Σε σκηνικό έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ θα γίνει την Τετάρτη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή το εκκρεμές εδώ και τρία χρόνια ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Νίκο Ανδρουλάκη.
Ωστόσο και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουν εκ του σύνεγγυς απόψεις και να ψηλαφίσουν τις δυνατότητες συνεννόησης για τα μείζονα ζητήματα της χώρας-λίγο πριν ξεκινήσει η μετωπική σύγκρουση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2025. Κυβερνητικά στελέχη θυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τον κ. Ανδρουλάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν πρωτοεκλέχτηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν από την πλευρά τους ότι μεσολάβησε η υπόθεση των υποκλοπών και οι διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις, που κάθε άλλο παρά ευνοούσαν μια συνάντηση μεταξύ των δύο. Η επανεκλογή του Ν. Ανδρουλάκη τον περασμένο Οκτώβριο …έδωσε τη λύση: ο κ. Μητσοτάκης του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και να ανανεώσει την πρόσκληση προς τον αρχηγό του τρίτου κόμματος που στη συνέχεια απέκτησε τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι αναγκαίο ένα modus operandi μεταξύ των δύο θεσμών– «δεν γίνεται να μην μιλά ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τονίζει κυβερνητικός βουλευτής, διακρίνοντας στην στάση του κ. Ανδρουλάκη εσκεμμένη αναβλητικότητα επί τρία χρόνια. Για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι απαραίτητη η θεσμική λειτουργία και για να εξασφαλιστεί πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να δημιουργεί πεδία συνεννόησης, ειδικά σε στιγμές που λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα και τους πολίτες της. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος προχθές στην επικείμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι προσέρχεται με τη βούληση να συζητήσουν αναλυτικά τα μείζονα θέματα της χώρας όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η πορεία της οικονομίας, η ακρίβεια, το δημογραφικό, η στεγαστική κρίση και το κράτος δικαίου. Προσδοκά εν ολίγοις μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, παρά τις υπαρκτές διαφωνίες με τον «βασικό του αντίπαλο» που είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.
Έμπειροι κοινοβουλευτικοί θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει εύλογα το ζήτημα συνεννόησης για τη στήριξη στη βουλή θετικών μεταρρυθμίσεων, αν και υπουργοί και γαλάζια στελέχη κατατάσσουν τελευταίως το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του στην κατηγορία του «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ». Η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει σε αυτό το σημείο ότι «δεν υπάρχει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» και θέτει το ερώτημα προς το Μέγαρο Μαξίμου αν προτίθεται να υιοθετήσει θετικές για το κοινωνικό σύνολο προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως η τροπολογία για το νοσηλευτικό προσωπικό που κατέθεσε.
Εκτός ατζέντας στο ραντεβού η Προεδρική Εκλογή – Δυσαρέσκεια Ανδρουλάκη για Μαργαρίτη
Το ραντεβού πάντως δεν πρόκειται να ξεκλειδώσει το ζήτημα με την Προεδρική Εκλογή. Αντιθέτως μπορεί να ανοίξει το φάκελο περί συνταγματικής αναθεώρησης που θα εκκινήσει το νέο έτος και που για να ολοκληρωθεί απαιτεί συναινετικό κλίμα. Για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι είναι πολύ άκομψη η συζήτηση αυτήν την ώρα, από τη στιγμή που, η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει ακόμα λήξει. Και διαμηνύει ότι σκοπεύει να ανακοινώσει την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πρόσωπο του Προέδρου μέσα στον Γενάρη. Ποιο είναι το προφίλ του προσώπου που θα επιλέξει; «Πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα», διευκρινίζει ο κ. Μητσοτάκης και δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πρόσωπο. Ως εκ τούτου, το θέμα δεν πρόκειται να μπει στην ατζέντα της συνάντησης με το Νίκο Ανδρουλάκη την προσεχή Τετάρτη. «Δεν είμαι έτοιμος να κάνω μία τέτοια συζήτηση κατ’ ιδίαν με τον κ. Ανδρουλάκη διότι δεν έχω καταλήξει ακόμα στην πρότασή μας», είπε στον ΑΝΤ1.
Το ραντεβού της Τετάρτης έχει –σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη- θεσμικό χαρακτήρα. «Το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο», λένε δε, σχετικά με την προεδρική εκλογή και δεν κρύβουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κίνηση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς, Θόδωρου Μαργαρίτη να προτείνει και ονόματα υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να παίζει ο οποιοσδήποτε δημόσια την κολοκυθιά», έλεγαν χθες στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.
«Θα μπορούσαν τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να διατυπώσουν μια κοινή πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρότεινε ο Θόδωρος Μαργαρίτης και στη συνέχεια μιλώντας στο Mega είπε: «Θα είχε κανείς αντίρρηση για την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου της ΑΔΑΕ;» Ο κ. Μαργαρίτης επέμεινε διευκρινίζοντας ότι «Υπάρχουν πρόσωπα που συζητιούνται και από τον πολιτικό κόσμο και από τα κοινωνικά κινήματα και από τον κόσμο της Νομικής Επιστήμης. Δεν είμαι όμως εγώ αυτός που θα πάρει την απόφαση αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης».
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής έχει επισημάνει ότι το προτεινόμενο από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της κεντροδεξιάς παράταξης πρόσωπο πρέπει να έχει κεντροαριστερό προφίλ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να προτείνει κεντροδεξιό υποψήφιο πρόεδρο, τότε ο κ. Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει τη δική του εισήγηση για το προεδρικό μέγαρο- όπως έκανε το 2015 και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά προτείνοντας τον Νίκο Αλιβιζάτο απέναντι στην πρόταση της ΝΔ για τον Προκόπη Παυλόπουλο (που δεν ψήφισε ο τότε βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης). Με φόντο την Συνταγματική Αναθεώρηση ο κ. Ανδρουλάκης προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την εκλογή των Δικαστών, αλλά και να «καθαρογράψει» τη θέση του κόμματος για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Το σίγουρο είναι ότι η κεντρική πολιτική προτεραιότητα της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη στη νέα συνθήκη έχει να κάνει με την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να μπει σε τροχιά νίκης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. «Θα κάνω ό,τι περνάει απ’ το χέρι μου, θα πάω σε όλη την Ελλάδα, θα μιλήσω με την κοινωνία, θα είμαστε δίπλα στους πολίτες, θα κάνουμε άψογο κοινοβουλευτικό έργο, καθημερινά, για να μπορούμε να είμαστε ένα κόμμα που, και θα δει στα ίσια τη Νέα Δημοκρατία και θα μπορεί να την κερδίσει», είναι η φράση που επαναλαμβάνει μετά την επανεκλογή του στους συνομιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης θέλοντας να απαντήσει και σε όσους μοχλεύουν σενάρια συνεργασιών ή προσχωρήσεων βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι – υποστηρίζει – θετικός σε συνεργασίες του προσκηνίου, μέσα ή έξω από τη Βουλή, με πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς ή και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά η κεντρική προτεραιότητά μου είναι η ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Στόχος λοιπόν της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να ασκήσει επίμονες και τεκμηριωμένες πιέσεις στην κυβέρνηση ν’ αλλάξει πολιτικές που ακολουθεί, αποδεχόμενη τις προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη. Το προσπάθησε και θα το ξαναπροσπαθήσει καταθέτοντας νέες τροπολογίες στη βουλή. Τα «αποκαλυπτήρια» αυτής της στρατηγικής έγιναν προχθές με την τροπολογία για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών και των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, ενώ τις επόμενες μέρες στο ίδιο μοτίβο της κοινοβουλευτικής πίεσης, το ΠΑΣΟΚ θα φέρει δύο ακόμα τροπολογίες. Η μία θα είναι για το πάγωμα της golden visa σε δήμους, όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ενοικίων και μία δεύτερη για την υπερφορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών.
Διαβάστε ακόμη
Τι αλλάζει στα ενοίκια με το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής»
Ρεύμα: Αυξήσεις από 7% έως 63% στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο
Pudong Shipping Week: Ελλάδα και Κίνα ελέγχουν το 50% των θαλάσσιων μεταφορών (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα