search icon

Πολιτική

Τα «ναι» και τα «όχι» του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Οι δυο άνδρες ανέλυσαν σε βάθος τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα εθνικά θέματα και συμφώνησαν ότι διαφωνούν για μια σειρά πρωτοβουλιών κοινωνικής πολιτικής

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Ναι» στην επιστολική ψήφο που θα ισχύσει μόνο για τους ομογενείς και στις βουλευτικές εκλογές, λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη τους συνάντηση που κράτησε μία ώρα και 20 λεπτά και κατά την οποία μίλησαν αναλυτικά για τα μείζονα θέματα που αφορούν στη χώρα και τη γύρω περιοχή. Οι δυο τους ανέλυσαν σε βάθος τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα εθνικά θέματα- συμφώνησαν ότι διαφωνούν για μια σειρά πρωτοβουλιών στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δεν έδειξαν να βιάζονται για την ανανέωση του ραντεβού, που έγινε τρία χρόνια μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ενώ είχε αναλάβει καθήκοντα αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι δεδομένο ότι η ηγεσία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ποντάρουν και θα συνεχίσουν τις σκληρές αντιπαραθέσεις με την κυβερνητική παράταξη. Σήμερα για παράδειγμα ο κ. Ανδρουλάκης  σκοπεύει να αναδείξει από το βήμα της Ολομέλειας της Bουλής τις διαφορετικές απόψεις και προτάσεις όσον αφορά στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό, τον αλγόριθμο υπολογισμού και τις συλλογικές συμβάσεις. Κατά τη μονομαχία με τον πρωθυπουργό για τον προϋπολογισμό, που θα ψηφιστεί στις 15 Δεκεμβρίου, θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ζητώντας να τις υιοθετήσει η κυβερνητική πλευρά.

Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να επιμείνει στην συζήτηση που θα μπορούσε για παράδειγμα να ενδιαφέρει ένα συνασπισμό κομμάτων (όπως είναι το ΠΑΣΟΚ) και το μπόνους των 40 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Ήταν – σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη- μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου συζητήθηκε η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, το δημογραφικό, θέματα εξωτερικής πολιτικής (Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, εξελίξεις στη Μ. Ανατολή) και ζητήματα κράτους δικαίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του εθνικού ζητήματος του δημογραφικού με εκπροσώπηση των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ο κ. Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε στο αίτημα τονίζοντας ότι θα αναλάβει δράση η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη. «Είναι για εμάς το κορυφαίο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα με οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις, που απαιτεί συνεκτική εθνική στρατηγική μακράς πνοής», εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης που βρήκε ανταπόκριση και για την πρόταση-σύσταση  Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή ως προς τα θέματα της ακρίβειας.

Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που φάνηκε ότι θα εξετάσει ο πρωθυπουργός όταν εκκινήσει η διαδικασία. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, επέμεινε στην άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ. Τέλος, καταγράφηκε η διαφωνία τους ως προς τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, τη golden visa και την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών.

«Η συναίνεση είναι σαν το ταγκό που θέλει δύο. Εμείς θα συνεχίσουμε την αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση στην Βουλή και στην κοινωνία με προτάσεις», δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο κ. Ανδρουλάκης εννοώντας ότι η συναίνεση δεν είναι μόνο δική του υπόθεση. Ο ίδιος και το κόμμα του άλλωστε, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, «θα πούμε τα “όχι” που πρέπει να ειπωθούν και τα παραγωγικά “ναι” γιατί πρέπει να υπάρξει πεδίο συναίνεσης με βήματα και από τις δύο πλευρές- χωρίς τοξικότητα αλλά με παραγωγικό τρόπο».

Διαβάστε ακόμη

Το παγκόσμιο ενεργειακό stratego και οι επιπτώσεις στην ναυτιλία – Τα σχέδια και ο ρόλος Ρωσίας, Κίνας, Ιράκ

Τι περιλαμβάνει η νέα 5άστερη επένδυση ύψους €41,7 εκατ. της οικογένειας Ανδρεάδη στη Χαλκιδική

Κρυπτονομίσματα: Γιατί παραμένουν αόρατα για την εφορία – Τι σημαίνει το νομοθετικό κενό για τους επενδυτές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version