search icon

Πολιτική

Τσίπρας – ΔΕΘ: Τι θα επιχειρήσει να πετύχει από το βήμα της Θεσσαλονίκης (vid)

Με φόντο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία, την οικονομία και την προοδευτική διακυβέρνηση η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μια αξιόπιστη πρόταση «προοδευτικής διακυβέρνησης», με στόχο τη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρεί να παρουσιάσει και να υποστηρίξει στη συνέχεια με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες ο Αλέξης Τσίπρας, με αφετηρία την αποψινή ομιλία του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα μιλήσει αναλυτικά για το σχέδιό του με φόντο την κοινωνία, την οικονομία και την προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ προτίθεται να απαντήσει αύριο κατά την συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στην «αντίδραση» της Κουμουνδούρου απέναντι στα κρίσιμα και μείζονα ζητήματα της συγκυρίας.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνουν ότι ο κ. Τσίπρας με την αποψινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη θα δώσει έμφαση στα του εργασιακού χάρτη, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ αλλά και στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Θα προσπαθήσει δηλαδή να περιγράψει την πρότασή του για την ενίσχυση των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων και να καταδείξει ταυτόχρονα την «άλλη αντίληψη» της Κουμουνδούρου σε σχέση με το μοντέλο διακυβέρνησης και το «επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη».

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει μέσω των διήμερων παρεμβάσεων από το βήμα της ΔΕΘ να διαπεράσει το πλάνο των χαμηλών δημοσκοπικών πτήσεων σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλη του 2019 και επικεντρώνοντας στα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας και της πανδημίας να αποδημήσει το κυβερνητικό αφήγημα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του απέναντι στην «πρόκληση» από τον πρωθυπουργό για το θέμα των εκλογών και τη …γαλοπούλα που δεν περιμένει να έρθουν τα Χριστούγεννα. Θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας εκλογές εδώ και τώρα; Το σίγουρο είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πρόσφατα υποστηρίξει αυτό που είχε πει εν ολίγοις και πέρυσι τέτοιο καιρό στη ΔΕΘ: ότι θα ήταν ανεύθυνο να ζητούσε εν μέσω πανδημίας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Δεν φοβόμαστε τις εκλογές, θα τις κερδίσουμε όποτε κι αν γίνουν», επαναλαμβάνουν στελέχη της Κουμουνδούρου που δεν υποτιμούν την μειωμένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα. Πρόκειται για ένα άλλο μείζον ζήτημα, που μετά τα στοιχεία της δημοσκόπησης (ALCO) για το ποσοστό των ανεμβολίαστων που δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύει εκ νέου την συζήτηση για την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας που το Πολιτικό Κέντρο της Κουμουνδούρου αποφάσισε να ξεκινήσει.

Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει εν τω μεταξύ να επιμείνει στην ανάδειξη του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για «δίκαιη και βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, η οποία στον πυρήνα της έχει την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη στήριξη ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων».

Θα σταθεί στο πλέγμα των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και στην ευρύτερη λειτουργία του κράτους, με σαρωτικές αλλαγές σε Υγεία, Παιδεία και Οικονομία, αλλά και στη δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας, ενώ θα προχωρήσει στη εισήγηση συγκεκριμένων προτάσεων για την αλλαγή του πλάνου σε κάθε κρίσιμο τομέα και ιδίως στον εργασιακό και τον εκπαιδευτικό.

Θα ταχθεί υπέρ της δημιουργίας του νέου και ισχυρού ΕΣΥ, όπως και της θεμελίωσης της βάσης για νέες θέσεις εργασίας στον πανελλαδικό χάρτη. «Χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», θα επισημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας που θα εστιάσει στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη , την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δίχτυ ασφαλείας για επισφαλώς εργαζόμενους (πχ ντιλίβερι).

Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα κατά τη διήμερη παραμονή του στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει συνάντηση σήμερα το πρωί με τη Διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ- Helexpo, περιοδεία σε Περίπτερα της Έκθεσης, το βράδυ ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης και αύριο στη μία το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμα:

AUKUS: Μεγαλώνει η ένταση μετά την απόφαση της Γαλλίας – Πώς αντιδρούν ΗΠΑ και Αυστραλία (vid)

Ακίνητα: Γιατί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου βάζει «φρένο» στις μεταβιβάσεις

«Πρόσω ολοταχώς» η Ελλάδα για επενδυτική βαθμίδα

Exit mobile version