search icon

Πολιτική

Tι αλλάζει στις προσλήψεις στο Δημόσιο – Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ

Σε 6 μήνες, αντί για 2 χρόνια τα ονόματα των επιτυχόντων - Οι νέες προκηρύξεις και η δημιουργία επετηρίδας για άντληση στελεχών - Ο υπ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και η υφυπουργός Β. Χαραλαμπογιάννη έχουν αναλάβει το έργο εκσυγχρονισμού του ΑΣΕΠ

Να επιταχύνει κατά πολύ τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων για τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς το διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση κάθε προκήρυξης μέχρι τον διορισμό των επιτυχόντων έχει ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα δύο χρόνια. Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες προσλήψεις έχουν προγραμματιστεί για τη φετινή χρονιά, αλλά και τις αμέσως επόμενες, ο έλεγχος πληρότητας των φακέλων των εκατοντάδων χιλιάδων υποψηφίων από το ΑΣΕΠ έχει μπλοκάρει το σύστημα.

Αφορμή για να πατήσει το Μέγαρο Μαξίμου το κουμπί της απλοποίησης των διαδικασιών αποτέλεσε ο μεγάλος γραπτός διαγωνισμός 2Γ/2022, όπου μετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες διαγωνιζόμενοι από όλη τη χώρα τον Μάρτιο του 2023 και ακόμη εκκρεμούν τα οριστικά αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΑΣΕΠ υπήρξε αντικείμενο μιας από τις πρώτες συσκέψεις που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον ανασχηματισμό, με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη να έχουν αναλάβει στο εξής την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος.

Παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις συμμετοχής στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ υποβάλλονται ηλεκτρονικά, η μεγάλη καθυστέρηση προκύπτει από το γεγονός ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών των υποψηφίων γίνεται σε δύο στάδια που περιλαμβάνουν και επικαλύψεις. Σε πρώτη φάση, το ΑΣΕΠ ελέγχει τα προσόντα που έχει δηλώσει στην αίτησή του ο υποψήφιος και αποδεικνύονται από τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά (αν, για παράδειγμα, έχει πτυχίο Νομικής, όπως δήλωσε), προτού βγει η βαθμολογία. Στη συνέχεια, όταν πλέον κάποιος διοριστεί, ο φορέας διορισμού του καλεί τον νέο υπάλληλο να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά για να ελέγξει τη γνησιότητά τους.

Θυρίδα υποψηφίου

Με τη δέσμη παρεμβάσεων που προωθεί τώρα το υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή θυρίδα για κάθε υποψήφιο και τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα και άπαξ από όλα τα ψηφιακά μητρώα του Δημοσίου (gov.gr, e-efka, ptyxia.gov.gr), ώστε ο εκάστοτε υπάλληλος του ΑΣΕΠ να είναι βέβαιος τόσο ότι υπάρχουν όσο και ότι είναι αυθεντικά τα δικαιολογητικά του κάθε υποψηφίου.

Ενδεικτικό της αναγκαιότητας για την ψηφιακή διασύνδεση των μητρώων είναι το γεγονός ότι ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ μπορεί να ελέγξει μεσοσταθμικά 10 αιτήσεις με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τους την ημέρα, όταν ένας μεσαίος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ μπορεί να ξεπεράσει και τις 70.000 αιτήσεις. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι από το 2021 έως και τον τρέχοντα Ιούνιο το ΑΣΕΠ έχει εκδώσει 38.949 προσωρινά και οριστικά αποτελέσματα, όταν οι υποβληθείσες αιτήσεις για προκηρύξεις και διαγωνισμούς είναι υπερπολλαπλάσιες.

Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της θυρίδας, πλέον, ο εκάστοτε υποψήφιος θα εισέρχεται με κωδικούς Τaxisnet για να υποβάλει την αίτησή του για την προκήρυξη, μέσω της οποίας θα δίνει εξουσιοδότηση στο σύστημα να αναζητήσει από το gov.gr όλα τα σχετικά στοιχεία ή/και τα μοριοδοτούμενα κριτήρια, όπως πιστοποιητικά για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ.

Και αν για τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας τα πράγματα είναι εύκολα μέσω του gov.gr, ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν έως τώρα τα μεγάλα πανεπιστήμια.

Μπορεί να έχουν ψηφιοποιηθεί και να είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμοι 500.000 τίτλοι σπουδών στο ptyxia.gov.gr από 20 ΑΕΙ, ωστόσο από αυτή τη δεξαμενή λείπουν μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για να μη χαθεί ο στόχος, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη εγκαταστήσει μια task force τεχνικών στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, προκειμένου μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχουν συνδεθεί διαλειτουργικά με όλο το ψηφιακό σύστημα του Δημοσίου. Επιπλέον, 180.000 βεβαιώσεις ισοτιμίας είναι ψηφιακά διαθέσιμες και από τον ΔΟΑΤΑΠ, ενώ στην ίδια ψηφιακή εφαρμογή θα εμπίπτουν τα πτυχία γλωσσομάθειας, η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η βεβαίωση προϋπηρεσίας από τον ΕΦΚΑ.

Στην περίπτωση τυπικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί από τρίτους φορείς, όπως ξενόγλωσσα ινστιτούτα, οι τίτλοι σπουδών θα βεβαιώνονται στην εφαρμογή από τον κάθε φορά πάροχο, ενώ για τα απολυτήρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα υπάρχει σχετική ηλεκτρονική ταυτοποίηση με την εκπαιδευτική μονάδα όπου φοίτησε ο κάθε υποψήφιος, καθώς ψηφιακά διαθέσιμα είναι τα απολυτήρια όσων αποφοίτησαν από το 2018 και εξής. Τέλος, για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, πληροφορίες θα αντλεί διαλειτουργικά η θυρίδα του υποψηφίου από το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Γρήγοροι διορισμοί

Η ηλεκτρονική συλλογή των πιστοποιητικών θα συμπαρασύρει μοιραία και όλα τα επόμενα στάδια των διαγωνισμών, καθώς ο έλεγχος των προσόντων θα γίνεται ψηφιακά, δηλαδή αυτόματα, μειώνοντας και τον χρόνο ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων κατά τουλάχιστον 80%. Με υψηλές ταχύτητες θα τρέχει και η διαδικασία πρόσληψης μετά τις προωθούμενες αλλαγές, ενώ θα μειωθεί κατακόρυφα και ο χρόνος αποδοχής της πρόσληψης, που τώρα φτάνει μέχρι και τους έξι μήνες. Το γεγονός, μάλιστα, ότι πολλοί υποψήφιοι είχαν διοριστεί αλλά μπορούσαν να αποδεχτούν τη θέση μετά από ένα εξάμηνο μπλόκαρε όλο το σύστημα, γιατί πολλοί από τους νεοδιορισθέντες παράλληλα επέλεγαν μια άλλη θέση από τα αποτελέσματα παλαιότερων προκηρύξεων, με το ΑΣΕΠ να ψάχνει κάθε φορά για επιλαχόντες.

Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται ακόμη και θεσμοθέτηση ποινής σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού, που μπορεί να θέτει τον εκάστοτε υποψήφιο εκτός της συμμετοχής στη διαδικασία του ΑΣΕΠ για συγκεκριμένο αριθμό χρόνων. Επιπλέον, για τον νεοδιοριζόμενο που θα αποδέχεται τη θέση του στο Δημόσιο, όλη η θυρίδα που διατηρούσε ως υποψήφιος θα μεταφέρεται αυτούσια στο HRMS, δηλαδή το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου, με την εγγραφή του να προστίθεται αυτόματα στο υπάρχον δυναμικό της δημόσιας διοίκησης.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr

 

Exit mobile version