Ανήμερα την Κυριακή του «άπιστου» -στην πραγματικότητα δύσπιστου- Θωμά,  επέλεξε για να επισκεφτεί ιδιωτικώς την Ελλάδα και να απευθυνθεί στους εδώ συμπατριώτες του ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Προφανώς την ονειρευόταν και την προετοίμαζε από καιρό τη συγκεκριμένη μαζικού χαρακτήρα εκδήλωση στην Αθήνα. Φανταζόταν ως πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν μεστός καλλιτέχνης έναν χώρο αντίστοιχο των ταλέντων και των προσόντων για να εκφωνήσει την ομιλία του. Ενα άνετο στάδιο, μια απλόχωρη αρένα, μια εκτεταμένων διαστάσεων δημόσια πλατεία. Δεν θα βολευόταν στριμωγμένος σε μια μικρή αίθουσα. Ηθελε προβολείς, τηλεοπτικές κάμερες, ηχηρές δονήσεις και ασίγαστο παλμό από τους συνωστισμένους ομοεθνείς του. Επλαθε με τον ευφάνταστο νου του ότι θα βρισκόταν ξεχωριστός ως δίμετρος στο βάθρο, πλαισιωμένος από ομοϊδεάτες του βουλευτές και δημάρχους της πατρίδας του, συνοδευόμενος από ορχήστρα που θα τον δοξολογεί προκαταβολικά με άσματα επινίκια.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Και τελικά μάλλον του προκύπτει η παράσταση παρά την υψηλού ρίσκου πρωτοβουλία του, απότοκο της ξεροκεφαλιάς του. Κανένας εξάλλου λόγος δεν συνηγορούσε υπέρ της πρεμούρας του να ξεκινήσει, ως περιττός μουσαφίρης, άμεσες συναντήσεις με την αλβανική Διασπορά στην Ελλάδα.

Με το πρόσχημα ότι διεξάγει προεκλογικό αγώνα εν όψει των εθνικών εκλογών στη πατρίδα του, οι οποίες δεν πρόκειται να διεξαχθούν ούτε σε δύο ούτε τρεις ή πέντε μήνες, αλλά σε έναν χρόνο από σήμερα. Πόσο μάλλον που η άφιξή του, προφανώς άνευ επίσημης πρόσκλησης, γίνεται σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα φουντώνει η κομματική αντιπαράθεση για τις επικείμενες ευρωκάλπες. Συνετά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε στους επιτελικούς συνεργάτες του ότι, δεδομένης της προεκλογικής φάσης που διανύουμε, θα ήταν προτιμότερη η μετάθεση της ιδιωτικής επίσκεψής του για μετά τις ευρωεκλογές της 9η Ιουνίου. Η διπλωματική προτροπή της Αθήνας αγνοήθηκε μπροστά στη σπουδή, στη βιασύνη, στην αδημονία του πεισματάρη εθνικολαϊκιστή Ράμα. Με το κουρεμένο σύριζα κεφάλι και το τριμαρισμένο μούσι του είχε βάλει αμέτι μουχαμέτι προτεραιότητα να δώσει ενώπιον των μεταναστών συμπατριωτών του το δικό του σόου εκτός των συνόρων της χώρας του.

Ηδη από το Μεγάλο Σάββατο ο ίδιος υπενθύμιζε ότι ξεκινά από την Αθήνα «το ανοιξιάτικο ταξίδι στη Διασπορά». Η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόταν με βίντεο στο οποίο παρήλαυναν στιγμιότυπα από τις συναντήσεις του τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εμφανίζονταν επίσης εικόνες από τα αποκαλυπτήρια τον περασμένο Οκτώβριο της προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη, ένα από τα χωριά της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ηπειρο. Σημειολογικά φρόντιζε με συμφιλιωτικά μηνύματα να αναδείξει στο εγχώριο κοινό του τη σημασία της περιοδείας του στο εξωτερικό. Με πρώτο σταθμό την Αθήνα -θα ακολουθήσουν το Μιλάνο, το Λονδίνο και το Ντίσελντορφ- διαφήμιζε την καμπάνια του με τίτλο «Αναζωογόνηση της Διασποράς 2030» και σύνθημα «Περήφανοι για την Αλβανία». Γιατί τώρα δεν συμπεριέλαβε ως τόπους των εξορμήσεών του τα Σκόπια και την Πρίστινα, όπου πλεονάζει το αλβανικό στοιχείο, αποτελεί μυστήριο. Μάλλον του τις απαγόρευσαν οι Κοσοβάροι και οι Βορειομακεδόνες.

Απόγνωση

Στην πραγματικότητα, αυτή η ταξιδιωτική εκστρατεία του στη Δύση φανερώνει την απόγνωσή του, αφού η χώρα του έχει πληθυσμιακά συρρικνωθεί εξαιτίας της μαζικής μετανάστευσης μετρώντας πλέον λιγότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους. Οπως εξωράιζε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο βουλευτής και τέως αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης, Εριόν Μπράτσε, η υποτιθέμενη προεκλογική περιπλάνηση του Ράμα στο εξωτερικό έχει εθνικούς στόχους.

Πρώτα απ’ όλα, να καλέσει τους μετανάστες να γυρίσουν πίσω! Να τους διαμηνύσει ελκυστικά ότι καλύτερα εδώ στο σπίτι χωρίς έξοδα παρά εκεί στα πολυδάπανα ξένα. Πράγματι, στη σημερινή Αλβανία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς ο τουριστικός τομέας, ενώ πέφτουν αρκετά λεφτά από Σαουδάραβες και Τούρκους που επενδύουν σε έργα υποδομής.

Ωστόσο η χώρα δοκιμάζεται από οξυμένα προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το 1/4 του πληθυσμού βρίσκεται, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάτω από το όριο της φτωχοποίησης, ενώ το 1/3 βιώνει σοβαρές υλικές στερήσεις.

Πού, λοιπόν, να επιστρέψουν σε τέτοιες δυσοίωνες συνθήκες οι δουλευταράδες στην ξενιτιά μετανάστες; Ούτε που το σκέφτονται να βουλιάξουν πάλι στο τέλμα της ανέχειας ενόσω οι διαφαινόμενες θετικές προοπτικές δεν αποτρέπουν το απειλητικό φάσμα της οικονομικής επισφάλειας. Και πόσο, άραγε, πια να εμπιστευτούν την ψήφο τους στον καιροσκόπο Ράμα; Αλλωστε, οι περισσότεροι εξ αυτών θυμούνται ότι ο ίδιος είχε επιβάλει δύο εβδομάδες καραντίνα σε όσους Αλβανούς επέστρεφαν στην πατρίδα τους για να ψηφίσουν. Γεγονός που λειτούργησε αποτρεπτικά και δεν πήγε κανείς τους στις κάλπες. Τότε ο Αλβανός πρωθυπουργός θεωρούσε ότι οι συγκεκριμένοι ομοεθνείς του δεν θα τον ψήφιζαν. Τώρα, προφανώς, πιστεύει ότι άλλαξαν πολιτικό φρόνημα.

Οσο για τον υποκριτικό φόβο του για τον κορωνοϊό, που δήθεν μολυσματικά μετέφεραν οι επανακάμπτοντες μετανάστες, αρκούσε η αποκάλυψη ότι τον Δεκέμβριο του 2021 τον πέταξαν κλοτσηδόν από την πτήση αεροσκάφους της Lufthansa. Επειδή ο εριστικός Ράμα δεν συμμορφωνόταν με τα μέτρα πρόληψης αρνούμενος εμμονικά να φορέσει μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο 60χρονος Εντβίν Κριστάτς Ράμα παραμένει μετά από 11 χρόνια πρωθυπουργικής θητείας ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην Αλβανία. Δεσπόζει, παρότι κατηγορείται για αυταρχικότητα, αδιαφάνεια, διαφθορά και εμπλοκή της κυβέρνησής του με το οργανωμένο έγκλημα. Παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, εξαγορά ψήφων και εκφοβισμό των ψηφοφόρων, έχει το πάνω χέρι στην εξουσία.

Με τη συχνά εμπρηστική ρητορική και τις δονκιχωτικές συμπεριφορές του επικρατεί των αντιπάλων του στο πολιτικό σκηνικό. Και όπου ζορίζεται αναλαμβάνουν η προπαγάνδα των ελεγχόμενων από την κυβέρνησή του ΜΜΕ καθώς και η «ανεξάρτητη» δικαστική εξουσία, για να του καθαρίσουν το τοπίο του ανθηρού του μπαξέ από ενοχλητικά αγκάθια και πάσης φύσεως ζιζάνια. Από την αρχή του χρόνου κιόλας ο πολιτικός ανταγωνιστής του, ο 80χρονος πρώην προσωπικός γιατρός του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, Σαλί Μπερίσα, -άλλο πολιτικό κουμάσι και αυτός!-, επικεφαλής του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος και de facto αρχηγός της αντιπολίτευσης, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αιτία η έρευνα των δικαστικών αρχών για διαφθορά κατά την πρωθυπουργία του από το 2005 έως το 2013. Γεγονός που χαρίζει στον πανύψηλο Ράμα το προνόμιο της άνεσης να αλωνίζει με ανεξέλεγκτη αυθάδεια στον πολιτικό στίβο. Τι πιο ιδανικό για έναν πρώην δήμαρχο Τιράνων, που, ως γνώστης του χειρισμού των πινέλων, μπογιάτισε με ροζ, κίτρινες, πράσινες και βιολετί αποχρώσεις τις προσόψεις των κτιρίων της αλβανικής πρωτεύουσας; Πόσο πιο ήρεμο το τρέχον πολιτικό περιβάλλον για έναν παροξυσμικά ευέξαπτο, διαγνωσμένο με ψυχολογική διαταραχή και νοσηλευθέντα στο παρελθόν σε νευρολογική κλινική! Εκεί όπου κατόπιν θεραπείας κρίθηκε ότι ιάθηκε ανακτώντας ολοσχερώς τις πνευματικές και ψυχικές του δυνάμεις.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr