όχι όμως και υποκλοπές εξόδου απο τα μνημόνια», συνέχισε.
Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το ζήτημα των παρακολουθήσεων και το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει:
«Να καταργηθεί ο νόμος σχετικά με την ΑΔΑΕ. Να ορίσουμε νομοθετικά την έννοια της εθνικής ασφάλειας. Η έγκριση των επισυνδέσεων να μη γίνετε από εισαγγελείς ενταγμένους στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους λειτουργούς με απόλυτη τεκμηρίωση. Η επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται με διαδικασία ουσιαστικής συμμετοχής της Επιτροπής Θεσμών και της ΑΔΑΕ. Να ενισχυθεί επίσης η ΑΔΑΕ με επιστήμονες και τεχνικά μέσα. Τέλος, η εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ενισχυθεί χωρίς να της αντιταχθεί κανενός είδους απόρρητου σχετικά με τις δαπάνες και τις συμβάσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος», είπε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,ξεκινώντας την αγόρευση του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές. «Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», είπε ο κ. Τσίπρας, κατά την πρωτολογία του, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
«Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του.
Αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».
Συνέχιζε την επίθεση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση.
Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;». Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανηψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό».
Διαβάστε ακόμα
Μπ. Γουίτμαν (Porta Advisors): Η πιθανότητα ύφεσης αποτελεί ευκαιρία για επενδύσεις
ΡΑΕ: Όλοι οι προμηθευτές πέρασαν με «πράσινο» τη Θετική Αναφορά