search icon

Πολιτική

Το Μαξίμου καταστρώνει τον οδικό χάρτη για το στήσιμο της διπλής κάλπης

Πότε θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης για την ημερομηνία του α’ γύρου - Από καθημερινό κρας τεστ η στρατηγική με στόχο την καλύτερη δυνατή επίθεση στην ενεργειακή ακρίβεια – Ενθαρρυντικά τα σήματα των δημοσκοπήσεων

Ένα ισχυρό και αυτοδύναμο  φινάλε της προεκλογικής μάχης επιδιώκει και σχεδιάζει με εντατικά βήματα πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, προετοιμάζοντας το κάθε βήμα και «κυκλώνοντας» στον «οδικό χάρτη» τις πιθανές ημερομηνίες για το στήσιμο της κάλπης την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή.

Στρατηγική και τακτικές κινήσεις περνούν από καθημερινό τεστ, συνδέονται και αξιολογούνται με βάση το στόχο για τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις της «επίθεσης» στην ενεργειακή ακρίβεια τον δύσκολο χειμώνα και «ενθαρρύνονται» από τα «σήματα» όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι πολίτες έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει για άλλη μια φορά να υπερβεί τα «εμπόδια» της πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και να «κρατήσει» τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, τώρα και την επόμενη μέρα. Πιστεύουν ότι η επιλογή της αδιαμεσολάβητης επαφής με τους πολίτες -με τις συνεχείς περιοδείες και του ίδιου του πρωθυπουργού- ταυτίζεται με την έγκαιρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της παράταξης καθώς και με την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των γενικότερων στόχων του σχεδίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ως βασική προτεραιότητα την αδιάκοπη προώθηση του κυβερνητικού έργου με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας«οι πολίτες μας εμπιστεύονται γιατί ξέρουν ότι το κυβερνητικό έργο, η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στις κρίσεις και η μεταρρυθμιστική ατζέντα δεν σταματά από προεκλογικούς υπολογισμούς», τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος. Αυτό δεν σημαίνει όμως -όπως εξηγεί- ότι δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την κατάρτιση ενός εκλογικού χρονοδιαγράμματος που να συμβάλει στην μεγιστοποίηση των κερδών της κυβερνητικής παράταξης μέσω της μαζικής προσέλευσης πολιτών στις κάλπες και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την ημερομηνία που θα στηθεί η πρώτη κάλπη. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ουδέποτε άλλαξε το χρονοδιάγραμμα για την εξάντληση της τετραετίας που ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ τον Ιούλη του 2019. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι οι ημερομηνίες θα «κλειδώσουν» αφού εξεταστούν όλες οι κρίσιμες παράμετροι. Το παζλ είναι δύσκολο. Μία παράμετρος αφορά στο πολιτικό momentum που θα επικρατεί από την αρχή της άνοιξης- μια άλλη στην ημερομηνία του Πάσχα, την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την διεξαγωγή του Πανελλαδικών Εξετάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ. Κάποιοι αναφέρουν ως κατάλληλες ημερομηνίες την 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαϊων) την 21η Μαϊου (Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης), χωρίς να αποκλείουν και το σενάριο διεξαγωγής των πρώτων εκλογών μέσα στον Ιούνη-που σημαίνει ότι η δεύτερη κάλπη θα στηθεί την «ώρα» εξάντλησης της τετραετίας.

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να εξασφαλίσει την σύντμηση της περιόδου από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης (μετά και την δεύτερη Κυριακή), ώστε να μην «χαλαρώσουν» οι ρυθμοί προώθησης του κυβερνητικού έργου και των αναγκαίων βημάτων για την ανάπτυξη της χώρας. Λέγεται ότι μπορεί να υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά το σύνολο των βημάτων που απαιτούνται είναι ακόμη υπό μελέτη- θα τεθούν δε στην κρίση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα εκλογικά διλήμματα που έχουν ήδη προσδιοριστεί και αναδειχθεί στο δημόσιο διάλογο συνθέτουν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, και το διακύβευμα των εκλογών. «Η ιστορική εμπειρία της Ελλάδας, στη διάρκεια της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας, έχει δείξει περίτρανα ότι η Ελλάδα προκόβει και ακμάζει όταν οι Κυβερνήσεις είναι αυτοδύναμες και ισχυρές. Κάθε δισταγμός, κάθε ολιγωρία, κάθε διαδικαστική σχολαστικότητα όχι μόνο δεν είναι αποδοτική, αλλά αποτελεί τεράστιο κίνδυνο σε ένα κόσμο που λειτουργούν αναθεωρητικές δυνάμεις. Η ιστορική συγκυρία και το εθνικό συμφέρον επιβάλλουν συνέχεια, σταθερότητα, συνέπεια και σιγουριά. Οι πολίτες καλούνται να διαλέξουν ποια Ελλάδα θέλουν», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στο Παρασκήνιο, υπογραμμίζοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές υπερβαίνουν τα παραδοσιακά δίπολα και θέτοντας σχετικά ερωτήματα: «Θέλουμε επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας ή επιδοματικές πολιτικές φτωχοποίησης; Μείωση ή αύξηση των φόρων; Ψηφιακό ή γραφειοκρατικό και παρωχημένο δημόσιο; Ισχυρό ή ανοργάνωτο ΕΣΥ;  Ανοικτά σύνορα ή αυστηρή μεταναστευτική πολιτική; Ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας ή θολοκουλτουριάρικο μηδενισμό; Σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις υπερδυνάμεις του πλανήτη ή αφελείς περιπλανήσεις στον τρίτο κόσμο; Πανεπιστήμια ποιότητας ή καταφύγια της ανομίας; Ανυποχώρητη εθνική πολιτική ή κλείσιμο ματιού στον αναθεωρητισμό;».

Διαβάστε ακόμη:

Αττική Οδός: Πώς θα γίνει η επέκταση – Οι νέοι άξονες και ο γόρδιος δεσμός για τα διόδια

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος (DeepSea Technologies): Με ούριο άνεμο στις θάλασσες του κόσμου

Ένας 26χρονος έγινε δισεκατομμυριούχος επενδύοντας στο virtual… YouTube

 

 

 

Exit mobile version