search icon

Πολιτική

Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο Φλωρίδη – Λουκέτο και βαριά πρόστιμα σε εταιρείες που δίνουν μίζες

Μέχρι τώρα οι διώξεις για δωροδοκία αφορούσαν μόνο τα διοικητικά στελέχη - Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 10.000 ευρώ και θα φτάνουν σε επίπεδα εκατομμυρίων χωρίς πλαφόν - Η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τους ποινικούς κώδικες που θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα

Κατά τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πρότυπα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης βάζει φραγμούς στη διαφθορά, τόσο την εγχώρια όσο και την «εξαγόμενη», από ελληνικές εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή σηκώνει ασπίδα στην τήρηση των κανόνων προστασίας του ανταγωνισμού.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά ποινικά δρώμενα θα επιβάλλονται από τα ελληνικά δικαστήρια μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στις ίδιες τις εταιρείες, δηλαδή τα νομικά πρόσωπα, οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και το λουκέτο, εφόσον αποδεικνύεται ότι χρηματίζουν τρίτα πρόσωπα προκειμένου να αναλάβουν κατασκευαστικά ή άλλα έργα, καθώς και αν εμπλέκονται σε χρηματισμό για αγορές εξοπλισμών για τις Ενοπλες Δυνάμεις (αεροπλάνα, πλοία και γενικά στρατιωτικό υλικό), ιατρικών μηχανημάτων για νοσοκομεία και γενικότερα σε όσους σχετίζονται με παιχνίδια διαφθοράς που νοθεύουν τους κανόνες του ανταγωνισμού.

Η σχετική διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘEMAτος», θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το νομοσχέδιο αυτό, με τα έως σήμερα δεδομένα, θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που συγκλόνισαν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία το «σκάνδαλο της Siemens», το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων με πρωταγωνιστή τον αποβιώσαντα πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, το σκάνδαλο της Dupuy, που υπερκοστολογούσε ορθοπεδικά είδη προκαλώντας ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους τουλάχιστον 11,5 εκατ. ευρώ, το σκάνδαλο της Novartis με χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων και ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία προς όφελος των συμφερόντων της, υπόθεση που έφτασε μέχρι το Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) κ.λπ.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ ισχύει ένα πολύ αυστηρό καθεστώς επιβολής τεράστιων χρηματικών προστίμων σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι κάποια εταιρεία, με όποια νομική μορφή και αν λειτουργεί, χρημάτισε τρίτα πρόσωπα με χρήματα ή με καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό, είτε σε είδος, όπως είναι η αγορά αυτοκινήτου, σκάφους αναψυχής, διαμερίσματος κ.λπ.

Στις περιπτώσεις εμπλοκής των νομικών προσώπων σε παιχνίδια διαφθοράς θα επιβάλλονται πλέον αυτοτελώς εξοντωτικά μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στις εταιρείες αυτές. Τα πρόστιμα αυτά είναι ανεξάρτητα από τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στα στελέχη των νομικών προσώπων και τελικά καταδικάζονται από τα δικαστήρια. Μάλιστα, για τις περιπτώσεις αυτές, στην Αμερική προβλέπεται η προστασία των μαρτύρων που συμβάλλουν στην κάθαρση της διαφθοράς και αμείβονται με οικονομικά μπόνους που είναι σε συνάρτηση με το επίπεδο συμβολής τους στις αποκαλύψεις.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version