Για τις προϋποθέσεις συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, την πιθανή μορφή της, αλλά και για την “ομολογία” του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου κλεισίματος των τραπεζών, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, “ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο κ. Βαρουφάκης. Αλλά θέλω να σας πω το εξής: οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη γίνονται σε μια προγραμματική βάση συμφωνημένη. Δεν πηγαίνουμε στο πουθενά, πάμε και βλέπουμε, όπως πήγανε το τρένο στα Τέμπη. Πηγαίνουνε βάσει ενός προγράμματος που συμφωνείται” τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως “δεν μπορεί λοιπόν σε καμιά κυβέρνηση αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του. Είναι αστείο”.
«Δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν»
Ως προς τον εκλογικό στόχο του κόμματός του, “εμείς λοιπόν, απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση ισχυρής, μακράς πνοής και πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην ελληνική κοινωνία, στη βάση ενός προγράμματος, το οποίο θα έχει συμφωνηθεί και στο οποίο νομίζω ότι το πρώτο κόμμα θα βάλει τους όρους του” ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, ενώ στο ερώτημα αν η πρόσκληση είναι πάντα ανοιχτή για τον κ. Βαρουφάκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απάντησε πως “δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν. Αυτό όμως το οποίο θέλω με έμφαση να τονίσω είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, για να στηριχθεί μια κυβέρνηση: είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή, είτε και με την ανοχή του” σχολίασε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας δύο ενδεχόμενα, δηλαδή τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ή κυβέρνησης ανοχής με τις προοδευτικές δυνάμεις.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε πως “αναρωτιέμαι, όμως, και για ποιόν λόγο και μάλιστα για έναν πολιτικό, ο οποίος θέλει να λέει ότι έχει ένα ευρωπαϊκό προφίλ, και αναφέρομαι στον Πρωθυπουργό, υπάρχει όλη αυτή η δαιμονοποίηση των κυβερνήσεων συνεργασίας, που είναι βασικό συστατικό των ευρωπαϊκών κρατών, ισχυρών κρατών που έχουν σταθερές κυβέρνήσεις”.
Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις συμμαχικές κυβερνήσεις της Γερμανίας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι “είναι κυβερνήσεις που η συζήτηση για το πρόγραμμα δεν γίνεται στο πόδι, στο γόνατο, μπορεί να κρατήσει και μήνες”. Στο πλαίσιο αυτό, “εγώ αισθάνομαι και λίγο περίεργα, να γίνεται μια συζήτηση, η οποία δεν αφορά το σήμερα, η οποία αφορά το χθες. Πριν από τέσσερις μέρες ήμουνα με τον Καγκελάριο Σόλτς. Πιστεύετε ότι με δέχτηκε ο Καγκελάριος Σολτς να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα, αν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις;”, διερωτήθηκε.
«Υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών»
Ακόμη, “πιστεύω ότι δεν είναι καλό πράγμα να σκιαμαχούμε στην πολιτική. Δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος σήμερα για τη χώρα. Δεν υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών. Υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων” παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “αυτός είναι ο κίνδυνος. Τα νοικοκυριά χρεοκοπούν, οι τράπεζες έχουνε κέρδη. Μια χαρά πάνε οι τράπεζες”.
“Του το εύχομαι, όπως και σε κάθε κόμμα”
Ερωτηθείς για το αν η επίκληση του ενδεχομένου να κλείσουν οι τράπεζες από τον κ. Βαρουφάκη γίνεται για μικροκομματικούς σκοπούς, “δεν το ξέρω. Ξέρετε ότι διαφώνησα κάθετα μαζί του, ότι η σχέση μας η πολιτική δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Δεν ξέρω αν θα έχει την ευχέρεια να είναι στη Βουλή. Του το εύχομαι, όπως και σε κάθε κόμμα” συνέχισε ο κ.Τσίπρας, επισημαίνοντας πως “αυτό το οποίο ξέρω όμως είναι ότι ο ελληνικός λαός αυτό το οποίο ζητά είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, στην καθημερινότητά του, που έχει να κάνει με τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα. Τα προβλήματά του είναι ότι δεν βγαίνει ο μήνας. Δεν είναι ότι θα κινδυνεύσουν οι τράπεζες”.
Χωρίς συγχωροχάρτι οι προοδευτικές δυνάμεις
Ως προς το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή συγκρότησης κυβέρνησης ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι “νομίζω ότι οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Και οι διαφορές μας οι πολιτικές, οι ιδεολογικές, αλλά και αν θέλετε οι αξιακές διαφορές”. Ωστόσο, “ακόμη και αν κάποια στιγμή αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θέμα συζήτησης, μετά από μια διακυβέρνηση ενός Πρωθυπουργού που κακοποίησε το Κράτος Δικαίου και τους κανόνες της Δημοκρατίας, νομίζω ότι καμιά προοδευτική δύναμη δεν θα μπορούσε να του δώσει συγχωροχάρτι. Πως να συμφωνήσεις με κάποιον, ο οποίος παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα;”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: “πως να συμφωνήσεις με κάποιον, ο οποίος έχει δημιουργήσει συνθήκες χειραγώγησης στη Δικαιοσύνη, στην ενημέρωση. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό. Και να το πω και διαφορετικά, δεν θα ήταν και καλό να γίνει. Γιατί σε μια τέτοια εκδοχή, θα τροφοδοτούσαμε τα άκρα στο πολιτικό σύστημα. Δύο βασικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος, της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς καλό είναι να έχουν διακριτές απόψεις, θέσεις και προτάσεις και να σχηματίζουν κυβερνήσεις στην απλή αναλογική με τα όμορα κόμματα”. Τέλος, αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα της Γερμανίας, “υπάρχει μια άλλη πολιτική κουλτούρα, αλλά το σύνηθες φαινόμενο δεν είναι αυτό που περιγράφεται, ο μεγάλος συνασπισμός και όταν η Σοσιαλδημοκρατία το έκανε, δεν είχε καλά αποτελέσματα”, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΚΤ: Όλοι δρόμοι οδηγούν σε νέα αύξηση επιτοκίων στις 4 Μαΐου – Γρίφος το 25% ή το 50% (γραφήματα)
Βρετανία: «Σαρώνει» η ακρίβεια στα τρόφιμα – Στα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ στρέφονται οι πολίτες
«Κλειδώνουν» οι επιλογές Μητσοτάκη για το Επικρατείας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ