search icon

Πολιτική

Το «jump start» στα εξοπλιστικά, οι ανακοινώσεις Δένδια και τα ερωτηματικά για τον στόλο (pics)

Στην Επιτροπή της Βουλής στις 14 Νοεμβρίου και στο ΚΥΣΕΑ στις 5 Δεκεμβρίου θα φτάσει το τελικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την προτεραιοποίηση που είχε αναγγείλει ο Νίκος Δένδιας

Αυλαία πέφτει τις επόμενες ημέρες στην προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων την οποία ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας με το που ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς όπως έκανε γνωστό τη περασμένη εβδομάδα θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή της Βουλής στις 14 Νοεμβρίου και στο ΚΥΣΕΑ στις 5 Δεκεμβρίου.

Τα Επιτελεία όπως φαίνεται ολοκλήρωσαν τους φακέλους με τις αυξημένες ανάγκες που έχει ο κάθε κλάδος και πλέον μένει να ακούσουμε με ποια οπλικά συστήματα θα ενισχυθεί η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας τα επόμενα 12 χρόνια. Να σημειωθεί βέβαια ότι αυτό θα αποτελεί το δεύτερο εξοπλιστικό πακέτο της κυβέρνησης μετά τις αγορές των φρεγατών belharra,των μαχητικών rafale, των ελικοπτέρων black hawk, των πυραύλων spike nlos κ.α. και άλλων μικρότερων προγραμμάτων που κόστισαν περίπου 15 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση στο δεύτερο αυτό πακέτο έχει να αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις. Από τη μία τη δημοσιονομική μέγγενη που δεν επιτρέπει υπερβολικά ελλείμματα και αύξηση δαπανών και από την άλλη ένα εκρηκτικό και ρευστό γεωπολιτικό πεδίο με πολέμους και εμφυλίους σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την ευρύτερη περιοχή (Ουκρανία, Λίβανος, Ισραήλ, Αφρική) και νέες προκλήσεις ασφαλείας σε πολλαπλά πεδία.

Την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας το έθεσε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται στην ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά: «Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε γρήγορα, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, ένα βασικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορέσει να καλύψει κατά το δυνατόν τα κενά των δέκα ετών της αποεπένδυσης. Κι επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε όρους ενός “jump start” που θα μπορέσει να φέρει το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά, στο τεχνολογικό επίπεδο που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυνητικές απειλές».

Τα σίγουρα, τα σενάρια και τα ερωτηματικά για τον στόλο

Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν γνωστά αρκετά από αυτά που θα αποκτηθούν αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα με μεγάλα ερωτηματικά που προφανώς θα γίνουν γνωστά την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή.

Στο Πολεμικό Ναυτικό πρώτα και κύρια που έχει τις πλέον σύνθετες και δύσκολες αποστολές και απαιτεί τη μεγαλύτερη ενίσχυση έχει ήδη ανακοινωθεί η απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας FDI Belharra και η προσθήκη με στρατηγικούς πυραύλους επιφανείας Scalp Naval.

Η υπόθεση απόκτησης τεσσάρων κορβετών για τις οποίες έδωσαν ναυμαχία η Naval – Fincantieri φαίνεται ότι τελικά έχει παγώσει και πλέον απομένουν ελπίδες μόνο για την ευρωκορβέτα που ανακοινώθηκε ότι περνάει στη δεύτερη φάση αλλά με άγνωστο αν και πότε θα ολοκληρωθεί.

Μένει λοιπόν το πολυσυζητημένο πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ που παρά τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις και παρά τις πολλές προσφορές για όλα τα …βαλάντια από την κοινοπραξία TKMS – Thales Nederland δεν ολοκληρώνεται. Με πολλά σχέδια να έχουν διαδοθεί για το τι ακριβώς θα γίνει παραμένει σίγουρο ότι οι φρεγάτες είναι η καρδιά του Πολεμικού Ναυτικού παρά τα 30 χρόνια ηλικίας και δεν μπορούν να χαθούν.

 

Επίσης όπως έχει γίνει γνωστό το Πολεμικό Ναυτικό έχει ζητήσει και θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων 214 ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και για την αγορά  4 νέων υποβρυχίων, ενώ αναμένεται και η αναβάθμιση των πυραυλακάτων Super Vita.

Στο μακρινό μέλλον αυτό που αναμένεται να έρθει είναι η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών Constellation, το οποίο όμως είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο με αρκετά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.

Ο Νίκος Δένδιας στην τελευταία του ομιλία όμως δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για το τι ακριβώς σχεδιάζεται για τον στόλο.
Όπως τόνισε «το να διατηρεί με κόστος το Ναυτικό -με κόστος σε πληρώματα, σε ανθρώπινους πόρους, σε επισκευές, οι οποίες δεν καταλήγουν σε αξιόμαχο αποτέλεσμα– πλοία τα οποία δεν μπορούν να προσφέρουν κι απλώς καταγράφονται ως θεωρητικά στοιχεία ενός μη υπαρκτού εν τη πράξει στόλου, δεν βγάζει κανένα νόημα». Δήλωση που μεταφράστηκε από πολλούς ότι οδηγεί στην ύπαρξη τελικά μικρότερου στόλου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η Πολεμική Αεροπορία

Η απόκτηση των 20 game changer μαχητικών 5ης γενιάς F-35 αποτελεί για την Πολεμική Αεροπορία την κορωνίδα στα εξοπλιστικά της πρόγραμμα στα οποία μπορεί να προστεθούν ακόμα 20 δημιουργώντας δύο μοίρες στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή «τρέχει» η αναβάθμιση των 83 F-16 στη διαμόρφωση Viper, ενώ έχουμε ζητήσει και την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50.

Ταυτόχρονα μετά την απόκτηση των 24 μαχητικών Rafale, συζητείται και η αγορά επιπλέον 6 ώστε να συγκροτήσουν δύο μοίρες των 15.
Το μεγάλο πρόβλημα στην Πολεμική Αεροπορία όμως βρίσκεται στα μεταφορικά αεροσκάφη C-130 καθώς τα προβλήματα συντήρησης τα καθήλωσαν στο έδαφος και οι διαθεσιμότητες είναι εξαιρετικά μικρές. Είναι ερωτηματικό το πώς θα επιλυθεί τελικά το πρόβλημα.

 

Ο Στρατός Ξηράς και το ελληνικό iron dome

Το πλέον πρόσφατο από τα εξοπλιστικά που έχουν εξαγγελθεί ότι συζητούνται αποτελεί ο περιβόητος αντιαεροπορικός «θόλος», ή αλλιώς το ελληνικό …Iron Dome κατά τα ισραηλινά πρότυπα. Όπως όλα δείχνουν η επιλογή του ισραηλινού συστήματος έχει επικρατήσει με τις δύο εταιρείες της IAI και της Rafael να προκρίνονται.

Ένα πολυεπίπεδο σύνολο οπλικών συστημάτων διασπαρμένο σε όλη τη χώρα μαζί με τα νησιά με διαλειτουργικότητα και κεντρικό σύστημα πληροφοριών και διοίκησης. Στο σύστημα θα συμμετέχουν και θα λειτουργούν με ότι διαθέτουν και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο όπλων, ραντάρ, πληροφοριών, ενώ καθοδηγούνται από ένα ενιαίο κέντρο διοίκησης. Ουσιαστικά ότι οπλικό σύστημα διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα τίθεται σε περίπτωση επίθεσης σε λειτουργία αποτροπής.

Τέλος στον Στρατό Ξηράς μετυαξύ άλλων υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του πυροβολικού και εξετάζεται η αναβάθμιση των MLRS  (εξετάζονται και ισραηλινές λύσεις) ενώ προτεραιότητα υπάρχει και στην απόκτηση νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ).

 Διαβάστε ακόμη

Σπάνιο φαινόμενο: Χιόνισε στη Σαουδική Αραβία (tweets)

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα

Γιατί η νέα προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ προξενεί μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version