Ήταν σχεδόν 23:00 χθες το βράδυ και το debate των δύο εκπροσώπων Τύπου στην ΕΡΤ, του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου, έβαινε προς το τέλος του. Το τέλος μιας μονόωρης, αρκούντως στυλιζαρισμένης τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, με μικρά περιθώρια διάδρασης μεταξύ δύο πολιτικών στελεχών που, ομολογουμένως, και πείρα έχουν και δεν φοβούνται την απευθείας αντιπαράθεση. Τότε, η κ. Τσαπανίδου βρήκε την ευκαιρία να ρωτήσει εκτός χρόνου τον κ. Οικονόμου, αν αυτό που έκαναν οι δυο τους θα μπορούσε να επαναληφθεί μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής θητείας, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν 51 φορές στη Βουλή», αντέτεινε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι αθροιστικά συζήτησαν 51 ώρες και διερωτώμενος τι παραπάνω θα πουν σε μιάμιση ώρας μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης. Νωρίτερα, βεβαίως, στο briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός debate κατά την προεκλογική περίοδο.
Η αλήθεια είναι ότι, πέρα από τις δημόσιες αβροφροσύνες, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες της διακομματικής επιτροπής που αναλαμβάνει να συζητήσει τους όρους διεξαγωγής ενός debate. Η ιστορία του 2019 είναι ακόμα νωπή, όταν η ασυμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επέφερε τη μη διεξαγωγή debate. Ο κ. Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εμφανίστηκε θετικός σε μια ενδεχόμενη τηλεμαχία των δύο μονομάχων, Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Το αν, όμως, αυτή θα πραγματοποιηθεί «παίζεται», ενώ το ίδιο ισχύει και για ένα debate με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Και αυτό γιατί όλοι παραδέχονται ότι το ισχύον format στα debate είναι εξαιρετικά βαρετό, στην πράξη, όμως, μια πιο ανοιχτή συζήτηση αποθαρρύνεται, όταν έρχεται η ώρα της διαπραγμάτευσης των όρων.
Μετά τις 10 Μαρτίου
Όπως και να έχει, οι αποφάσεις για το ή τα debates θα ληφθούν μετά τις 10 Μαρτίου, όταν θα έχει διαλυθεί η Βουλή και θα έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές για τις 9 Απριλίου. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις και η πιθανότερη μέρα προκήρυξης των εκλογών είναι η 9η Μαρτίου. Νωρίτερα, το πιθανότερο στις 3 Μαρτίου θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα κλειδώσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και θα κλείσει τις τελευταίες νομοθετικές εκκρεμότητες.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr