Πρεμιέρα στις κοινοβουλευτικές κόντρες μετά από τις πρόσφατες ευρωεκλογές θα κάνουν την Τετάρτη οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ολομέλεια, όπου η αντιπαράθεση φαίνεται ότι θα διευρυνθεί σε όλα τα μείζονα θέματα που συνδέονται με τις εξελίξεις και την προοπτική της χώρας.

Μπορεί το αντικείμενο της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης – κατόπιν αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη – να είναι ο απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να απαντήσει σε ενδεχόμενες τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών για όλα τα μείζονα θέματα που περιλαμβάνουν: από τις εξελίξεις στην οικονομία, την κατάσταση και τις δράσεις στην Υγεία, τη διαρκή μάχη εναντίον της ακρίβειας, έως και τις ελληνοτουρκικές θέσεις που βρίσκονται σε μια νέα κρίσιμη καμπή και το μεταναστευτικό που κυριάρχησε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Δεν υπάρχει άλλωστε αμφιβολία ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά από την επανεκλογή του στην ηγεσία και την αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να καταγράψει την πρώτη «μονομαχία» του με τον πρωθυπουργό στη νέα κοινοβουλευτική και πολιτική συνθήκη.

Ο κ. Μητσοτάκης -σύμφωνα με συνεργάτες του- είναι αποφασισμένος να ανοίξει τη συζήτηση τοποθετούμενος σε συναινετικούς τόνους, όμως την ίδια στιγμή δεν προτίθεται να αφήσει αναπάντητες τις ανοίκειες επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνηση με φόντο τα ελληνοτουρκικά από τα κόμματα της άκρας δεξιάς και από άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν δέχεται – και θα το επισημάνει σε όλους τους τόνους- όλα όσα ακούει από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας περί «μειοδοτών» και έχουν στόχο την κυβέρνηση επειδή συζητά με την Τουρκία.

Είναι δε γεγονός ότι παρότι ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί έξι φορές με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  αυτό δεν σημαίνει – λένε οι συνεργάτες του- ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Οι ίδιοι άνθρωποι εξηγούν ότι «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» και ταυτόχρονα αναρωτιούνται με νόημα «που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες, όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο ή όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιούνιο και άλλα πολλά;».

Οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών στον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ προσεκτικές, αλλά και όταν «δείχνουν» προς τις ακραίες φωνές στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπουν ευθέως στην αυστηρή προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ισχύει στο ακέραιο. «Εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε μια διαμάχη με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας, σεβόμενοι πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του οι οποίες είναι γνωστές», τονίζει χαρακτηριστικά για τον πρώην πρωθυπουργό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης προσθέτοντας ότι «ένας πρώην Πρωθυπουργός έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση και ως προς την ψήφο του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ως προς τη διατύπωση των απόψεων του». Υπάρχει όριο ως προς την προπαγάνδα από κάποια Μέσα. Ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει όμως ότι υπάρχει όριο ως προς το τι μπορεί να προσάψει κανείς σε μια κυβέρνηση και  ότι, ως εκ τούτου η αντίδραση θα είναι πολύ πιο έντονη όταν κάποιος προσπαθεί να χαρακτηρίσει κάτι μεταξύ «ενδοτικού» και «προδότη», «έναν Υπουργό Εξωτερικών, όπως τον κ. Γεραπετρίτη, που με τις ενέργειές του ισχυροποιεί τη χώρα.

Καθαρές είναι και οι επισημάνσεις όσον αφορά στη συζήτηση για το Κυπριακό. «Κατά παραδοχή – και μάλιστα με επανειλημμένες δηλώσεις – του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κ. Χριστοδουλίδη, η Ελλάδα ταυτίζεται, όπως πάντοτε, όχι μόνο τώρα, διαχρονικά με την Κύπρο στη θέση μας για το Κυπριακό. Είναι εθνική θέση η λύση του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επαναλαμβάνουν στελέχη του Μαξίμου και  επιμένουν: «Άρα, Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί. Όποιος, λοιπόν, λέει ότι επιχειρείται «προδοσία», είναι σαν να λέει ότι θέλει η Κύπρος να προδώσει τον εαυτό της».

Για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επιτυχής πολιτική της -η φύλαξη των συνόρων, οι διαφορετικές διαδικασίες απονομής ασύλου και η ρητορική  εκτός συνόρων- έχει οδηγήσει μια Ελλάδα, που είχε πιεστεί και είχε φτάσει να έχει 93.000 διαμένοντες, να έχει 23.000 και από 130 να έχει 30 δομές. «Αυτά όλα δεν θα τα χαρίσουμε σε καμία άκρα Δεξιά. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη – και ότι τυχαία- άλλαξε τη διαδικασία ασύλου. Ανάσαναν, ανέπνευσαν τα νησιά. Αυτά έγιναν αυτά τα χρόνια», αναφέρουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου, όπως φάνηκε και από την ομιλία του πρωθυπουργού στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους: από την ακρίβεια και την μείωσης της αγοραστικής δύναμης μέχρι την κατάσταση στα νοσοκομεία με τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν λάβει οδηγίες για διαρκή και σταθερά βήματα, όπως είναι οι συνεχείς έλεγχοι και οι προσλήψεις προσωπικού, αντίστοιχα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χάρτη για την κάλυψη πανελλαδικά.

Διαβάστε ακόμη

Κλιματική αλλαγή: Ο παράγοντας «κλειδί» που… απογειώνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα (pics)

Στο «κυνήγι» του χρυσού οι Έλληνες: Το ράλι στη χρυσή λίρα πυροδοτεί κύμα πωλήσεων

Πώς ο βασιλιάς Κάρολος και οι τράπεζες προσπαθούν να σώσουν τη φύση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα