Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει στη ρητορική του για μια κυβέρνηση που δεν θα έχει θα πρέπει να έχει πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να συμπράξει σε ένα συνεργατικό σχήμα την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει στο προεκλογικό τερέν των περιοδειών εκτός Αθηνών, θέτοντας μετ’ επιτάσεως τα εκλογικά διλήμματα που συνδέονται αναπόδραστα με το ποιος και σε ποια εκδοχή θέλουν οι πολίτες να αναλάβει τη διακυβέρνηση και να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη μέρα.
Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στη Λαμία, την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, όπου το κόμμα δέχθηκε πλήγμα με την υπόθεση του Θέμη Χειμάρρα, ο οποίος παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα. Πρόκειται για μια περιοδεία που προγραμματιζόταν να γίνει πριν την προκήρυξη των εκλογών για τις 9 Απριλίου, πήγε, όμως, πίσω λόγω της τραγωδίας των Τεμπών. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζεται να βρεθεί και στα Ιωάννινα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ πριν από την προκήρυξη των εκλογών του Μαΐου εκτιμάται ότι θα πάει και σε ένα μεγάλο νησί της χώρας, τη Μυτιλήνη ή την Κέρκυρα.
Με τον κ. Ανδρουλάκη να… μπλέκει τα πράγματα και να καθιστά, εκ των πραγμάτων, τις προοπτικές μετεκλογικής συνεργασίας πολύ δύσκολες, ο κ. Μητσοτάκης θα επενδύσει εκ νέου στο πολιτικό αφήγημα της αυτοδυναμίας, προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να μπορεί αυτεξούσια να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι, όσο απομακρυνόμαστε από το ορόσημο των Τεμπών και ο θυμός των πολιτών καταλαγιάζει, τα βασικά διλήμματα για τις εκλογές θα είναι παρόμοια με την περίοδο προ της τραγωδίας. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα βάζει στην εξίσωση και την παράμετρο της σύγκρουσης με το «βαθύ κράτος», για την οποία θα κάνει και πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες στο πλαίσιο του προγραμματικού λόγου της ΝΔ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, εκτιμούν ότι οι πολίτες δεν θέλουν αναταραχή την επομένη των εκλογών, εξ ου και είναι της άποψης ότι η στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη, αν και απαντά στο ερώτημα πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τον κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει την επιχειρηματολογία υπέρ της αυτοδυναμίας. Κάτι που γίνεται έτι εντονότερο, όσο στον δημόσιο διάλογο ακούγονται ονόματα «δυνάμει πρωθυπουργών» που δεν… ενθουσιάζουν το ευρύ κοινό. Προς επίρρωσις αυτής της επιχειρηματολογίας, κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι γίνονται μάρτυρες των προβλημάτων που έχουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τρικομματική συνασπισμό που κυβερνά τη Γερμανία και βρίσκεται σε φάση σκληρών εσωτερικών αντεγκλήσεων.
Διαβάστε ακόμη:
Άκτωρ: Πώς χτίζεται ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος κατασκευών στην Ελλάδα
Το παρασκήνιο ενός ηχηρού διαζυγίου: Γιατί οι Εγγλέζοι έδιωξαν τον Καμπουρίδη (pics)