Ουσιαστικά στοιχεία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, κατατέθηκαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον ίδιο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στη συνάντηση που είχαν με την Γεωργία Αδειλίνη το μεσημέρι της Τρίτης για θέματα οπαδικής βίας.
Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου στόχος με τα στοιχεία που κατατέθηκαν και την αναβάθμιση της έρευνας είναι «να σταματήσουν οι αγέλες των χούλιγκανς».
«Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια υψηλού συμβολισμου κίνηση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέοσουμε πολύ ουσιαστικά στοιχεία για την οπαδική βία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικους χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού» είπε αρχικά ο κ. Βρούτσης.
«Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι η οπαδική βία που ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα και έρχεται να προστεθεί το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης. Μέσω ξυλοδαρμών διαιτητών και καταγγελιών για ξυλοδαρμούς δημοσιογράφους σε συνδυασμό με τα περιστατικά τα απαράδεκτα πρέπει όλα αυτά να συσχετιστούν» συμπλήρωσε.
«Η πολιτεία είναι εδω για να δώσει ένα τέλος στην μάστιγα αυτή μέχρι τέλους για να φέρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε όλοι» κατέληξε ο Γιάννης Βρούτσης.
«Προσκομίσαμε σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της ποινικής διαδικασίας με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και παραπομπή στην δικαιοσύνη των ηθικών και φυσικών αυτουργών που συνδέονται με αθλητική βήα ή με εγκλήματα που συνδέονται με αθλητικό υπόβαθρο. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις αγέλες των χούλιγκανς και όσους τους ανέχονται ή τους υποκινούν» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.
Οι δύο υπουργοί πέρασαν την πόρτα του Αρείου Πάγου στις 12 το μεσημέρι για να ενημερώσουν την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου και να της ζητήσουν την αναβάθμιση των ποινικών ερευνών για τους χούλιγκαν και την αντιμετώπιση των συμμοριών αυτών με τις πρόνοιες του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης.
Οι δύο υπουργοί έφτασαν στον Άρειο Πάγο κρατώντας στα χέρια τους φακέλους με στοιχεία για τις υποθέσεις που αφορούν τη δράση των χούλιγκανς τα τελευταία χρόνια.
Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr, το κυβερνητικό μήνυμα προς τη δικαιοσύνη και τις ΠΑΕ είναι ενιαίο: ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει με διαφορετική προσέγγιση και με την αίσθηση του απολύτως επείγοντος τα περιστατικά αθλητικής βίας και οι ΠΑΕ να εφαρμόσουν τις πρόνοιες του αθλητικού νόμου και να διαφυλάξουν το προϊόν τους.
Αντιμετώπιση ως «εγκληματική οργάνωση»
Σύμφωνα με πληροφορίες στους φακέλους των δύο υπουργών περιλαμβάνονται ανακοινώσεις ομάδων, δημοσιεύματα, προωτοσέλιδα, προφίλ, διαδικτυακές συζητήσεις κ.ο.κ. Το επιχείρημα είναι ότι υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των περιστατικών και ότι οι συμμορίες των οπαδών έχουν δομή και ιεραρχία, πέρα από τη διάκριση των αυτουργών. Με λίγα λόγια, οι υπουργοί επιδιώκουν η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τις έρευνες για τις συμμπορίες των χούλιγκαν όπως αντιμετώπισε η δικαιοσύνη τη Χρυσή Αυγή το 2013, όταν ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας είχε «πακετάρει» τα στοιχεία και τα είχε διαβιβάσει στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ενοποίηση των δικογραφιών που αφορούσαν τα μέλη της οργάνωσης.
Πέραν του στόχου της ενοποίησης των δικογραφιών, η κυβέρνηση ζητά, παράλληλα, από τη δικαιοσύνη να αναβαθμίσει και τις ποινικές έρευνες για τα περιστατικά χουλιγκανικής βίας με έμπειρους και ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να γίνει διαφορετική αξιολόγηση. «Είναι συντεταγμένοι στρατιωτικοί στρατοί που πρέπει να δούμε με ποιους συνδέονται, από πού χρηματοδοτούνται, πώς επιβιώνουν, ποιοι είναι οι επικεφαλής τους και πόσο ψηλά φτάνει το θέμα αυτό», υπογράμμισε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».
«Εφαρμόστε τον νόμο»
Ο «πυρήνας» του μηνύματος που εκπέμπεται από την κυβέρνηση, πάντως, απευθύνεται στις ΠΑΕ, ενώ από την κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι η απόφαση δεν αφορά μια και μοναδική ομάδα. «Μέχρι να εξασφαλιστούν όλες αυτές οι προδιαγραφές που έχουμε βάλει αυτούς τους δύο μήνες, δεν είναι ασφαλής η παρουσία και των υπόλοιπων φιλάθλων στις υπόλοιπες θύρες. Ποιος μας λέει εμάς ότι δεν μπορούν να παρεισφρήσουν εγκληματικά στοιχεία και στις υπόλοιπες θύρες; Κανείς. Για αυτό και αν δείτε, δεν είναι μια απόφαση οριζόντια με τη λογική ότι απλά παίρνουμε μια απόφαση για δύο μήνες. Βάζουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πασχίσουμε να τηρηθούν αυτή τη φορά», υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, παραδεχόμενος ότι η απόφαση αυτή συνιστά αδικία ειδικά για φιλήσυχους οπαδούς που έχουν προπληρώσει εισιτήρια διαρκείας και τώρα εξοβελίζονται από τις κερκίδες.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι κανένας αγώνας πρώτης εθνικής δεν θα ξαναγίνει, αν δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα επιτήρησης με κάμερες, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την αστυνομία, ενώ θα πρέπει οι ΠΑΕ να διασφαλίσουν και τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας στο γήπεδο, συνδυαστικά με το ονομαστικό εισιτήριο. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, τότε στο τραπέζι είναι του «απαγορευτικού» για τους φιλάθλους στις κερκίδες. «Δεν μπορεί στην Ευρώπη να παίζουν και να μην «ανοίγει μύτη» και εδώ να σκοτώνονται. Ας συμπεριφερθούν και εδώ, όπως συμπεριφέρονται στην Ευρώπη», αναφέρει στο protothema.gr
Παράλληλα, η πολιτεία θα λαμβάνει και ειδικές πρόνοιες για παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας που δεν υπάγονται στο γενικό «απαγορευτικό», αλλά αποτελούν δυνητική εστία κινδύνου, όπως έγινε χθες με την απόφαση το ματς του βόλεϊ ανδρών Ολυμπιακός-ΠΑΟ στο βόλεϊ το Σαββατοκύριακο να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Σημειωτέον, αν και υπήρξε σκέψη για «απαγορευτικό» και στα παιχνίδια του μπάσκετ και το βόλεϊ, κάτι τέτοιο δεν προκρίθηκε, καθώς, όπως λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηφές, οι ομάδες του μπάσκετ έχουν καταφέρει να προστατεύσουν σε μεγάλο βαθμό το προϊόν τους, ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Αυτοματοποιημένες ποινές και λέσχες
Πέραν των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μαρινάκης, ως το τέλος της εβδομάδες ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού θα ανακοινώσει με τη σειρά του ένα επιπρόσθετο πλέγμα παρεμβάσεων στην αθλητική νομοθεσία. Στην αιχμή του δόρατος θα είναι η «αυτοματοποίηση» των ποινών για μια σειρά παραβάσεων, προλαμβάνοντας ακόμα και την κρίση της αθλητικής δικαιοσύνης, σε περίπτωση που καταγράφονται περιστατικά βίας. Παράλληλα, οι ποινές θα είναι αυστηρότερες σε περίπτωση υποτροπής της ομάδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr στο πακέτο των ρυθμίσεων θα περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις λέσχες οπαδών των ομάδων. Πιο συγκεκριμένα, «ξεπαγώνει» η διάταξη που είχε προαναγγελθεί τον Αύγουστο, αλλά δεν νομοθετήθηκε, και πλέον θα υπάρχει μια λέσχη οπαδών ανά έμβλημα, η οποία θα υπάγεται είτε στην ΠΑΕ είτε στον Ερασιτέχνη. εφόσον η ομάδα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Υπό αυτό το πρίσμα, θα υπάρχει πλέον ευθύνη των ομάδων για τα μέλη των συνδέσμων τους.
Διαβάστε ακόμη
Σκλαβενίτης: Δίνει αυξήσεις 5,17% από τα Χριστούγεννα – Στα €900 ο βασικός μισθός
Λιανεμπόριο: Στόχος για πωλήσεις 11 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο – Αύξηση 10%
Lloyd’s List: Οι 14 κορυφαίοι Έλληνες – Ελληνίδες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ