Άνετη επικράτηση των «προεδρικών» έβγαλαν χθες οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του Γραμματέα και του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, που θα αναλάβουν κρίσιμους ρόλους στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

Της εκλογής ωστόσο του Ανδρέα Σπυρόπουλου και των 31 μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, πολύωρες διαβουλεύσεις και εσωκομματικές κόντρες και αλλαγές ονομάτων μέχρι την τελευταία στιγμή. Μπορεί η εκλογή του Ανδρέα Σπυρόπουλου, του εξ’ απορρήτων συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, να θεωρείτο απολύτως αναμενόμενη, καθώς είχε δρομολογηθεί από την «επομένη» της ανάδειξης του νέου προέδρου, αλλά η επιλογή των προσώπων για την ενιαία λίστα του προέδρου αποδείχθηκε μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Ένας λόγος ήταν ότι από την προεδρική πλευρά και τους «συμμάχους» είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλά στελέχη– από τα 301 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέχτηκαν στις διαδικασίες του πρόσφατου Συνεδρίου στο Τάε Κβον Ντο.

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος ήταν ότι στην ενιαία λίστα έπρεπε να «χωρέσουν» όλες οι τάσεις και ως εκ τούτου να αποκλειστούν οι «αντάρτικες» υποψηφιότητες-, όπως και έγινε τελικά. Ένας τρίτος λόγος ήταν ότι η ερμηνεία του καταστατικού παρέπεμπε στην εκλογή 10 γυναικών, πέντε βουλευτών (από τους 22) και τριών από τη νεότερη γενιά.

Κύριος στόχος δε της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ήταν η εκλογή στις πρώτες θέσεις (κυρίως στην πρώτη και δεύτερη δεκάδα) των προεδρικών, που για να συμβεί -με σταυροδοσία 60%- έπρεπε να εφαρμοστεί χωρίς αποκλίσεις το «κυκλικό σύστημα» με τις διάφορες και τις διαφορετικές γραμμές. Πρώτος και με, όπως αναμενόταν εκλέχτηκε ο Στέφανος Ξεκαλάκης με 216, έναντι του δεύτερου σε σειρά κατάταξης Δημήτρη Μάντζου (του εκπροσώπου Τύπου με 184 ψήφους) και του επίσης στενού συνεργάτη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Μήλη (έλαβε 179 ψήφους), που προέρχεται από την «παρέα της Ξάνθης» (το φυτώριο ανδρουλακικών στελεχών από την ΠΑΣΠ) και που σήμερα είναι στέλεχος της Διοίκησης του ΤΕΕ.

Ο πρώτος σε ψήφους, Στέφανος Ξεκαλάκης ήταν το τρίτο πρόσωπο που ήξερε «λεπτομέρειες» για την σύνταξη της ενιαίας λίστας, καθώς πέρασε ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη γράφοντας και σβήνοντας ονόματα εν δυνάμει υποψηφίων στην ενιαία λίστα. Η αλήθεια είναι ότι οι έντονες διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενα στελέχη ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι- 30 λεπτά πριν ξεκινήσει η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μάλιστα οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι μετά την αρχική βολιδοσκόπηση των προθέσεων των λοβερδικών και των παπανδρεϊκών από τα εξουσιοδοτημένα στελέχη της προεδρικής πλευράς, υπήρξε επικοινωνία του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Ανδρέα Λοβέρδο και στη συνέχεια με τον Γιώργο Παπανδρέου αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Το «σκανάρισμα» του νέου Πολιτικού Συμβουλίου δείχνει μεταξύ άλλων ότι:

-Η «οδηγία» της Χαριλάου Τρικούπη ήταν να εκλεγεί ψηλά στη λίστα ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προερχόμενος από τις συνεργαζόμενες δυνάμεις, Κώστας Χρυσόγονος. Εκλέχτηκε τέταρτος με μία ψήφο διαφορά από τον προεδρικό Νίκο Μήλη- δεν είχε το ίδιο «πέρασμα» στις κάλπες του Συνεδρίου, όπου εκλέχτηκε «χαμηλά».

-Σε αντίθεση με τη «γραμμή» που ακολούθησε στις κάλπες της Κεντρικής Επιτροπής, η προεδρική πλευρά επιχείρησε και πέτυχε την εκλογή τεσσάρων γυναικών στην πρώτη δεκάδα. Έτσι μετά τον Αντώνη Σαουλίδη (στενό συνεργάτη του προέδρου και υποψήφιο βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης) εκλέχτηκαν οι κυρίες Ελένη Χρονοπούλου (στέλεχος από τις Βρυξέλλες), Πέννυ Δαλαμπούρα (υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης), Ρωξάνη Μπέη (δημοτική σύμβουλος και στο τιμ Ανδρουλάκη) και Όλγα Μαρκογιαννάκη (με κρητική καταγωγή και «ρίζες» από την Κοζάνη, όπου λέγεται ότι θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα).

-Δέκατος εκλέχτηκε ο πρώην υπουργός, Πέτρος Ευθυμίου ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

-Ψηλά (στη δεύτερη δεκάδα) εκλέχτηκε το έμπειρο στέλεχος, πρώην Γραμματέας και υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης- ένας από τους ανθρώπους που συμβουλεύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης και πριν την ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος.

-Η «συμμαχία» των προεδρικών με τον Παύλο Χρηστίδη επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τον «σταύρωσαν» 150 μέλη. Ο κ. Χρηστίδης ήταν υποψήφιος για την ηγεσία, όπως και ο Χάρης Καστανίδης, η εκλογή του οποίου στηρίχθηκε από τους προεδρικούς.

Κλείσιμο

-Το έντονο παρασκήνιο αφορά και στην εκλογή στελεχών από την Ανανεωτική Αριστερά. Την παρθενική του εμφάνιση στο κομματικό όργανο του ΠΑΣΟΚ κάνει πλέον ο Γιώργος Γιάνναρος, δικηγόρος και στέλεχος της νεότερης γενιάς. Πληροφορίες επιμένουν ότι αρχικά ήταν το μόνο στέλεχος στη λίστα από την ανανεωτική αριστερά. Η εκλογή και του επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς, Θοδωρή Μαργαρίτη συνδέεται με την παραίνεση ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς την ηγεσία και την στήριξη από την παπανδρεϊκή πλευρά.

-Ο Ανδρέας Λοβέρδος που προτάθηκε από το Νίκο Ανδρουλάκη εκλέχτηκε σε καλή σειρά. Εκλέχτηκαν και δύο λοβερδικοί: ο Γιάννης Μεϊμάρογλου (12ος) και η βουλευτής Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου.

-Οι παπανδρείκοί εξέλεξαν κατά σειρά, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον απερχόμενο Γραμματέα και στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, τον Φίλιππο Σαχινίδη, πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου όλα τα τελευταία χρόνια, την Τόνια Αντωνίου, βουλευτή στη Νότια Αθήνα, από τους γεννηματικούς που στήριξαν την εκλογή Παπανδρέου για την ηγεσία, τον Δημήτρη Οικονόμου (υποψήφιο βουλευτή Α’ Αθήνας από τις νεότερες γενιές) και τις κυρίες Έφη Χαλάτση και Πωλίνα Λάμψα που είχαν ρόλο στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα ο Μιχάλης Καρχιμάκης παπανδρεϊκός και υποψήφιος βουλευτής στην Δυτική Αθήνα, (όπου έχει εκλεγεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, που επίσης δεν ήταν ανάμεσα στις 10 γυναίκες του ψηφοδελτίου). Πληροφορίες κατά το διήμερο του έντονου παρασκηνίου ήθελαν στην ενιαία λίστα επίσης τους παπανδρεϊκούς, Δημήτρη Ρέππα, Γιώργο Πεταλωτή και όχι τον Β. Κεγκέρογλου. Μάλιστα ακούστηκε ότι ήταν ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης που διαμήνυσε την επιθυμία του να εκλεγεί ο κ. Ρέππας, αλλά ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει στα της Κεντρικής Επιτροπής.

-Αίσθηση προκάλεσε, κυρίως στους γεννηματικούς, το γεγονός ότι δεν ήταν υποψήφιος ο Μανώλης Όθωνας, ο διευθυντής του Γραφείου της Γεννηματά. Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στο ότι ο κ. Όθωνας έχει αναλάβει ρόλο στην Επιτροπή Κατάρτισης Ψηφοδελτίων υπό τον Βαγγέλη Αργύρη.

-Από τους «σταυρούς» που εξασφάλισε κατά την εκλογή του ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, φαίνεται ότι είχε την στήριξη και αρκετών παπανδρεϊκών στελεχών. Οι παπανδρεϊκοί υποψήφιοι στηρίχθηκαν κυρίως από τις δυνάμεις της ομάδας τους (γύρω στις 73 ψήφους), αφού ουδείς βγήκε σε ψηλότερες θέσεις.

-Μετά την εκλογή του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, τα περισσότερα στελέχη της παπανδρεϊκής πλευράς από την Κεντρική Επιτροπή είχαν συνάντηση -στην οποία συμμετείχε και ο Γιώργος Παπανδρέου- σε μπαράκι της Νέας Φιλοθέης. Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης και σχεδόν καθόλου για εσωκομματικά ζητήματα- για παράδειγμα αντάλλασσαν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις και την ενεργειακή ακρίβεια.

– Η τελική κατάταξη της σταυροδοσίας των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου έχει ως εξής σε σύνολο 315 ψηφισάντων:

Σ. Ξεκαλάκης 216

Δ. Μάντζος 184

Ν. Μήλης 179

Ε. Χρονοπούλου 178

Α. Σαουλίδης 169

Κ. Χρυσόγονος 168

Π. Δαλαμπουρα 166

Ρ. Μπέη 162

Ο. Μαρκογιαννάκη 158

Π. Ευθυμίου 157

Μ. Καναβάκη 156

Γ. Μεϊμαρογλου 153

Κ. Σκανδαλίδης 153

Γ. Αλεξόπουλος 151

Π. Χρηστίδης 150

Ο. Αποστόλου 149

Γ. Γιάνναρος 147

Δ. Τσακάλου 146

Χ. Καστανίδης 143

Γ. Σκαφίδας 143

Π. Κουκουλόπουλος 140

Χ. Κεφαλιδου 133

Α. Λοβέρδος 114

Γ. Παπαγεωργόπουλος 104

Μ. Χριστοδουλάκης 98

Φ. Σαχινίδης 95

Τ. Αντωνίου 88

Θ. Μαργαρίτης 86

Δ. Οικονόμου 82

Ε. Χαλατση 79

Π. Λάμψα 76

Υπήρξαν δύο λευκά ψηφοδέλτια και δύο άκυρα.

– Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος εξελέγη νέος γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με 281 ψήφους σε σύνολο 319, ποσοστό δηλαδή 88%. Καταμετρήθηκαν 36 λευκά ψηφοδέλτια και 2 άκυρα.

Διαβάστε ακόμη:

Η πρώτη μήνυση για το «κρασάρισμα» στην αγορά νικελίου – Επενδυτής ζητάει αποζημίωση σχεδόν 500 εκατ. δολ.

Πληθωρισμός: Από την εξέλιξή του κρίνεται το μέλλον της οικονομίας

Profile: Στις 13 Ιουνίου η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων δωρεάν μετοχών