Επιχείρηση ισχυρών βημάτων ανάπτυξης, που θα αποτελέσουν τη βάση του εκλογικού διλήμματος στο τέλος της τετραετίας, ξεκινά το Μέγαρο Μαξίμου μετά και την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του «πακέτου» για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -χαρακτηρίζοντας «ιστορική στιγμή για την Ελλάδα» την έγκριση και την ψήφιση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης- εκτιμά ότι από τον φετινό Ιούλη μέχρι το τέλος της θητείας του θα έχει καταφέρει να θέσει σε τροχιά ισχυρής και ποιοτικής ανάπτυξης τη χώρα, διαγράφοντας σταθερά και σταδιακά το αρνητικό αποτύπωμα της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που περιγράφεται μέσα από το «αφήγημα» για την αξιοποίηση συνολικά (περίπου) 100 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκτός από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 26 δισ. από το ΕΣΠΑ για το 2021-2027, τα 19 δισ. από την ΚΑΠ και τις αναμενόμενες ιδιωτικές επενδύσεις που θα «κουμπώσουν» με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι τα 100 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια είναι ένα ποσό αντίστοιχο με αυτό που χάθηκε την περίοδο της κρίσης, δημιουργώντας επενδυτικό κενό. Ως εκ τούτου, απαιτείται τιτάνια προσπάθεια μετά την ουσιαστική προετοιμασία για την υποδοχή της νέας πραγματικότητας και γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν, προκειμένου να αναδείξουν τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού, τη φράση-ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter τη στιγμή της έγκρισης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης: «Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά και οι διαδικασίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη -στον βιώσιμο και ψηφιακό χώρο επιταχύνονται- οδηγώντας σε ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους τους πολίτες».
Είναι πασιφανές ότι το πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου, στη βάση του οποίου οικοδόμησε το σχέδιο το οικονομικό επιτελείο, παραπέμπει σε δύο κεντρικούς στόχους: ο πρώτος θέλει η ανάπτυξη να είναι ποιοτική και ο δεύτερος να μη μείνει κανείς πίσω και, κυρίως, οι πιο αδύναμοι. Όπως συμπληρώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, το στοίχημα προϋποθέτει ότι τα χρήματα δεν θα πέσουν σε μια… τρύπα κι ότι θα αξιοποιηθούν άμεσα και προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μάλιστα, πιστεύουν ότι η αυστηρή κριτική και οι αρνητικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης θα διαψευστούν γρήγορα και σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, προβλέπονται προγράμματα κατάρτισης, π.χ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και μπροστά αξιοποιώντας τα νέα «εργαλεία».
Αναμφίβολα το στοίχημα των 100 δισ. και της ορθής διαχείρισης και αξιοποίησής του κρύβει και το δίλημμα με το οποίο η κυβερνητική παράταξη θα προσέλθει για να πετύχει τη δυναμική επανεκκίνηση στις επόμενες εκλογές. «Όλα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δεν υφίστανται. Στο τέλος της τετραετίας το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες είναι αν θέλουν να συνεχίσει την ίδια πορεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή όχι», τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, υπενθυμίζοντας επίσης τα όσα είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εννοώντας ότι το δίλημμα στο τέλος της θητείας του θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, είναι εν τω μεταξύ ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη ροή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλώντας στη Βουλή, πριν από την ψήφιση του «πακέτου» «Ελλάδα 2.0», πρόβλεψε ότι: «Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος που υπέγραψε Συμφωνία με την Κομισιόν και ενδεχομένως και η πρώτη χώρα που θα πάρει χρήματα, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ, πιθανότατα, την επόμενη Παρασκευή». Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη. Και προφανώς ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα προχωρά μπροστά.
Να σημειωθεί δε ότι για την Ελλάδα το ποσό της προχρηματοδότησης αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισ.. ευρώ σε δάνεια). Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, προσδοκά να λάβει ακόμη 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, κάτι που θα αυξήσει το συνολικό ύψος στα 7,5 δισ. ευρώ.
Όσο για την ανεμπόδιστη εφαρμογή του σχεδίου; Αυτή περνά μέσα από τη συνεχή αξιολόγηση και των προσώπων που καλούνται να το υλοποιήσουν.
Και μπορεί το «σήμα» του πρωθυπουργού, μέσω συνεργατών του, να δείχνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, από το τέλος του χρόνου και μετά, όμως οι καλά γνωρίζοντες προσθέτουν ότι «όλοι και όλα κρίνονται»…
Διαβάστε ακόμα:
Αποκάλυψη newmoney: Φόρος 135 ευρώ για… 44 ευρώ αναδρομικά
Μαίρη Χατζάκου / ΜΕΒΓΑΛ: Η απόλυτη κυρίαρχη στο επιχειρηματικό «Game of Thrones» της 20ετίας
Come back με… δισ. για εταιρείες σε αθλητική ένδυση & υπόδηση – Τα «χρυσά» συμβόλαια με αθλητές